Ο Σύνδεσμος Προστασίας Πληροφοριών και Ιδιωτικότητας Κύπρου (ΣΠΠΙΚ) παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών που αφορούν στο μπαράζ επιθέσεων κρίσιμων δομών του κράτους. Συγκεκριμένα όπως έχει δημοσιοποιηθεί κυβερνοεπίθεση έχουν δεχθεί τόσο τα συστήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά και η Πύλη Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.
Οι επιθέσεις τύπου Ransomware, είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που εμποδίζει ή περιορίζει την πρόσβαση των χρηστών στα συστήματά τους, συχνά κρυπτογραφώντας δεδομένα με μη ανακτήσιμο τρόπο. Οι επιθέσεις τύπου Ransomware προσπαθούν να αναγκάσουν τα «θύματά» τους να πληρώσουν λύτρα προκειμένου να επανακτήσουν πρόσβαση στα συστήματά τους ή να ανακτήσουν τα δεδομένα τους.
Ο ΣΠΠΙΚ εκφράζει τις ανησυχίες του σε σχέση με τα εν λόγω περιστατικά, κατά πόσο έγινε ορθή και άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών, έτσι ώστε να αποφευχθούν σοβαρές επιπτώσεις, αλλά και η επανάληψή τους στο μέλλον.
Η συχνότητα του φαινομένου κυβερνοεπίθεσεων και έχοντας κατά νου ότι κατά το έτος 2022 έχει ανακοινωθεί από την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ) ότι το 40% των ατόμων στην Κύπρο και το 46% των κυπριακών επιχειρήσεων έχουν υποστεί κάποιου είδους κυβερνοεπίθεση, καταδεικνύει για ακόμα μια φορά την επιτακτική ανάγκη να παρθούν σοβαρότερα μέτρα προστασίας των υποδομών πληροφορικής. Για τον σκοπό αυτό ο ΣΠΠΙΚ έχει ήδη ζητήσει συναντήσεις με αρμόδιους φορείς του Κράτους για περαιτέρω ενημέρωση αλλά και διερεύνηση τρόπων αντιμετώπισης και πρόληψης παρόμοιων περιστατικών, όπως επίσης και για προγραμματισμό κοινών δράσεων και γενικότερα την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας του Συνδέσμου με τους φορείς αυτούς.
Ο Σύνδεσμος ο οποίος δημιουργήθηκε από επαγγελματίες του κλάδου της ασφάλειας πληροφορικής και της προστασίας της Ιδιωτικότητας, εκφράζει τη δέσμευσή του για προγραμματισμό κοινών δράσεων και παροχή οποιαδήποτε βοήθειας του ζητηθεί, καθώς αυτό εμπίπτει στους σκοπούς δημιουργίας του που δεν είναι άλλοι από την ευαισθητοποίηση του κοινού και των οργανισμών σχετικά με την Προστασία και την Ασφάλεια Δεδομένων, τονίζοντας τους πιθανούς κινδύνους, αναγνωρίζοντας τις ευπάθειες και βελτιώνοντας την απόκριση και τα πρότυπα των επιχειρήσεων, καθώς επίσης η ενίσχυση του επαγγέλματος της Κυβερνοασφάλειας και Προστασίας Δεδομένων και της Ιδιωτικότητας θέτοντας υψηλά πρότυπα επαγγελματισμού και απαιτητικούς Κώδικες Δεοντολογίας.