8 C
Nicosia
Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 | 8:20

Άνοδο σημείωσε η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στην Κύπρο

Τις επενδυτικές στρατηγικές των εταιρειών για το 2020 στην Κύπρο επηρέασε η πανδημία αφού περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (51%) οι οποίες είχαν επενδυτικά σχέδια για το τρέχον οικονομικό έτος κάνουν λιγότερες επενδύσεις από ό,τι είχαν προγραμματίσει, ποσοστό ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (45%).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) η οποία παρουσίασε την πέμπτη έκδοση της Έρευνας Επενδύσεων (EIB Investment Survey), για την Κύπρο, η πιο συχνή επίπτωση του COVID-19 αναμένεται να είναι η αυξημένη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών (55%), ιδίως μεταξύ των επιχειρήσεων στον κλάδο των υπηρεσιών (63%).

Προστίθεται ότι οι εταιρείες μεταποίησης είναι λιγότερο πιθανό να το αναφέρουν αυτό ως μακροπρόθεσμη επίπτωση (29%). Μία στις πέντε επιχειρήσεις (21%) αναμένει μόνιμη μείωση του προσωπικού τους και  αυτό αυξάνεται σχεδόν σε μία στις τρεις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών (35%).

Εξάλλου, περίπου το 1/3 όλων των επιχειρήσεων (33%) υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν ή εισήγαγαν νέα προϊόντα, διαδικασίες ή υπηρεσίες ως μέρος των επενδυτικών τους δραστηριοτήτων. Αυτό περιλαμβάνει ένα 15% των εταιρειών οι οποίες εισήγαγαν καινοτομίες στη χώρα ή στην παγκόσμια αγορά.

Οπως αναφέρεται, αυτό το ποσοστό είναι αντίστοιχο με εκείνο που καταγράφηκε στην έκθεση EIBIS 2019 (39%), αλλά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (42%). Πάνω από τις μισές εταιρείες στην Κύπρο (54%) έχουν αναπτύξει, πλήρως ή μερικώς, τουλάχιστον μία ψηφιακή τεχνολογία, ποσοστό που βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (63%).

Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, σχεδόν το 1/4 των επιχειρήσεων (24%) πιστεύουν ότι η επιχειρηματική τους δραστηριότητα έχει επηρεαστεί σημαντικά από την κλιματική αλλαγή και από τις αλλαγές στις καιρικές συνθήκες που σχετίζονται με αυτή, ενώ δύο στις πέντε (41%) αναφέρουν μικρό αντίκτυπο. Αυτά τα επίπεδα είναι σε αντιστοιχία με τον μέσο όρο της ΕΕ (23% και 35%, αντίστοιχα).

Σημειώνεται ότι πάνω από τις μισές εταιρείες στην Κύπρο (53%) έχουν ήδη επενδύσει ή σχεδιάζουν να επενδύσουν τα επόμενα τρία χρόνια σε μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων των καιρικών φαινομένων και μείωσης των εκπομπών άνθρακα.

Αυτό το ποσοστό είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (67%).

Προστίθεται ότι η  αβεβαιότητα σχετικά με το ρυθμιστικό περιβάλλον και τη φορολογία είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στις επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα (77%), ακολουθούμενες από το κόστος αυτών των δραστηριοτήτων (74%).

Σε σχέση με ολόκληρη την Ευρώπη, τα πρώτα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ένα διευρυνόμενο επενδυτικό κενό στην Ευρώπη, το οποίο μπορεί να συνδεθεί με την πίεση που δέχονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. Αυτό το επενδυτικό κενό απειλεί να υπονομεύσει τα φιλόδοξα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναν πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, σημειώνεται.

Για πρώτη φορά από τότε που άρχισε να διεξάγεται η έρευνα, οι επενδυτικές προσδοκίες εμφανίζονται ως υπερβολικά αρνητικές, με περισσότερες εταιρείες να έχουν αρνητική παρά θετική επενδυτική προοπτική. Επιπλέον, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις της ΕΕ (45%) δηλώνουν ότι ο κορωνοϊός είχε αρνητικό αντίκτυπο στα επενδυτικά τους σχέδια.

Επίσης, περίπου τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις (42%) ανέπτυξαν ή εισήγαγαν νέα προϊόντα, διαδικασίες ή υπηρεσίες ως μέρος των επενδυτικών τους δραστηριοτήτων, ποσοστό υψηλότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα της έρευνας (33%).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, περίπου τα 2/3 των επιχειρήσεων της ΕΕ έχουν ήδη υιοθετήσει τουλάχιστον μία ψηφιακή τεχνολογία, είτε πλήρως είτε μερικώς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 51% των εταιρειών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υιοθετήσει μερικώς τουλάχιστον μία ψηφιακή τεχνολογία, ενώ το 12% έχουν βασίσει εξ ολοκλήρου την επιχειρηματική τους δραστηριότητα σε τουλάχιστον μία τέτοια τεχνολογία.

Σχεδόν το 58% των εταιρειών της ΕΕ αναφέρουν ότι ο φυσικός κίνδυνος που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους, ενώ το 23% δηλώνουν ότι έχει σημαντικό αντίκτυπο.

Η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Lilyana Pavlova δήλωσε ότι  «η πανδημία επηρεάζει αρνητικά τις επενδύσεις και ενδεχομένως περιορίζει την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Χρειαζόμαστε συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση για να ξεπεράσουμε την αβεβαιότητα, τόσο τώρα όσο και μετά από την ανάκαμψη, ιδίως όσον αφορά στο κλίμα και την ψηφιακή μετάβαση. Ως τράπεζα της ΕΕ για το κλίμα και ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ευρώπη στην καινοτομία, ο Όμιλος ΕΤΕπ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και στην προώθηση των επενδύσεων».

Πηγή: KYΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Απανθρακώθηκαν 65.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων στην Αργεντινή

Μεγάλη πυρκαγιά, η οποία δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο, μετέτρεψε σε αποκαΐδια ως αυτό το στάδιο 65.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων στη νότια Αργεντινή,...

Ο Ν. Χριστοδουλίδης συνεχάρη τον νέο Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε ανάρτησή του στο Twitter συγχαίρει τον Άντονι Μπλίνκεν για την έγκριση του διορισμού του ως Υπουργού Εξωτερικών των...

Επηρεάζεται η ομαλή τροχαία κίνηση λόγω εργασιών σε διάφορες περιοχές

Δεν παρουσιάζεται οποιοδήποτε ιδιαίτερο πρόβλημα σήμερα το πρωί στις κυριότερες αρτηρίες του οδικού δικτύου, σύμφωνα με την Αστυνομία, αλλά, λόγω εργασιών που εκτελούνται σε...

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

Οι καταθέσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη στην ερευνητική επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις, η εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό και...

Την αντίθεσή της εκφράζει η ΕΣΗΕΑ για τις αγωγές πολιτικών εναντίον δημοσιογράφων

Την έντονη αντίθεσή του εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων, που καταφεύγουν σε αγωγές κατά δημοσιογράφων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται...

Μειώθηκαν στους 49 οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται την Τετάρτη στο ΓΝ Αμμοχώστου

Μειώθηκαν στους 49 οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται σήμερα Τετάρτη στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για την Covid-19. Από...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!