Λίγες ώρες μετά την συντριβή του σκάφους της κατά την προσπάθεια προσεδάφισης του στη Σελήνη ο Γιούρι Μπορίσοφ, επικεφαλής της Roscosmos, της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, δήλωσε ότι «η κούρσα για την εκμετάλλευση της Σελήνης μόλις ξεκίνησε και η Ρωσία πρέπει να παραμείνει παίκτης σε αυτή την κούρσα αφού η χώρα έχει ζωτικά εθνικά συμφέροντα στη Σελήνη. Δεν πρόκειται μόνο για το κύρος της χώρας και την επίτευξη κάποιων γεωπολιτικών στόχων. Πρόκειται για τη διασφάλιση αμυντικών δυνατοτήτων και την επίτευξη τεχνολογικής κυριαρχίας».
Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 συνετρίβη την περασμένη Κυριακή στη Σελήνη έπειτα από περιστροφή σε ανεξέλεγκτη τροχιά. Η κρατική διαστημική εταιρεία της Ρωσίας, Roskosmos, δήλωσε ότι έχασε την επαφή με το σκάφος λίγο μετά την εμφάνιση ενός προβλήματος καθώς κινούνταν σε τροχιά πριν από την προσελήνωση. Το διαστημικό σκάφος ξέφυγε από τον έλεγχο και συνετρίβη.
Το μη επανδρωμένο σκάφος επρόκειτο να προσεληνωθεί στον νότιο πόλο της Σελήνης για να αναζητήσει παγωμένο νερό. Το Luna-25, που είχε περίπου το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, είχε σκοπό να λειτουργήσει για ένα έτος στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου επιστήμονες στη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπίσει ίχνη παγωμένου νερού στους κρατήρες. Η εκτόξευση του Luna-25 ήταν η πρώτη στην οποία προχώρησε η Ρωσία μετά το 1976. Η αποτυχία της αποστολής απέδειξε σύμφωνα με τους αναλυτές τη μειωμένη διαστημική ισχύ της Ρωσίας μετά τις ένδοξες μέρες του Ψυχρού Πολέμου.
Την Τετάρτη 23 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η προσπάθεια προσελήνωσης του σκάφους της αποστολής Chandrayaan-3 της Ινδίας. Το σκάφος θα προσπαθήσει να προσεδαφιστεί σε μια περιοχή του Νότιου Πόλου της Σελήνης και μεταφέρει ένα ρομποτικό εξερευνητή. ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα, Ρωσία, Ινδία αλλά και νέες ανερχόμενες διαστημικές δυνάμεις όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν στρέψει την προσοχή τους στη Σελήνη με στόχο τη δημιουργία βάσεων εκεί με στόχο την εκμετάλλευση του πλούσιου ορυκτού πλούτου του φυσικού μας δορυφόρου, την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων (π.χ. τουριστικών) αλλά και τη μετατροπή της σε ενδιάμεσο σταθμό για τον Άρη και άλλες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος.
Η NASA σχεδιάζει σειρά επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis ενώ σε συνεργασία με τους συμμάχους της (Ευρώπη, Καναδά, Ιαπωνία) σχεδιάζει τη κατασκευή σεληνιακού διαστημικού σταθμού. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος από την πλευρά του θέλει να φτιάξει το «σεληνιακό χωριό», μια μεγάλη βάση στην αθέατη πλευρά της Σελήνης που θα λειτουργεί ως επιστημονικό-ερευνητικό κέντρο αλλά και ως τουριστικός προορισμός. Κίνα και Ρωσία έχουν ανακοινώσει την από κοινού δημιουργίας επανδρωμένης βάσης στη Σελήνη ενώ ανάλογες προθέσεις έχει η Ινδία. Δυναμική παρουσία αναμένεται να έχει φυσικά και ο ιδιωτικός τομέας μόλις ξεκαθαρίσουν οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί στον φυσικό μας δορυφόρο.
Επίκεντρο της προσπάθειας κατάκτησης της Σελήνης είναι ο Νότιος Πόλος της και σχεδόν το σύνολο των αποστολών όλων των χωρών οργανώνονται σε αυτή την περιοχή αφού στο υπέδαφος αυτής της περιοχής εντοπίστηκε η παρουσία νερού σε παγωμένη μορφή η ύπαρξη και χρήση του οποίου είναι κρίσιμη για τη δημιουργία των πρώτων λειτουργικών εγκαταστάσεων στο φεγγάρι.