Ένα υπερπολυτελές πλωτό θέρετρο. Ένα οικιστικό γιοτ. Ένα εξοχικό που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Για όσους το αντέχουν οικονομικά.
Το The World, ένα πολυτελές υπερ – πλοίο, έχει πολλές περιγραφές, αλλά το «κρουαζιερόπλοιο» δεν είναι μία από αυτές.
«Το μόνο κοινό μεταξύ του και ενός κρουαζιερόπλοιου είναι ότι επιπλέουν στο νερό», λέει χαρακτηριστικά στο CNBC ο Τζιμ Μάνερικ, ένας από τους ιδιοκτήτες των υπερπολυτελών κατοικιών που προσφέρονται στο πλοίο. «Αν το πλοίο αυτό ήταν κρουαζιερόπλοιο, θα υπήρχαν πιθανώς 1.500 επιβάτες. Στις περιόδους αιχμής έχουμε μεταξύ 200 και 300».
Το The World διαθέτει 167 ιδιόκτητα διαμερίσματα, που κυμαίνονται από μικρά στούντιο έως πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες τεσσάρων υπνοδωματίων.
Ο Μίναρικ και η σύζυγός του αγόρασαν το διαμέρισμά τους το 2020, σχεδιάζοντας να περνούν έναν έως δύο μήνες τον χρόνο στο πλοίο. Τελικά αποφάσισαν να περνούν έως και 6 μήνες ετησίως πάνω σε αυτό. Πολλοί από τους ενοίκους του φέρνουν τα δικά τους έπιπλα και σχεδιαστές εσωτερικών χώρων για να διακοσμήσουν τα διαμερίσματά τους.
«Ανακαλύψαμε ότι αγαπάμε τόσο πολύ την κοινότητα, τον τρόπο ταξιδιού – είναι πολύ χαλαρό και άνετο», είπε. «Βλέπεις συνέχεια κάτι καινούργιο», εξηγεί. Γοητεύτηκαν τόσο από την εμπειρία του πλοίου που τελικά αγόρασαν ένα δεύτερο, μεγαλύτερο διαμέρισμα στο The World, διατηρώντας το πρώτο για την οικογένεια και τους φίλους.
Η ζωή στο πλοίο
Όπως ισχύει και για πολλά κρουαζιερόπλοια, το The World διαθέτει εστιατόρια και μπαρ, μαθήματα γιόγκα και γυμναστήριο, δύο πισίνες, ένα ιατρικό κέντρο και 24ωρη υπηρεσία δωματίου. Αλλά οι ομοιότητες τελειώνουν εκεί. Σε αυτό το πλοίο, οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων συμμετέχουν στις αποφάσεις.
«Είναι μια δημοκρατική κοινωνία επί του σκάφους», δήλωσε ο υπεύθυνος για τα διαμερίσματα, Έντι Γουόνγκ. «Ψηφίζουν για πράγματα όπως το δρομολόγιο και τις ανακαινίσεις στο πλοίο».
Περίπου 150 επιβάτες είναι αυτή τη στιγμή στο πλοίο, αν και αυτός ο αριθμός συνήθως διπλασιάζεται κατά τη διάρκεια ταξιδιών αποστολής ή των διακοπών των Χριστουγέννων.
Πού ταξιδεύει
Τα δρομολόγια αλλάζουν κάθε χρόνο. Το πρόγραμμα για το 2026 έχει ήδη οριστικοποιηθεί, και περιλαμβάνει στάσεις στην Ανταρκτική, τη Γαλλική Πολυνησία και το Νησί του Πάσχα, το τελευταίο από τα οποία χαρακτήρισε «μία από τις πιο περιζήτητες τοποθεσίες στον κόσμο».
Το World ελλιμενίζεται σε περίπου 100 λιμάνια ετησίως, σταματώντας για δύο έως πέντε ημέρες, αντί για λίγες ώρες.
Το The World δημιουργεί άλμπουμ φωτογραφιών μετά τα ταξίδια της αποστολής του, τα οποία το 2024 περιλαμβάνουν ταξίδια στην Ανταρκτική, την περιοχή Κίμπερλι της Αυστραλίας, την Παπούα Νέα Γουινέα και τα νησιά του Σολομώντα. Αρκετοί ιδιοκτήτες μένουν στο πλοίο όλο τον χρόνο, αλλά οι περισσότεροι έρχονται και φεύγουν όπως θέλουν, είπε.
Το The World έχει περάσει και από την Ελλάδα.
«Πολίτες του Κόσμου»
Πολλοί ιδιοκτήτες είναι Βορειοαμερικανοί, λέει ο Γουόνγκ στο CNBC. «Αλλά έχουμε επιβάτες από περίπου 20 διαφορετικές εθνικότητες… έχουμε και πολλούς Αυστραλούς στο πλοίο», πρόσθεσε.
Ο Μίναρικ, πρώην διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης επιχείρησης ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης, είπε ότι οι ιδιοκτήτες ήταν βεβαίως όλοι πλούσιοι. «Αυτό είναι απλώς ένα γεγονός, αλλά αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι όλοι έχουν μια υπέροχη ιστορία», σχολίασε.
Οι τιμές αγοράς για κατοικίες κυμαίνονται από 2,4 εκατομμύρια δολάρια έως 15 εκατομμύρια δολάρια – τιμή που δεν περιλαμβάνει τριμηνιαία τέλη συντήρησης, τα οποία μπορεί να είναι περίπου το 10% της τιμής αγοράς ετησίως.
Τα τέλη συντήρησης συνοδεύονται από πιστώσεις αξίας 33.000 $ για τρόφιμα και ποτά στο πλοίο, αλλά αξιοποιούνται επίσης για το πλήρωμα, την ανακαίνιση και τη συντήρηση του πλοίου, το οποίο διαθέτει γήπεδο τένις πλήρους μεγέθους.
«Σίγουρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Είναι όλοι πολυεκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι». Και για ποια θέματα συζητούν; Για την αγάπη για τα ταξίδια, τις καταδύσεις, τις εμπειρίες.