21.7 C
Nicosia
Σάββατο 30 Σεπτέμβριος 2023 | 8:20

Η Κύπρος στην αγκαλιά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Σημαντική παρουσίαση στην Κύπρο

Με μήνυμα «Αγκαλιά Γεμάτη Ελλάδα» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας εκδήλωση τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ, καθώς και φορέων του τουριστικού κλάδου και του επιχειρηματικού κόσμου γενικότερα.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση ενώπιον του κυπριακού κοινού των φυσικών και πολιτιστικών θησαυρών της περιοχής στο πλαίσιο της προώθησης της περιφέρειας στην τουριστική αγορά της Κύπρου και της ένταξής της μεταξύ των κυρίων επιλογών των επαγγελματιών του τουρισμού, αλλά και των μεμονωμένων ταξιδιωτών.

NIC_0175

Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στην Κύπρο Πέτρος Σαγάνας είπε πως η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πέρα από τη φυσική της ομορφιά μοιράζεται με την Κύπρο και τη θέση της στη μεθόριο του Ελληνισμού.

Με πέντε περιφερειακές ενότητες και δύο αεροπορικές πύλες εισόδου, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, η περιοχή ξεχωρίζει επίσης για την πολιτισμική της παράδοση και τη φιλοξενία των κατοίκων της, συνέχισε ο κ. Σαγάνας, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειάς της απευθύνεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην τουριστική αγορά της Κύπρου, με τον ΕΟΤ να δίνει ιδιαίτερη προτεραιότητα στην ανάδειξη περιοχών λιγότερο ανεπτυγμένων τουριστικά, οι οποίες ωστόσο δεν υπολείπονται σε τίποτα άλλων περιοχών της Ελλάδας, με στόχο την περαιτέρω διάχυση της ταξιδιωτικής κίνησης.

Συμπλήρωσε πως γίνονται ενέργειες για τη δημιουργία απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ της Κύπρου και της Αλεξανδρούπολης, έστω για τους καλοκαιρινούς μήνες αρχικά, ενώ υπάρχει ήδη η δυνατότητα πρόσβασης στα αεροδρόμια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης μέσω Αθηνών.

Από την πλευρά του, ο Επίσκοπος Μεσαορίας και Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου Γρηγόριος, αφού μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, είπε στον χαιρετισμό του πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η τάση ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού που συμβάλλουν στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, προστατεύοντας ταυτόχρονα το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, όπως ο θρησκευτικός τουρισμός.

Σημείωσε πως αποτελεί μια μορφή τουρισμού η οποία μπορεί να δώσει σημαντικά πολιτιστικά, οικονομικά και άλλα οφέλη σε μια περιοχή, προσθέτοντας πως για την Κύπρο και την Ελλάδα ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.

Συμπλήρωσε πως στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπάρχει πλούτος θρησκευτικών μνημείων, όπως βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες σε πόλεις και χωριά, εξωκλήσια και προσκυνήματα της υπαίθρου και μοναστήρια, τα οποία σε συνδυασμό με άλλους φυσικούς και πολιτιστικούς πόλους έλξης, αλλά και δράσεις προβολής και ανάδειξης, μπορούν να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, πάντοτε με έγνοια για τη διαφύλαξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα αυτών των ιερών τόπων της ελληνικής και χριστιανικής παράδοσης.

Ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Ελλάδας Ιωσήφ Ιωσήφ είπε στον χαιρετισμό του ότι η πρωτοβουλία της περιφέρειας φέρνει πιο κοντά ακριτικές περιοχές του Ελληνισμού, προσθέτοντας πως η εκδήλωση εντάσσεται στα εργαλεία περαιτέρω προσέγγισης των δύο χωρών.

Προσέθεσε πως συστήνει ανεπιφύλακτα στους 400.000 Κύπριους που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ως μια περιοχή με μοναδικά χαρακτηριστικά και πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ακολούθησε παρουσίαση από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αθανάσιο Τσώνη, ο οποίος είπε πως η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί κεντρικό πυλώνα του στρατηγικού σχεδιασμού της περιφέρειας, με την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και μέσω της ανάπτυξης των υποδομών και της βελτίωσης της προσβασιμότητας στην περιοχή.

Προσέθεσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το άρτιο οδικό δίκτυο με την Εγνατία Οδό που συνδέει την περιφέρεια με την υπόλοιπη χώρα, τα αεροδρόμια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, όπως και τα λιμάνια των δύο πόλεων, με το λιμάνι της Καβάλας να υποδέχεται το περασμένο καλοκαίρι τον αριθμό-ρεκόρ των 13 κρουαζιερόπλοιων, ενώ εξήρε τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης, όπως και την βράβευση του Σουφλίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ως παγκόσμιο τουριστικό χωριό.

Ο κ. Τσώνης συμπλήρωσε πως η περιοχή ξεφεύγει από τα μαζικά μοντέλα τουρισμού, προωθώντας τον ανεξάρτητο τουρισμό προς μία βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και προσελκύοντας κόσμο που επιζητά την προσφερόμενη εμπειρία, με έμφαση στην φιλοξενία και τον σεβασμό στον επισκέπτη, σε συνδυασμό με τις διαχρονικές αξίες του ελληνικού τουριστικού προϊόντος (ήλιο και θάλασσα), τον θρησκευτικό τουρισμό (με τη διοργάνωση π.χ. θρησκευτικού συνεδρίου τον Σεπτέμβριο για την ανάδειξη μνημείων όπως το μονοπάτι του Αποστόλου Παύλου), τον κυνηγετικό τουρισμό που προσελκύει πολλούς Κύπριους επισκέπτες, τον γαστρονομικό τουρισμό αλλά και τον αστικό τουρισμό, με κοινό παρονομαστή την υψηλή ποιότητα σε χαμηλή τιμή.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση εκ μέρους του Τμήματος Εμπορίου Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας η Πάττυ Κωνσταντινίδου, η οποία ανέδειξε τη μοναδική ποικιλία που προσφέρει η περιοχή στους επισκέπτες της, είτε πρόκειται για το φυσικό περιβάλλον με τον ποταμό Νέστο και το Σπήλαιο Αγγίτη, είτε για τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά με τους αρχαιολογικούς χώρους των Φιλίππων και της Σαμοθράκης, είτε για δραστηριότητες στα εθνικά πάρκα της περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης σε Μακρόν: Συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων η Ελλάδα

Kοινό βηματισμό εν όψει των δύο ευρωπαϊκών «ραντεβού» της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκουν Ελλάδα και Γαλλία, όπως διαφάνηκε από τη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με...

Σεισμός 3,2 Ρίχτερ στην ανατολική Αττική

Σεισμός μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην ανατολική Αττική, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.  Η δόνηση έγινε αισθητή κυρίως σε περιοχές της ανατολικής...

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας

Στην ακύρωση του διαγωνισμού για το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας προχώρησε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Σε ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι «στο...

Με οριακή πτώση αποχαιρετά τον Σεπτέμβριο το ΧΑΚ

Με αμελητέες ζημιές ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει πτώση 0,04% κλείνοντας στις 130.93 μονάδες. Ο Δείκτης FTSE/CysE υποχώρησε στο...

Στις 6 – 8 Οκτωβρίου το 50ο Ράλλυ Κύπρος

Είκοσι έξι πληρώματα θα συμμετάσχουν στο 50ο Ράλλυ Κύπρος, που θα διεξαχθεί το τριήμερο 6-8 Οκτωβρίου 2023 και το οποίο διοργανώνεται από τον Κυπριακό Σύνδεσμο...

Στελέχωση όλων των Υπουργείων και Υφυπουργείων με επαγγελματίες λογιστές

Τη διαδικασία στελέχωσης όλων των Υπουργείων και Υφυπουργείων με επαγγελματίες λογιστές, οι οποίοι ασκούν τον ρόλο του Προϊσταμένου Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης και ηγούνται ομάδας από...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW