24.7 C
Nicosia
Δευτέρα 1 Ιούλιος 2024 | 6:07

Συμβουλευτική Επιτροπή για Τεχνητή Νοημοσύνη συγκροτεί η ελληνική κυβέρνηση

Τη συγκρότηση Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με επικεφαλής των Καθηγητή του ΜΙΤ Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, ανακοίνωσε σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Επιτροπή αναμένεται να παρέχει τεκμηριωμένες συμβουλές και προτάσεις για τις δυνατότητες και ευκαιρίες που διανοίγει η Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και για τη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας απέναντι στου κινδύνους που ελλοχεύουν.

«Ο εκθετικός ρυθμός εξέλιξης της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθιστά απαραίτητη τη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής υπό τον Πρωθυπουργό, με κύριο αντικείμενο την προετοιμασία της χώρας μπροστά στις εξελίξεις», αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, η λειτουργία της Επιτροπής είναι αμισθί.

Όπως διευκρινίζεται, η Επιτροπή θα διατυπώνει συστάσεις πολιτικής και κατευθυντήριες γραμμές για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με εστίαση στην οικονομία και την κοινωνία, στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στην αύξηση της καινοτομίας, την ενίσχυση υποδομών, τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και της κοινωνικής συνοχής, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, την προάσπιση της εθνικής ψηφιακής κυριαρχίας και τη βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα έχει ως στόχο να προσδιορίσει τους τομείς όπου η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σχετικά με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και να υποδείξει τρόπους, ώστε να συνδυαστεί δημιουργικά η εφαρμογή των ηθικών και ρυθμιστικών κανόνων με την προώθηση της καινοτομίας.

«Όπως είχα αναφέρει στις προγραμματικές δηλώσεις, η κυβέρνηση θα ασχοληθεί ενεργά με τις μεγάλες προκλήσεις που αφορούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη και είναι ήδη παρούσες. Δεν αφορούν το μέλλον αλλά το παρόν. Κράτος και πολίτες οφείλουμε να οργανώσουμε την υποδοχή της πριν η τεχνητή νοημοσύνη καταστεί καθημερινή πραγματικότητα ερήμην μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Για τον σκοπό αυτό προχωράμε σήμερα στη σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο γραφείο μου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από διαφορετικά πεδία ενασχόλησης με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Ελλάδα διαθέτει ικανούς ερευνητές σε όλα τα πεδία έρευνας που σχετίζονται με την εξέλιξη της μεγαλύτερης τεχνολογικής επανάστασης στην ιστορία της ανθρωπότητας και μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στον διεθνή διάλογο», εξήγησε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης σημείωσε ότι η πρόταση που του απευθύνθηκε από τον Πρωθυπουργό ήταν τιμητική και ότι θα συνεργαστεί «με μια εξαιρετική ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων που απαρτίζουν την Επιτροπή».

«Έργο μας θα είναι να διατυπώσουμε προτάσεις πολιτικής που θα αναδεικνύουν τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης για την Κοινωνία, την Οικονομία, την Επιστήμη και τον Άνθρωπο και παράλληλα θα εντοπίζουν τις προκλήσεις και θα αντιμετωπίζουν τους πιθανούς κινδύνους», σημείωσε.

«Επίσης, θα εργαστούμε συντεταγμένα, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει μέλος των διεθνών πρωτοβουλιών για την Τεχνητή Νοημοσύνη που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών που η χώρα μας συμμετέχει και να καταστεί συμμέτοχος του παγκόσμιου διαλόγου για την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης», κατέληξε ο κ. Δασκαλάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Φωτιά στη Σταμάτα: Ενας 45χρονος νεκρός από ανακοπή – Εισέπνευσε καπνούς (βίντεο)

Ενας άνδρας ηλικίας 45 ετών έχασε τη ζωή του από ανακοπή στη Σταμάτα, την ώρα που επίγεια και εναέρια μέσα επιχειρούσαν στην περιοχή προκειμένου...

Νεκρός άντρας βρέθηκε στο Γραμμικό Πάρκο στο Στρόβολο

Σε συναγερμό τέθηκαν οι αστυνομικές αρχές το βράδυ της Κυριακής μετά τον εντοπισμό πτώματος άνδρα πλησίον του Γραμμικού Πάρκου στην περιοχή Στροβόλου, στη Λευκωσία. Σύμφωνα...

Το «ψαλιδάκι» του Μπέλινγκχαμ έσωσε την Αγγλία – Προκρίθηκε στην παράταση με 2-1

Η Αγγλία έφτασε να δει κατάματα το «φάντασμα» του αποκλεισμού από το Euro, καθώς ήταν πίσω στο σκορ (1-0) μέχρι το 95’ στο ματς...

Γαλλία: Νίκη Λεπέν και τρίτο το κόμμα του Μακρόν-Κρίσιμος ο δεύτερος γύρος – Δείτε αποτελέσματα (live, φωτό)

Το «στρατόπεδο Μακρόν πρακτικά αφανίστηκε», δήλωσε πανηγυρικά η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός RN , που κέρδισε την πρώτη θέση στον πρώτο...

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Αντιμέτωπος με καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ο Κλάους Σβαμπ

Η μία μετά την άλλη έρχονται οι καταγγελίες για τις αποφάσεις που λάμβανε ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ. Αποκλειστικό δημοσίευμα της...

Ο Δούκας υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές για πρόεδρος ΠΑΣΟΚ

Ζητώ τη στήριξή σας για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής που...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!