17.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 13:27

Telegram: Νέος κολοσσός των social media ή το νέο dark web;

Το μάθαμε περισσότερο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού είναι κανάλι επικοινωνίας (και προπαγάνδας) που χρησιμοποιούν αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι και των δύο πλευρών. Αναγνωρίζεται δε ως βασική πηγή ειδήσεων και για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα.

Ο λόγος για το Telegram, που από την ίδρυσή του το 2013, ο ρωσικής καταγωγής Πάβελ Ντούροφ (που έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία), προώθησε ως μία πλατφόρμα που εστιάζει στην ιδιωτικότητα, μένει ανεπηρέαστη από κυβερνητικές παρεμβάσεις, αποτελεί εναλλακτική στις πλατφόρμες των Big Tech και λειτουργεί ως καταφύγιο για πολίτες που ζουν σε απολυταρχικά ή καταπιεστικά καθεστώτα, αφού αντιστέκεται στη λογοκρισία. Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρείται ένα από τα πιο επιδραστικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο πρόκειται για ένα μέσο που δέχεται και οξύτατη κριτική, καθώς έχουν βρει «στέγη» σε αυτό χιλιάδες ομάδες και κανάλια με παράνομες υπηρεσίες όπως πώληση όπλων. Σημερινό ρεπορτάζ των Financial Times φιλοξενεί δηλώσεις ειδικών σύμφωνα με τους οποίους το Telegram έχει εξελιχθεί στο νέο dark web.

Glock και κοκαΐνη

Ως παράδειγμα παρουσιάζει το κανάλι Gun Shop America, το οποίο τροφοδοτεί καθημερινά με φωτογραφίες των παράνομων εμπορευμάτων προς πώληση τους περίπου 26.000 συνδρομητές του. Μεταξύ αυτών ένα Glock αξίας 500 δολαρίων, κοκαΐνη Βολιβίας έναντι 1.000 δολαρίων η ουγκιά και πλαστές πιστωτικές κάρτες έναντι 5.000 δολαρίων. Ο ιδιοκτήτης του καναλιού είναι βεβαίως ανώνυμος.

«Το Telegram είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης για οργανωμένους εγκληματίες» λέει στους FT ο Χέιγουντ Τάλκοβ, διευθύνων σύμβουλος της LexisNexis Risk Solutions. «Είναι Άγρια Δύση εκεί έξω» συμπληρώνει.

Η «έκρηξη» των λογαριασμών που συνδέονται με τον υπόκοσμο είναι βεβαίως μία μόνο πτυχή του μέσου, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθεί. Εγκληματίες και χάκερς υπηρεφανεύονται στο Telgram για τις παράνομες υπηρεσίες και προϊόντα, που διαθέτουν, χωρίς να αντιμετωπίζουν συνέπειες.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν για την παρουσία του υπόκοσμου όπως και ευρύτερα για θέματα ακεραιότητας στο Telegram» δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ο Τζεφ Άλεν, συνιδρυτής του αμερικανικού think tank, Integrity Institute.

Η απάντηση του ιδρυτή του

Ο ίδιος ο 39χρονος Ντουρόφ σε δηλώσεις του στους FT, θέλησε να εστιάσει στα θετικά που προσφέρει: «Σε ορισμένες αγορές το Telegram είναι μία από τις ελάχιστες πλατφόρμες, στις οποίες εξακολουθεί κανείς να μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα» σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι οι ενεργοί μηνιαίοι χρήστες του έχουν αυξηθεί στα 900 εκατομμύρια από 500 εκατομμύρια στις αρχές του 2021, καθώς και ότι έχει 50 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης, μεταξύ των οποίων «30 κορυφαίους μηχανικούς, που έχω διαλέξει εγώ ίδιος».

Έχοντας την έδρα του στο Ντουμπάι, το Telegram έχει πετύχει να αποφύγει τον έλεγχο και τις απαιτήσεις ρυθμιστικών αρχών, που αντιμετωπίζουν ανάλογες πλατφόρμες της Σίλικον Βάλεϊ τα τελευταία χρόνια. «Στο Ντουμπάι η κυβέρνηση δεν μας ενοχλεί» σημειώνει ο Ντουρόφ και χαρακτηρίζει το εμιράτο «ουδέτερο». Δύσκολα θα σκεφτεί να μεταφέρει την έδρα του αλλού. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!