8.8 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 | 6:40

Το sell off έσβησε 1 τρισ. από την αξία των τεχνολογικών κολοσσών σε τρεις ημέρες

Της Νατάσας Στασινού
Μαζικές ρευστοποιήσεις σάρωσαν τα τελευταία 24ωρα τις αγορές, αφού οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι ο υψηλός πληθωρισμός ήρθε για να μείνει και φοβούνται ότι το «φάρμακο» για αυτόν,  δηλαδή οι επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις, θα έχει σοβαρές παρενέργειες στην οικονομική ανάπτυξη. Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί μεταξύ άλλων οι τεχνολογικοί κολοσσοί, οι οποίοι την τελευταία τριετία είχαν επιδοθεί σε ένα ξέφρενο ράλι, με την κεφαλαιοποίησή τους να εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Τώρα σε μόλις τρεις συνεδριάσεις οι κορυφαίες τεχνολογικές του πλανήτη έχουν χάσει αθροιστικά πάνω από 1 τρισ. δολάρια από την αξία τους. Οι επενδυτές είτε τρέπονται σε φυγή από το ρίσκο των μετοχών είτε επιλέγουν τις λεγόμενες «αμυντικές» μετοχές, δηλαδή επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και μεγάλων ομίλων καταναλωτικών αγαθών.

Η Apple, η πιο πολύτιμη εισηγμένη στον κόσμο, έχει χάσει 220 δισ. δολάρια από την αξία της στις συνεδριάσεις Πέμπτης, Παρασκευής και Δευτέρας. Η Tesla ακολουθεί με απώλειες 199 δισ. δολαρίων, ενώ η Microsoft έχει χάσει από την κεφαλαιοποιησή της 189 δισ. δολάρια. Κατά 173 δισ. δολάρια συρρικνώθηκε η αξία της Amazon σε τρεις συνεδριάσεις, ενώ η Alphabet (μητρική της Google) αξίζει σήμερα 123 δισ. δολάρια λιγότερο από ό,τι στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Η Nvidia, εκ των κορυφαίων εταιρειών παραγωγής καρτών γραφικών, εμφανίζει στο ίδιο διάστημα απώλειες 85 δισ. δολαρίων και η Meta (Facebook) 70 δισ. δολαρίων.

Να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση της Πέμπτης έως και χθες ο δείκτης S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός των αμερικανικών μετοχών, καταγράφει πτώση 7%, υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων, ενώ ο Nasdaq 100, στον οποίο έχουν μεγαλύτερο «βάρος» οι τεχνολογικές μετοχές, μετράει απώλειες της τάξης του 10%.

Σαφής ένδειξη της απομάκρυνσης από το ρίσκο είναι και η πτώση του Bitcoin κάτω από το κρίσιμο όριο των 30.000 δολαρίων. Η αξία του κρυπτονομίσματος έχει συρρικνωθεί κατά 55% από το ιστορικό υψηλό του περασμένου Νοεμβρίου, ενώ το 40% όσων επένδυσαν σε αυτό μετρούν απώλειες, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Glassnode.

Τέλος στο φθηνό χρήμα 

Σήμερα τα futures των αμερικανικών μετοχών αποκαλύπτουν ότι μετά το μεγάλο ξεπούλημα θα έχουμε πιθανότατα ανοδική αντίδραση. Ανάκαμψη έχουμε και στην Ευρώπη με τους βασικούς δείκτες σε Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη και Μιλάνο να έχουν ανοίξει με άνοδο της τάξης του 0,8% με 1%. Παρόλα αυτά θα είναι δύσκολο η ανάκαμψη αυτή να έχει διάρκεια σε ένα περιβάλλον στο οποίο ο πληθωρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται να αναθεωρούν συνεχώς προς το επάνω τους υπολογισμούς τους για το ύψος των επιτοκίων, αυξάνοντας έτσι αισθητά το κόστος δανεισμού για κυβερνήσεις και επιχειρήσεις.

H Fed αναμένεται να οδηγήσει το επιτόκιο αναφοράς στο 2,5% έως τα τέλη του έτους, ενώ η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα αυξήσει το καταθετικό επιτόκιο για πρώτη φορά τον Ιούλιο και θα αναγκαστεί σε τουλάχιστον  επιπλέον δύο αυξήσεις έως τα τέλη του 2022. Σε τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων έχει ήδη προβεί η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ τη στροφή προς πιο περιοριστική πολιτική άρχισε πρόσφατα και η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!