7.8 C
Nicosia
Σάββατο 11 Ιανουάριος 2025 | 1:50

Την ανάγκη συντονισμού για επίτευξη στόχων πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, ανέδειξε ο Κόκκινος

Το επικαιροποιημένο πλάνο για τη διαχείριση ενός ενδεχόμενου 3ου κύματος της πανδημίας, παρουσίασε σήμερα στον Υπουργό Υγείας, η διευθυντική ομάδα του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), το οποίο προνοεί, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη πέραν των 300 κλινών σε κοινούς θαλάμους, καθώς επίσης εκπαίδευση νοσηλευτικού, αλλά και ιατρικού προσωπικού.

Σε δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη, ο κ. Ιωάννου είπε ότι από τα τέλη Ιανουαρίου, μετά το πέρας του 2ου κύματος και τη μείωση των νοσηλειών στα νοσοκομεία, ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Οργανισμό όπως αξιοποιήσει την περίοδο που διανύουμε και κατά την οποία δεν υπάρχει πίεση στα νοσηλευτήρια, για ακόμα καλύτερη προετοιμασία.

Όπως ανέφερε, έχει ετοιμαστεί ένα επικαιροποιημένο πλάνο, έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων που μπορούν να εξυπηρετούνται τόσο στις Εντατικές, όσο και στις Κλινικές COVID-19, ενώ σημείωσε ότι έχουν προχωρήσει σε εκπαιδεύσεις και έχει αναπτυχθεί περαιτέρω εξοπλισμός.

«Υπάρχει πλέον και όλη αυτή η συσσωρευμένη εμπειρία του ΟΚΥπΥ, που αξιοποιείται σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, για ένα πιθανό 3ο κύμα και αυτό είναι ευχάριστο», είπε ο κ. Ιωάννου.

Κληθείς να αναφέρει τι περιλαμβάνεται στο πλάνο του ΟΚΥπΥ, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «προνοούνται περισσότερες κλίνες, περίπου 300 επιπλέον», σημειώνοντας ότι «το όριο είναι 120 κλίνες Εντατικής, άρα έχει αξιοποιηθεί και αυτό, ούτως ώστε να αυξηθούν σε σχέση με το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό».

Πρόσθεσε ότι «έχουν προχωρήσει σε εκπαίδευση νοσηλευτικού, αλλά και ιατρικού προσωπικού, που πιθανόν να χρειαστεί να αξιοποιηθούν, αλλά υπάρχουν κι άλλες λεπτομέρειες, όπως λάθη που παρατηρήθηκαν στο 2ο κύμα και τρόποι βελτίωσης».

Συμπλήρωσε ακόμα πως «όλα αυτά έχουν υιοθετηθεί, με στόχο να λειτουργήσουν ακόμα πιο αποδοτικά, αν τυχόν χρειαστεί».

Ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Χρίστης Λοϊζίδης, δήλωσε ότι πέραν του επικαιροποιημένου πλάνου για μια πιθανή αντιμετώπιση 3ου κύματος, παρουσιάστηκε παράλληλα στον αρμόδιο Υπουργό και η εξέλιξη του επιχειρησιακού πλάνου του Οργανισμού, που εκπονείται από τον οίκο Deloitte.

Όπως είπε ο κ. Λοϊζίδης, «είμαστε κοντά στη διαμόρφωση της τελικής μορφής του πλάνου, το οποίο θα βοηθήσει τον οργανισμό στον σχεδιασμό, για την αυτονόμηση και την ανεξαρτητοποίηση του».

Επίσης, είπε πως έχει ενημερωθεί ο Υπουργός Υγείας για τα αναπτυξιακά έργα που αρχίζουν σε λόγο καιρό, όπως είναι η επέκταση του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, η  καινούργια Μονάδα Αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Πάφου, καθώς για άλλα έργα, τα οποία είναι στην τελική πορεία για υπογραφή.

Αναφορά έγινε και στις διάφορες ανακαινίσεις, καθώς και στα καινούργια έργα, που προγραμματίζονται στα νοσηλευτήρια και στον Οργανισμό, τα οποία όπως είπε, «θα φτάσουν περίπου τα 90 εκατομμύρια ευρώ, μέσα στην επόμενη τριετία».

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ο Οργανισμός να προχωρήσει σύντομα σε προσφορές, για την έναρξη της πρώτης φάση του Νοσοκομείου Ψυχική Υγείας στην Αθαλάσσα.

Προηγούμενη ενημέρωση

Την ανάγκη συντονισμού δράσεων και επενδύσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ “για μία βιώσιμη, ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, ενδυνάμωση του επιχειρείν με έμφαση στο οικοσύστημα των ΜΜΕ και νεοφυών επιχειρήσεων, και διασφάλιση της τεχνολογικής κυριαρχίας της ΕΕ” επεσήμανε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής  Κυριάκος Κόκκινος σε παρέμβασή του στην άτυπη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας για θέματα Έρευνας, υπό την Πορτογαλική Προεδρία.

Ο Υφυπουργός κατά την παρέμβασή του αναφέρθηκε “στη δρομολόγηση ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος για την πράσινη μετάβαση, στη βάση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας”, σημειώνοντας ότι “το πρόγραμμα αναμένεται να χρηματοδοτήσει έργα υψηλής τεχνολογικής ετοιμότητας, τα οποία θα αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής και θα στοχεύουν στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στήριξη της κυκλικής οικονομίας”.

Όπως έγινε γνωστό, αντικείμενο της συζήτησης των 27 αποτέλεσε η σημαντική συμβολή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ΕΧΕ) αλλά και για την επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και την τόνωση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, “καταγράφηκε σύγκλιση απόψεων όσον αφορά την ανάγκη όπως οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις στα συστήματα έρευνας και καινοτομίας αποτυπώνονται δεόντως στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που εκπονούνται από τα κράτη μέλη”.

“Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι έξυπνες επενδύσεις στο πλαίσιο των εθνικών αυτών σχεδίων θα πρέπει να επικεντρώνονται στους πλέον ελπιδοφόρους τομείς, όπως το ανανεώσιμο υδρογόνο, η υπολογιστική υψηλών επιδόσεων και η κβαντική υπολογιστική, η τεχνητή νοημοσύνη, τα διαστημικά συστήματα και οι κόμβοι καινοτομίας”.

Παράλληλα, “υπογραμμίστηκε η σημασία της επιτάχυνσης της εισαγωγής καινοτόμων λύσεων στην αγορά μέσω της στήριξης και της διευκόλυνσης της πρόσβασης των νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) σε πηγές χρηματοδότησης, καθώς και της επένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την ανάπτυξη δεξιοτήτων”.

Τέλος όπως σημειώνεται, “η ανάπτυξη συνεργειών ως προς την υλοποίηση διασυνοριακών έργων και δράσεων στα πλαίσια του RRF με αξιοποίηση και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων όπως το Horizon Europe και τα Διαρθρωτικά Ταμεία, καθώς και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ο  ΕΧΕ, και συγκεκριμένα όσον αφορά τις πανευρωπαϊκές υποδομές, τους ανθρώπινους πόρους, τη διακρατική συνεργασία και την ανοικτή επιστήμη, θεωρούνται κομβικής σημασίας για την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής των κρατών μελών και της ΕΕ στο σύνολό της”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!