8.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 5:31

Πική: Οι προτεραιότητες είναι συνυφασμένες για ενσωμάτωση της τεχνολογίας

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησής είναι συνυφασμένες με τη δέσμευση για ενσωμάτωση της τεχνολογίας και της ψηφιοποιήσης στις πολιτικές μας δήλωσε την Τρίτη η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, σημειώνοντας παράλληλα ότι η αποτελεσματική διακυβέρνηση δεν αφορά μόνο συστήματα και δομές αλλά αφορά και την τοποθέτηση των ανθρώπων και των αναγκών τους στο επίκεντρο κάθε απόφασης που λαμβάνεται.

Μιλούσε στην 6η Σύνοδο Κορυφής για την Ψηφιακή Ατζέντα της Κύπρου (Digital Agenda Cyprus Summit) που πραγματοποιείται στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, με τίτλο «Διαμορφώνοντας το αύριο: Η σύγκλιση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και της τεχνολογίας».

Σε χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε ότι εν μέσω αυτής της ταραχώδους περιόδου, είναι προφανές ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να φέρει τόσο ελπιδοφόρες εξελίξεις όσο και προκλήσεις.

Η κ. Δημητρίου είπε ότι η Κύπρος έχει ήδη αναγνωρίσει τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού και έχει δεσμευτεί να υιοθετήσει τις ψηφιακές τεχνολογίες και την καινοτομία με στόχο να γίνει μια κοινωνία που να είναι κατάλληλη για το μέλλον και μια οικονομία βασισμένη στη γνώση που θα ενεργοποιείται από τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Πρόσθεσε ότι υπό αυτό το πρίσμα, η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει επί του παρόντος την εθνική ψηφιακή στρατηγική για την περίοδο 2020-2025, η οποία ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με την ψηφιακή στρατηγική της ΕΕ.

Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η Κύπρος είναι επίσης συνεπής στη λήψη των απαιτούμενων μέτρων για τη βελτίωση της παροχής ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών και στο πλαίσιο αυτό, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα τόσο τον εκσυγχρονισμό των δικών της λειτουργιών όσο και την ενίσχυση της συμμετοχής του κοινού με ψηφιακά μέσα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Κύπρος έχει κάνει αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της ψηφιακής μετάβασης μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο εισάγει μέτρα που αποσκοπούν στη δημιουργία προγραμμάτων καινοτομίας και χρηματοδοτικών σχημάτων και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης για την προετοιμασία της νεολαίας για το ψηφιακό μέλλον.

Η κ. Πική ανέφερε στην ομιλία της ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2012, ακολουθούμενη από τις υγειονομικές, γεωπολιτικές και ενεργειακές κρίσεις σε παγκόσμια κλίμακα, επηρέασε την πορεία των γεγονότων στην Κύπρο και δημιούργησε μια αλυσιδωτή αντίδραση αλλαγών στην καθημερινή ζωή των πολιτών, επηρεάζοντας κυρίως την οικονομική τους κατάσταση και στη συνέχεια, όπως ήταν αναμενόμενο, τις κοινωνικοπολιτικές τους αντιλήψεις. Ως αποτέλεσμα, συνέχισε, υπάρχει μια απαξίωση του πολιτικού συστήματος, η οποία αντανακλάται στα υψηλά ποσοστά αποχής, με τα υψηλότερα να καταγράφονται στις βουλευτικές εκλογές του 2021.

Εξήγησε ότι μέσω του Προγράμματος Διακυβέρνησης, έχει ήδη εφαρμοστεί ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με τους πολίτες, το οποίο βασίζεται σε ένα σχέδιο διακυβέρνησης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Πρόσθεσε ότι σε αυτό το σχέδιο, το επίκεντρο όλων των πολιτικών είναι ο πολίτης, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του κράτους, της κοινωνίας και των θεσμών λέγοντας ότι «μακροπρόθεσμος στόχος είναι η ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης».

Η κ. Πική ανέφερε ότι οι βασικές αρχές που διέπουν το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης περιλαμβάνουν την τοποθέτηση του ανθρώπου στο επίκεντρο, τη διασφάλιση μιας βιώσιμης και ανθεκτικής οικονομίας, μια σύγχρονη δίκαιη, συμμετοχική και διαφανή διακυβέρνηση και την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Η κ. Πική αναφέρθηκε στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και σημείωσε ότι ο πληθωρισμός πιέζει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και διαβρώνει την αγοραστική τους δύναμη. Πρόσθεσε ότι τα υψηλά επιτόκια προσθέτουν περαιτέρω πίεση, καθιστώντας τον δανεισμό ακριβότερο και παρεμποδίζοντας την οικονομική ανάπτυξη.  Σημείωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας προσθέτοντας ότι η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει καταλύτη προς αυτή την κατεύθυνση.

Ανέφερε ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2024 εκτιμάται σε 2,9%, προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2024 δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών και στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία. Επιπλέον, συνέχισε, το 2024 αναμένεται αύξηση κατά 15% περίπου στις δαπάνες για κοινωνικές παροχές. Πρόσθεσε ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2024 έχει εκτιμηθεί στο 2,2% του ΑΕΠ με μεσοπρόθεσμο στόχο το δημόσιο χρέος να είναι κάτω από το 60% μέχρι το τέλος του 2026.

Υπογράμμισε ότι αυτός ο πρώτος προϋπολογισμός σηματοδοτεί την αρχή της ανάπτυξης του στρατηγικού προσανατολισμού της Κυβέρνησης για την πενταετία, με βάση έξι φιλόδοξες αλλά ρεαλιστικές προτεραιότητες που θα καθοδηγήσουν τις δράσεις μέχρι το 2028.

Η κ. Πική σημείωσε ότι οι δύο πρώτες προτεραιότητες αφορούν την ταχεία και αποτελεσματική επίλυση χρόνιων προβλημάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και των πολιτών του μέλλοντος. Μεταξύ άλλων, είπε ότι σε αυτές περιλαμβάνεται η διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με τη μετανάστευση.

Είπε ακόμη ότι η έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης είναι ένα άλλο θέμα που επηρεάζει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά χαμηλού – και μεσαίου εισοδήματος καθώς και τη νέα γενιά, προσθέτοντας ότι “είναι ένα θέμα που δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε”.

Η κ. Πική ανέφερε επίσης ότι η κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα στην Κύπρο που επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή ζωή των πολιτών λέγοντας ότι, η αντιμετώπισή του θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και θα εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο για όλους.

«Στο επίκεντρο βρίσκεται η εκπαίδευση και η υγεία”, είπε η κ. Πική, προσθέτοντας ότι το υφιστάμενο εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, έτσι ώστε να εφοδιάσει τους σημερινούς και μελλοντικούς μαθητές με δεξιότητες που θα είναι εφαρμόσιμες και θα έχουν μεγάλη ζήτηση στο εγγύς μέλλον.

Η τρίτη προτεραιότητα, είπε είναι μια ισχυρή και ανθεκτική οικονομία.

Τέταρτον, συνέχισε, η Κυβέρνησή στοχεύει στην αποτελεσματική επίλυση του μακροχρόνιου ζητήματος του εκσυγχρονισμού του κράτους μέσω της ψηφιοποίησης. Η προτεραιότητα στη διακυβέρνηση περιλαμβάνει την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εμμονή στην αξιοκρατία.

Ανέφερε ακόμη ότι μια εξίσου σημαντική προτεραιότητα είναι η πράσινη μετάβαση, πλήρως συμβατή με τους ευρωπαϊκούς στόχους. Για το λόγο αυτό, εξήγησε, «στοχεύουμε στη μεγιστοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις».

«Στον ακρογωνιαίο λίθο όλων όσων κάνουμε είναι βεβαίως οι προσπάθειές μας για μια επανενωμένη, ευημερούσα Κύπρο μέσω μιας βιώσιμης συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού ζητήματος, σύμφωνα με το συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και το δίκαιο της ΕΕ», είπε η κ. Πική.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι αναλαμβάνεται και μια πληθώρα επιπρόσθετων πρωτοβουλιών που στοχεύουν ειδικά στην ενίσχυση της ελκυστικότητας της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, με τη φιλοδοξία να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον που προάγει τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και που διαφοροποιεί την οικονομία μας.

Είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο η Κυβέρνηση επικεντρώνεται στην επιτάχυνση της εκτέλεσης μιας μακράς σειράς έργων, προσθέτοντας τεχνογνωσία και πόρους στην προσπάθεια που έχει αναλάβει το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Η κ. Πική αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει ήδη αναλάβει η Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας ότι «η έμφαση θα δοθεί σε βασικές πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών και να βελτιώσουν την εμπλοκή των πολιτών και των επιχειρήσεων με αυτές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!