Τη στρατηγική της Περιφέρειας για την τόνωση της Γαλάζιας Οικονομίας στην Αττική, προσδιόρισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης χαιρετίζοντας διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με θέμα «Προτεραιότητες και προκλήσεις στην ανάπτυξη της θαλάσσιας οικονομίας στην Ελλάδα».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ Αρ.Καραγεώργης, ο Γ. Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κ. Αραβώσης, Αντιπεριφερειάρχες απ΄όλη τη χώρα και ερευνητές.
Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι στο επίκεντρο των περιβαλλοντικών πολιτικών της Περιφέρειας είναι η επένδυση στη Γαλάζια Ανάπτυξη με έμφαση στην ανάδειξη του παράκτιου μετώπου με στόχο σημαντικά οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, παράγοντα κρίσιμο, ειδικά αυτή την ώρα, της οικονομικής λαίλαπας που η πανδημία επιφέρει.
«Στην Αττική, παρά τα αλλεπάλληλα κύματα της υγειονομικής κρίσης, δεν πάψαμε να εστιάζουμε στην παράκτια ανάπτυξη της Αττικής και στη διάσωση του θαλάσσιου εθνικού μας πλούτου, όπως και στην αξιοποίηση της Ριβιέρας και των νησιών στο επενδυτικό περιβάλλον, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση του Τουρισμού και του Τουρισμού Υγείας» ανέφερε.
Ειδικότερα, όπως τόνισε έχει διαμορφωθεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τον θαλάσσιο τουρισμό-και κυρίως τον τουρισμό των σκαφών αναψυχής και την καταδυτική δραστηριότητα-, αλλά και τον Τουρισμό Υγείας.
Στη συνέχεια και με δεδομένο ότι ο Πειραιάς, αποτελεί μια ανεπτυγμένη, και με υψηλή ειδίκευση και παραγωγικότητα, συστάδα θαλάσσιας οικονομίας με παγκόσμιες διασυνδέσεις, κέντρο μίας από τις σημαντικότερες ναυτιλιακές δυνάμεις στον κόσμο, ο Περιφερειάρχης επικαλέστηκε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας να υπογράψει με τον ΟΛΠ ΟΛΠ-1,86% την επέκταση του σταθμού Κρουαζιέρας του επιβατικού λιμένα Πειραιά προς τα νότια, ώστε να δημιουργηθούν δύο θέσεις για πρόσδεση κρουαζιεροπλοίων «νέας γενιάς», δυναμικότητας 2.500 επιβατών.
«Ένα έργο προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 7 του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020», όπως επισήμανε.
Επενδύουμε στην καινοτομία
Παράλληλα με τον Δήμο Πειραιά υπάρχει στενή συνεργασία για την υλοποίηση έργων και δράσεων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δημιουργία και υποστήριξη του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη.
«Το Μπλου Λαμπ (Blue Lab) στο μεγάλο λιμάνι είναι το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, -το οποίο χρηματοδοτείται για 2 έτη από πόρους της Περιφέρειας Αττικής ύψους 1.800.000 ευρώ- και βοηθά νέους, εν δυνάμει επιχειρηματίες, να υλοποιήσουν τις ιδέες τους σε καινοτόμους τομείς της θαλάσσιας οικονομίας, με την αξιοποίηση προηγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού», τόνισε και ευχαρίστησε το ΕΛΚΕΘΕ, για την πολύ επιτυχημένη πρωτοβουλία “Βlue Prototype” που έλεβαν από κοινού η Περιφέρεια Αττικής, το ΤΕΕ και το ΕΛΚΕΘΕ.
Η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου θα δώσει σημαντική υπεραξία στο παράλιο μέτωπο
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στο εμβληματικό έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του οποίου έχει προγραμματιστεί για το τέλος Μαίου του 21, ένα έργο πνοής από το οποίο η Περιφέρεια προσδοκά με την ολοκλήρωση του να προσδώσει πολιτιστική, αθλητική, και τουριστική υπεραξία στην περιοχή, με σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο, όπως και ευκαιρίες, και την αναβάθμιση της ζωής για τους πολίτες.
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε τη σημασία της υπογραφής με το ΕΛΚΕΘΕ του σύμφωνου συνεργασίας για την προστασία και την ανάδειξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Πρόγραμμα που ξεκίνησε από την Ανατολική Αττική, και επεκτείνεται σε όλη την περιφέρεια.
Συνεργασία σε διάφορα θέματα
Η συνεργασία συνεισφέρει στην αντιμετώπιση θεμάτων όπως: η θαλάσσια ρύπανση, η ποιότητα των νερών κολύμβησης,
με μικροβιολογικές αναλύσεις και εκτίμηση ποιότητας, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για γεγονότα πλημμυρών-ξηρασίας.
Παράλληλα η Περιφέρεια προωθεί επίσης προτάσεις για την ίδρυση πάρκων κατάδυσης και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας
για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Αττικής, αλλά και τη χαρτογράφηση και τον σχεδιασμό για την ανάδειξη και προστασία της υποθαλάσσιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.