Ο 33χρονος Τζορτζ Χέιγουορντ είναι επιστήμονας δεδομένων, ένα διεπιστημονικό πεδίο του οποίου αντικείμενο είναι η εξαγωγή της γνώσης από αδόμητα ή δομημένα δεδομένα. Αποτελεί τη συνέχεια επιστημών όπως η στατιστική, η ανάλυση προγνωστικών (predictive analytics), η μηχανική μάθηση (machine learning) και η εξόρυξη δεδομένων (data mining). Ο Χέιγουορντ εργαζόταν στο Facebook και τον περασμένο Νοέμβριο απολύθηκε επειδή όπως ισχυρίζεται ο ίδιος σε μήνυση που κατέθεσε εναντίον της δημοφιλούς πλατφόρμας αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια πρακτική που είναι γνωστή ως «αρνητική δοκιμή».
Πρόκειται για μια μέθοδο που επιτρέπει σε μια εταιρεία που παρέχει τεχνολογίες και υπηρεσίες-εφαρμογές που έχει κάποιος εγκατεστημένες στο κινητό του τηλέφωνο να πραγματοποιούν ελέγχους αυτών των εφαρμογών (π.χ την ταχύτητα εκτέλεσης τους, τον τρόπο φόρτωσης μια φωτογραφίας κ.α.) χωρίς να γνωρίζει ο κάτοχος του τηλεφώνου ότι συμβαίνει αυτή η διαδικασία στη συσκευή του. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα με αποτέλεσμα να υπάρχει γρήγορη κατανάλωση της μπαταρίας και ο κάτοχος να βρεθεί προ εκπλήξεως βλέποντας ξαφνικά τη συσκευή του να μην έχει μπαταρία ενώ νωρίτερα ήταν επαρκώς φορτισμένη.
«Είπα στη προϊσταμένη του τμήματος μου ότι αυτό μπορεί να βλάψει κάποιον και αυτή απάντησε ότι βλάπτοντας λίγους μπορούμε να βοηθήσουμε τις μεγαλύτερες μάζες» δηλώνει ο Χέιγουρντ που εργάστηκε στην εφαρμογή Messenger του Facebook, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν γραπτά μηνύματα ή να πραγματοποιούν τηλεφωνικές ή βιντεοκλήσεις και αποτελεί ένα βασικό εργαλείο επικοινωνίας σε πολλές χώρες. Όπως αναφέρει στη μήνυση του ο Χέιγουορντ η τακτική αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους κατόχους κινητών τηλεφώνων που μπορεί να βρεθούν σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να πρέπει να χρειάζονται το κινητό τους τηλέφωνο για να επικοινωνήσουν για την παροχή βοήθειας σε αυτούς και να μην μπορέσουν να το κάνουν επειδή η μπαταρία θα έχει καταναλωθεί από τις αρνητικές δοκιμές.