11.8 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 | 23:55

Από τη Θεσσαλονίκη ο συντονισμός του Real Nano

Από τη Θεσσαλονίκη ο συντονισμός του ερευνητικού έργου Real Nano, που αναμένεται να αλλάξει δεδομένα σε μια παγκόσμια βιομηχανία δεκάδων δισ. ευρώ.

Από την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται ο συντονισμός του κοινοτικού ερευνητικού έργου «Real Nano», που στόχο έχει να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία Οργανικών Ηλεκτρονικών, δίνοντας ώθηση σε μια εξαιρετικά δυναμική αγορά, το μέγεθος της οποίας προβλέπεται να φτάσει στα 77,3 δισ. δολάρια παγκοσμίως ώς το 2029.Τον συντονισμό του Real Nano, που εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020, πραγματοποιεί το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας (LTFN) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Βελτίωση απόδοσης έως 90%
«Το Real Nano πρόκειται να παίξει σημαντικό ρόλο στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και να αυξήσει την τεχνητή νοημοσύνη της βιομηχανικής διαδικασίας στον τομέα των Οργανικών Ηλεκτρονικών (OE) καθώς και άλλων βιομηχανικών συσκευών.

Με το Real Nano βελτιώνεται η απόδοση έως και 90%, ενώ μειώνονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% τα απόβλητα και οι πόροι για την αναβάθμιση των νανοϋλικών» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του LTFN, όπου διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα αναμένεται να οδηγήσει σε αποτελέσματα που μειώνουν το κόστος της βιομηχανικής διαδικασίας, επιτρέποντας την απόσβεση της επένδυσης μιας επιχείρησης σε διάστημα μικρότερο των πέντε χρόνων.

Πράσινη ενέργεια, έξυπνα κτήρια, έξυπνες πόλεις

Η αγορά των Οργανικών Ηλεκτρονικών συνεχίζει τη ραγδαία της ανάπτυξη (από τα 31,7 δισ. δολάρια αναμένεται να φτάσει, όπως προαναφέρθηκε στα 77,3 δισ. σε λίγα χρόνια από σήμερα) και αναμορφώνει με επαναστατικό τρόπο πολλές βιομηχανικές συσκευές στον τομέα της πράσινης ενέργειας, του φωτισμού, των έξυπνων κτηρίων, των έξυπνων πόλεων και του αυτοματισμού, χρησιμοποιώντας οργανικά φωτοβολταϊκά (OPVs), OLEDs, εκτυπωμένους βιοαισθητήρες (Printed Biosensors) κι εύκαμπτες μπαταρίες (flexible batteries).

Ωστόσο, οι τρέχουσες βιομηχανικές διαδικασίες παραγωγής ΟΕ δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις αυξημένες απαιτήσεις εμπορευματοποίησης σχετικά με την ταχύτητα κατασκευής, την ποιότητα των υλικών, την αξιοπιστία, την αποδοτικότητα και τη σταθερότητα, καθώς και τη μείωση της ποσότητας των αποβλήτων που παράγονται κατά τις διαδικασίες παραγωγής.

Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ισχυρών εργαλείων ανάλυσης νανοκλίμακας, που θα μπορούσαν να προσφέρουν ποιοτικό έλεγχο και οικονομικά αποδοτικές μεθόδους κατασκευής, επιταχύνοντας την είσοδο προηγμένων προϊόντων στην αγορά. Το πρόγραμμα RealNano σκοπεύει να λύσει τα παραπάνω προβλήματα προσφέροντας πολλά πλεονεκτήματα στην ψηφιακή βιομηχανία.

Κοινοπραξία με 10 οργανισμούς

Η κοινοπραξία του Real Nano, με 10 συνεργαζόμενους οργανισμούς, διευθύνεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι: Organic Electronics Technologies P.C. (Ελλάδα), SEMILAB (Ουγγαρία), Granta Design (Ηνωμένο Βασίλειο), Coatema Coating Machinery GmbH (Γερμανία), Centro Ricerche Fiat SCPA (Ιταλία), Hellenic Organic & Printed Electronics Association (Ελλάδα), APEVA (Γερμανία), InfinityPV (Δανία) και BL NanoBioMed (Ελλάδα).

Το project έχει διάρκεια 36 μήνες (1 Μαρτίου 2020- 28 Φεβρουαρίου 2023) και είναι χρηματοδοτούμενο 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με συνολικό ποσό 4,9 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αποφάσεις Υπουργείου Εργασίας για ειδικά σχέδια Φεβρουαρίου

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνει ότι δημοσιευτήκαν σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας οι Αποφάσεις της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών...

Κύπρος: Αύξηση στα 199 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού

Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι σήμερα, 25 Φεβρουαρίου 2021: Δεν καταγράφηκαν σήμερα θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19, και συνεπώς ο συνολικός...

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι ισχύει από 1η Μαρτίου

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις, για το τι αλλάζει από την 1η Μαρτίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής άρσης των περιοριστικών μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας...

Ελλάδα: : 1.784 νέα κρούσματα, 39 θάνατοι, 367 σε ΜΕΘ

Κατά 39 αυξήθηκαν στην Ελλάδα οι θάνατοι από τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ. Παράλληλα, 367 είναι οι διασωληνωμένοι που νοσηλεύονται σε...

Η Τουρκία καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος στην Αρμενία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε σήμερα έντονα την, όπως την χαρακτήρισε, απόπειρα πραξικοπήματος κατά του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και σημείωσε ότι...

Pfizer: Νέα κλινική έρευνα για εμβόλιο κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

Οι εταιρείες Pfizer Inc και BioNTech SE ανακοίνωσαν σήμερα ότι δοκιμάζουν τρίτη δόση του εμβολίου τους κατά της Covid-19 για να κατανοήσουν καλύτερα την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!