23.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 15:09

Η Μάλτα επαναταξινομήθηκε από την πορτοκαλί στην κόκκινη κατηγορία

Από την πορτοκαλί στην κόκκινη κατηγορία, επαναταξινομήθηκε η Μάλτα, ύστερα από επανεκτίμηση του επιδημιολογικού κινδύνου χωρών σχετικά με τη νόσο COVID-19, η οποία τίθεται σε ισχύ από την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας.

Οπως σημειώνεται, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 18 Φεβρουαρίου 2021, αναφορικά με το Σχέδιο Δράσης σταδιακής επανέναρξης των πτήσεων και της επαναλειτουργίας των αερολιμένων, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας προέβη σε επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας των διαφόρων χωρών ως προς τη νόσο COVID-19.

Η ταξινόμηση για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας στις Κατηγορίες Πράσινη, Πορτοκαλί ή Κόκκινη, στηρίζεται σε αυτή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Όσον αφορά τις τρίτες χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λίβανος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Λευκορωσία, Κατάρ, Σερβία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αρμενία, Γεωργία, Μπαχρέιν), επιπρόσθετα από 1/6/21 το Κουβέιτ και τον Καναδά και από 15/10/2021 το Ομάν όπως και επίσης όσες επιπρόσθετες χώρες συμπεριλαμβάνονται στον επικαιροποιημένο κατάλογο της Σύστασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (EU) 2021/89, για τη σταδιακή κατάργηση των προσωρινών περιορισμών για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ, αυτές αξιολογούνται επιδημιολογικά από το Υπουργείο Υγείας και ταξινομούνται σε Πράσινη, Πορτοκαλί και Κόκκινη.

Η πιο κάτω κατηγοριοποίηση των χωρών, βάσει της επιδημιολογικής εκτίμησης κινδύνου, είναι εξαιρετικά δυναμική και μπορεί να διαφοροποιηθεί ανά πάσα στιγμή, καθώς η πανδημία εξελίσσεται και τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλλονται. Για τον σκοπό αυτό, θα ανακοινώνονται νέα στοιχεία και θα επικαιροποιείται συχνά ο κατάλογος των χωρών.

Χώρες  Πράσινης Κατηγορίας  (Green) – Χώρες χαμηλού κινδύνου στην παρούσα φάση

  • Τρίτες Χώρες: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδονησία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία

Σημειώνεται ότι για επιβάτες προερχόμενους από χώρες της Πράσινης Κατηγορίας δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου COVID-19, αλλά ούτε και αυτοπεριορισμός.
Χώρες Πορτοκαλί Κατηγορίας (Orange) – Χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την Πράσινη Κατηγορία

  • Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ελλάδα
  • Τρίτες Χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Καναδάς, Κατάρ, Κίνα (περιλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου), Κολομβία, Νέα Ζηλανδία, Ουρουγουάη, Ρουάντα, Χιλή

Σημειώνεται ότι όλοι οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Πορτοκαλί κατηγορίας, απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο PCR εντός 72 ωρών προ της αναχώρησής τους και να έχουν πιστοποιητικό που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό.

Χώρες Κόκκινης Κατηγορίας (Red) – Χώρες αυξημένου κινδύνου συγκριτικά με τις χώρες της Πράσινης και της Πορτοκαλί Κατηγορίας

  • Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία
  • Μικρά κράτη: Ανδόρα, Μονακό, Πόλη του Βατικανού, Σαν Μαρίνο
  • Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία
  • Τρίτες Χώρες: Αίγυπτος, Αρμενία, Γεωργία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιορδανία, Λευκορωσία, Λίβανος, Νότιος Κορέα, Ομάν, Ουκρανία, Περού, Ρωσία, Σερβία

Σημειώνεται ότι όλοι οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Κόκκινης Κατηγορίας, απαιτείται: α) να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο εντός 72 ωρών προ της αναχώρησής τους και να έχουν πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό και β) να προβαίνουν σε εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι το κόστος των εξετάσεων καλύπτεται από τους ίδιους και επιπλέον τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.

Χώρες Γκρίζας Κατηγορίας (Ειδικής Άδειας / Special Permission):
Χώρες που δεν αναφέρονται πιο πάνω στις κατηγορίες Πράσινη, Πορτοκαλί και Κόκκινη θεωρούνται ότι περιλαμβάνονται στην Γκρίζα κατηγορία (Ειδικής Άδειας/ Special Permission). Για χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας, η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπεται μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες επιβατών: Οι Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα ανήλικα τέκνα αυτών), οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι πολίτες  του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) και της  Ελβετίας, τα νόμιμα διαμένοντα στη Δημοκρατία πρόσωπα, τα πρόσωπα που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης, και τα πρόσωπα υπηκοότητας τρίτων κρατών, που δικαιούνται να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από ειδική άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία ως αυτή καθορίζεται από το περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διάταγμα (Αρ. 9) του 2021, ως εκάστοτε αυτό τροποποιείται.

Οι επιβάτες που αφικνούνται στην Κυπριακή  Δημοκρατία από χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας (Ειδικής Άδειας / Special Permission) παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού ή υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) δεκατεσσάρων (14) ημερών ή εναλλακτικά σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού ή υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) εφτά (7) ημερών εφόσον υποβληθούν ξανά σε μοριακή εξέταση για τη νόσο COVID-19 (με ιδία έξοδα) την 7η ημέρα και έχουν αρνητικό εργαστηριακό αποτέλεσμα.

Επιπρόσθετα για όλες τις κατηγορίες (πράσινη, πορτοκαλί, κόκκινη και γκρίζα) οι επιβάτες που πληρούν τις προϋποθέσεις για διαγνωστικό έλεγχο στην Κύπρο αντί στην χώρα αναχώρησης αναφέρονται στον πιο κάτω σύνδεσμο:
https://cyprusflightpass.gov.cy/el/passengers-eligible-for-a-test

Σημειώνεται ότι η πιο πάνω κατηγοριοποίηση χωρών θα έχει ισχύ από τις 09 Δεκεμβρίου 2021.

Προϋποθέσεις για εμβολιασμένους/αναρρώσαντες επιβάτες:

Οι προϋποθέσεις που ισχύουν για εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19   έτσι ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, από οποιαδήποτε χώρα αναχώρησης, χωρίς να υποχρεούνται να ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις της αντίστοιχης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εργαστηριακή εξέταση RT-PCR ή υποχρέωση για αυτοπεριορισμό / καραντίνα κτλ ή έκδοσης ειδικής άδειας, για σκοπούς εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία περιγράφονται στον πιο κάτω σύνδεσμο:
https://cyprusflightpass.gov.cy/el/vaccinated-passengers

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που προκύπτουν αναφορικά με τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού SARS-CoV-2 Β.1.1.529 που εντοπίστηκε αρχικά στη Μποτσουάνα και σήμανε συναγερμό λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταλλάξεων που φέρει και για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, από 26 Νοεμβρίου 2021, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει πως:

i) Επιπρόσθετα των ήδη εφαρμόσιμων μέτρων και άνευ επηρεασμού αυτών,  όλα τα πρόσωπα που εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, αεροπορικώς, ανεξαρτήτως της αρχικής χώρας αναχώρησης τους και ανεξαρτήτως εάν κατέχουν ή δεν κατέχουν αποδεκτό πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιαστικού ή αποδεκτό πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19 ή αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης κατά την αναχώρηση τους ,από τις 06 Δεκεμβρίου 2021, (00:01 π.μ) μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2022, (23:59 μ.μ) θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο  PCR για τη νόσο COVID-19 κατά την άφιξη τους στους αερολιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κόστος του διαγνωστικού ελέγχου PCR για τη νόσο COVID-19, θα το καταβάλλει ο επιβάτης.

ii) Απαγορεύεται η άφιξη και/ή είσοδος στη Δημοκρατία οποιουδήποτε προσώπου, το οποίο κατά τις τελευταίες 14 ημέρες πριν την άφιξή του στη Δημοκρατία είτε διέμενε, είτε διήλθε από το έδαφος των χωρών: Νότια Αφρική, Λεσότο, Βασίλειο του Εσουατίνι, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Μαλάουι, Μποτσουάνα.
Για περισσότερες πληροφορίες για τα άτομα που εξαιρούνται της απαγόρευσης και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθούν παρακαλώ επισκεφτείτε τον σύνδεσμο: https://www.pio.gov.cy/coronavirus/uploads/26112021_apagorefsieisodouneametallaxi_EL.pdf

Τονίζεται δε πως όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως κατηγορίας χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού οφείλουν υποχρεωτικά να υποβάλουν αίτηση στο CyprusFlightPass εντός 48 ωρών πριν την αναχώρηση της πτήσης τους. Επιπλέον, για σκοπούς διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και εποπτείας της επιδημιολογικής εικόνας, το Υπουργείο Υγείας δύναται να διενεργεί δειγματοληπτικά εργαστηριακό μοριακό έλεγχο COVID-19 σε επιβάτες (συμπεριλαμβανομένων και ατόμων που κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού) επιλεγμένων πτήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Αυτά είναι τα πέντε μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας που αποφάσισε η κυβέρνηση

Πέντε στοχευμένα αλλά και οριζόντια μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μετά από έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε την Πέμπτη το πρωί ο...

Στηρίζει Ζαννέτο για Δημαρχεία Λευκωσίας το Κίνημα Οικολόγων – Οι εκλεκτοί τους

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, μετά τη συνεδρία της Επαρχιακής Συνέλευσης των μελών Λευκωσίας - Κερύνειας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, ανακοίνωσε τους υποψήφιους...

Δεν ικανοποιούν τον ΔΗΣΥ τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Την παράταση του μειωμένου φόρου στα καύσιμα προτείνει ο Δημοκρατικος Συναγερμός, εκφράζοντας απογοήτευση για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Αυτούσια η δήλωση...

Τη ΔΕΑ επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Εσθονίας

Συνάντηση με τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) είχε την Πέμπτη ο Εσθονός Πρόεδρος, Αλάρ Κάρις, στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ,...

Νomisma τεύχος Μαρτίου: Μεγάλο αφιέρωμα για τα φορολογικά – Μη το χάσετε

Με ένα μεγάλο αφιέρωμα για τα φορολογικά κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού nomisma. Ακόμα υπάρχει μεγάλο ρεπορτάζ για τα οφέλη της Κύπρο από...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!