Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι έκανε «την καλύτερη δυνατή και οριστική» προσφορά για την εξαγορά του Twitter, τονίζοντας ότι το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει εξαιρετικές δυνατότητες και αυτός είναι ο άνθρωπος που μπορεί να τις ξεκλειδώσει αποκτώντας τον έλεγχό του και βγάζοντάς το εκτός χρηματιστηρίου.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη προσφέρει 54,20 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά. Πρόκειται για πρίμιουμ 54% σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής του Twitter στις 28 Ιανουαρίου και δίνει στην εταιρεία αποτίμηση 43 δισ. δολαρίων. Στο άκουσμα της είδησης οι μετοχές του Twitter στις προσυνεδριακές συναλλαγές κάνουν άλμα 18%.
Ο 50χρονος Μασκ, ιδρυτής των Tesla και SpaceX, γνωστοποίησε την προσφορά με σχετικό έγγραφο, που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), αφότου απέρριψε μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Στις 4 Απριλίου είχε αποκαλύψει ότι απέκτησε μερίδιο 9,2%, γεγονός που τον ανέδειξε σε κορυφαίο μέτοχο της εταιρείας.
Το Twitter ανακοίνωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει την πρόταση και η όποια απάντηση «θα είναι προς το συμφέρον όλων των μετόχων του Twitter».
Η προσφορά αυτή είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο στο σίριαλ της σχέσης πάθους του Μασκ με το Twitter. Ο οραματιστής επιχειρηματίας “τιτιβίζει” ασταμάτητα για τα πάντα και οι αναρτήσεις του συχνά προκαλούν αντιδράσεις ακόμη και στις αγορές. Έχει περισσότερους από 80 εκατομμύρια ακολούθους και τα όσα γράφει προσελκύουν κάθε φορά χιλιάδες σχόλια και retweets. Κάποτε είχε έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο από τη SEC για ένα τιτίβισμα στο οποίο ισχυριζόταν ότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να βγάλει από το χρηματιστήριο την Tesla- κάτι που είχε πυροδοτήσει έντονη κίνηση στη μετοχή, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Δεκάδες φορές έχει πυροδοτήσει ράλι (ή και απότομη πτώση) σε κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Dogecoin (που είναι μεγάλη του αδυναμία).
Το τελευταίο διάστημα έχει πραγματοποιήσει σειρά προτάσεων για αλλαγές στη λειτουργία του Twitter. Καθώς όπως φαίνεται δεν τον ικανοποιεί η δύναμη που του δίνει το γεγονός ότι είναι ήδη ο μεγαλύτερος (με διαφορά) μέτοχος, διεκδικεί τώρα την πλήρη εξαγορά. Είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους στον πλανήτη που έχει όντως τα χρήματα για να το κάνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg η προσωπική του περιουσία ανέρχεται στα 260 δισ. δολάρια, ενώ η κεφαλαιοποίηση του Twitter είναι κοντά στα 37 δισ. δολάρια.
Σε επιστολή του στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter ο Μασκ υπογραμμίζει ότι πιστεύει «πως στη σημερινή του μορφή το Twitter δεν μπορεί να θριαμβεύσει. Θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε μη εισηγμένη εταιρεία.