Η τεχνολογία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων, παρέχοντας πολύτιμες λύσεις σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Τα τελευταία χρόνια θα λέγαμε πως η τεχνολογία εισέβαλε ορμητικά σε κάθε σπίτι, μέσω του διαδικτύου και των έξυπνων συσκευών. Οι εφαρμογές αυτοματισμού σπιτιών αποτελούν μια ραγδαία αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά, η οποία έγινε γνωστή με την ονομασία «έξυπνο σπίτι». Πρόκειται για μια αγορά η οποία το 2021 ξεπέρασε τα 65 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ετήσια αύξηση της τάξης του 27,04% από το 2022 μέχρι το 2030.
Η ιδιαίτερη εξοικείωση της νέας γενιάς με τις έξυπνες συσκευές, τις διάφορες εφαρμογές και τα κινητά τηλέφωνα, όπως επίσης και η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις εφαρμογές έξυπνων σπιτιών, αναμένεται να εκτοξεύσει τη ζήτηση τεχνολογίας Smart Home μέσα στα επόμενα χρόνια.
Επιπρόσθετα, το κόστος αγοράς νέας κατοικίας και πρώτων υλών και η αύξηση στις πληθωριστικές πιέσεις, καθιστούν την αναβάθμιση των υφιστάμενων σπιτιών σε έξυπνα, ως την πλέον συμφέρουσα επένδυση για το μέλλον. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το κόστος στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η επένδυση στο να καταστεί ένα σπίτι έξυπνο, κρίνεται συμφέρουσα, αφού μειώνει την κατανάλωση ενέργειας.
Τι είναι το έξυπνο σπίτι;
Το έξυπνο σπίτι δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να ελέγχουν μέσω του smartphone ή του tablet τους, απ’ όπου και να βρίσκονται, όλες τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μέσα στο σπίτι τους, όπως τον οικιακό φωτισμό, τον θερμοσίφωνα, τα ηλεκτρικά blinds, τις ηλεκτρικές γκαραζόπορτες, τις κλιματιστικές μονάδες, τους αισθητήρες κίνησης και φωτισμού, τους θερμοστάτες κ.ο.κ., καλύπτοντας όλες τις ανάγκες ενός σύγχρονου σπιτιού.
Ιδανικά, οι εφαρμογές ενός έξυπνου σπιτιού, διευκολύνουν την καθημερινότητα του χρήστη, αυξάνουν το αίσθημα ασφάλειας, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας με μια μείωση που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 30%, σε μια χρονική περίοδο όπου όλοι το έχουν ανάγκη. Είναι ενδεικτικό ότι στις ΗΠΑ, η αχρείαστη σπατάλη σε ενέργεια αγγίζει τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ενώ μεγάλο μέρος της σπατάλης έχει να κάνει με την ενέργεια που καταναλώνουν συσκευές που βρίσκονται σε στάση αναμονής. Με τις εφαρμογές έξυπνου σπιτιού μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας, επιφέροντας απτά αποτελέσματα στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.
Είναι πολύπλοκη η χρήση των εφαρμογών έξυπνου σπιτιού;
Στην πραγματικότητα, η χρήση είναι ιδιαίτερα απλή. Πλέον τα έξυπνα κινητά και η χρήση εφαρμογών έχει γίνει προέκταση των χεριών μας, γεγονός που δημιουργεί μια επιπρόσθετη ευκολία στη χρήση κάθε εφαρμογής που μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα έξυπνο σπίτι. Είτε ο χρήστης θέλει να ανάψει ή να σβήσει μια συσκευή, να προγραμματίσει τη λειτουργία μιας συσκευής σε συγκεκριμένες ώρες, είτε απλά να ελέγξει την κατανάλωσή της, όλα γίνονται μέσω του κινητού τηλεφώνου εύκολα και απλά. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εφαρμογές έξυπνου σπιτιού μπορούν να εγκατασταθούν τόσο σε νέες οικοδομές όσο και σε υφιστάμενες κατοικίες και διαμερίσματα.
Είναι ακριβές οι εφαρμογές έξυπνου σπιτιού;
Όταν πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά οι εφαρμογές έξυπνου σπιτιού, το κόστος ήταν σαφώς αυξημένο σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Σταδιακά, με την εξέλιξη στον τομέα των εφαρμογών για έξυπνα σπίτια, με την επικράτηση του διαδικτύου των πραγμάτων αλλά και με δεδομένη την ανάγκη για οικονομικές λύσεις που να βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, το κόστος μειώθηκε. Πλέον, υπάρχουν απλές και οικονομικές εφαρμογές. Κατ’ ακρίβεια, υπάρχουν λύσεις εφαρμογών έξυπνου σπιτιού, για κάθε πορτοφόλι, ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κάθε χρήστη. Αν στο κόστος προσμετρηθεί δε και η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πως οι εφαρμογές αυτές δεν είναι απλά εύκολα και οικονομικά προσβάσιμες, αλλά αποτελούν αναγκαιότητα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξητική τάση στην εγκατάσταση ασύρματων συστημάτων αυτοματισμού σπιτιού, καθώς το κόστος τους είναι αισθητά πιο χαμηλό συγκριτικά με αυτό των ενσύρματων συστημάτων αυτοματισμού.
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της NEDECO Electronics Ltd, κ. Λουκιανό Ράφτη, η αγορά έξυπνων σπιτιών στην Κύπρο κερδίζει έδαφος χρόνο με τον χρόνο, καθώς η εξοικείωση με τις τεχνολογίες, το μειωμένο κόστος αλλά και η εμπέδωση της χρησιμότητας τέτοιων εφαρμογών, καθησυχάζουν τις όποιες αρχικές επιφυλάξεις των πελατών. «Η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν οι καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες, τις καθιστούν αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια», όπως επισημαίνει ο κ. Ράφτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η NEDECO Electronics Ltd έχει εισαγάγει εδώ και χρόνια στην κυπριακή αγορά το καινοτόμο και ολοκληρωμένο ασύρματο σύστημα αυτοματισμού Cockpit, το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί σε νέα αλλά και υφιστάμενα σπίτια και διαμερίσματα.