16.8 C
Nicosia
Κυριακή 3 Μάρτιος 2024 | 15:33

Αισιόδοξος για χρήση ταχυδρομικών drones ο Υπουργός Μεταφορών

Έστω και σε πιλοτική αρχικά βάση, τα Κυπριακά Ταχυδρομεία θα ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον κάποιες παραδόσεις πακέτων με τη χρήση drones, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, κατά τη διάρκεια επίδειξης πτήσης drone, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος για αξιοποίηση της τεχνολογίας στις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, με τον κ.Καρούσο να δηλώνει ότι «τα Κυπριακά Ταχυδρομεία αναβαθμίζονται, ιδιαίτερα μετά την απόφαση που λήφθηκε, πριν από μερικούς μήνες, για ακύρωση της απόφασης για αυτονόμηση τους, δηλαδή της ιδιωτικοποίησης τους»

Προχωρούμε σαν Κυβέρνηση, συνέχισε, να αναβαθμίσουμε τον Τμήμα αλλά και την υπηρεσία την οποία προσφέρουμε και σημείωσε ότι «η τεχνολογία και η καινοτομία αποτελούν μέρος αυτής της αναβάθμισης και ένα μέρος της είναι η παράδοση των ταχυδρομικών αντικειμένων μέσω της τεχνολογίας των drones».

«Είναι κάτι το οποίο διερευνάται σε παγκόσμιο επίπεδο, θεωρούμε ότι είναι το μέλλον στην παράδοση αντικειμένων από τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε και σήμερα, αφού συμμετέχουμε σε ένα πρόγραμμα της ΕΕ όπου, με τη συμμετοχή έξι χωρών, γίνεται και μια επίδειξη στο τι υπηρεσία μπορούμε να προσφέρουμε με τη μεταφορά από drones», συμπλήρωσε.

Υπέδειξε ότι στην Κύπρο, λόγω των μικρών αποστάσεων, «είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι ότι μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η τεχνολογία και ν’ αναμένουν οι πολίτες πολλές αλλαγές στο μέλλον και από ό,τι φαίνεται στο μέλλον, τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, αντί να προσλαμβάνουν ταχυδρομικούς διανομείς, θα προσλαμβάνουν χειριστές drones».

Ερωτηθείς πότε αναμένεται η χρήση της τεχνολογίας drones, ο Υπουργός δήλωσε ότι αυτό είναι που εξετάζεται μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν τα Κυπριακά Ταχυδρομεία , «να δούμε τις προκλήσεις, ποια είναι τα προβλήματα, πού θα μπορούν να πετούν αυτά τα drones».

Πρόσθεσε ότι μέρος αυτής της διαδικασίας έχει και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, που έχει την ευθύνη αδειοδοτήσεων και πτήσεων των drones, και τόνισε ότι πρέπει όλοι να αναμένουν, το επόμενο διάστημα, «ότι σίγουρα θα ξεκινήσουμε κάποιες παραδόσεις εκεί και όπου μπορούμε, έστω και σε πιλοτική βάση, για να το δοκιμάσουμε, καθώς είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι θα βελτιωθεί η υπηρεσία παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών για αρκετούς πολίτες».

Ο Γιάννης Καρούσος ανέφερε ακόμη ότι η χρήση drones θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και εντός της πόλης αλλά κυρίως για απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν μπορεί να παρέχεται καθημερινή ταχυδρομική υπηρεσία, αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητα των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση από τις ταχυδρομικές υπηρεσίες της Κροατίας, της πρακτικής των Κυπριακών Ταχυδρομείων για ταχυδρομικά κιβώτια 24ωρου βάσεων.

«Τα Κροατικά Ταχυδρομεία προχωρούν στην εγκατάσταση 300 σταθμών όπως έχουμε και εμείς στην Κύπρο, επομένως έχουμε και εμείς πολλά να δώσουμε, όλες οι χώρες μεταξύ μας», είπε και σημείωσε ότι «η τεχνολογία αποτελεί πλέον το παρόν στα ταχυδρομεία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Οι τράπεζες, τα κέρδη και τα επιτόκια

Οι δύο μεγάλες τράπεζες μας, Κύπρου και Ελληνική, ανακοίνωσαν μαζί κέρδη πέραν των 850 εκατ. για το 2023. Η μεγάλη αυτή κερδοφορία αποδίδεται κυρίως στην...

Γιατί είναι δύσκολο το φετινό καλοκαίρι για τον τουρισμό

Έχουμε εισέλθει στο Μάρτιο και τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη νέα τουριστική περίοδο.  Λόγω της μεγάλης συνεισφοράς του τουριστικού τομέα στην οικονομία και...

Σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, 42χρονος μοτοσυκλετιστής

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, 42χρονος μοτοσυκλετιστής από τη Λάρνακα, έπειτα από οδική σύγκρουση που συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου στον δρόμο Αγρού...

ΗΠΑ-Κύπρος συζητούν για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

H αναφορά στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη στηρίζεται σε συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής...

Σήμερα το μνημόσυνο Γρηγόρη Αυξεντίου

Τελείται το πρωί της Κυριακής στην Ιερά Μονή Μαχαιρά το εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος...

Πάλι άρχισε τις προκλήσεις η Τουρκία – Η Κύπρος απάντησε με Anti-NAVTEX

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Anti-NAVTEX μετά την έκδοση προειδοποίησης ναυσιπλοϊας (NAVTEX) από την Τουρκία ότι προχωρεί σε νέες έρευνες σε περιοχές οι οποίες εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!