18.8 C
Nicosia
Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 | 17:22

FT: Πρώην λογιστές της Pwc ανέλαβαν τους Ρώσους πελάτες – Τι λέει ο Θεοδ. Παρπέρης

Λογιστές στην Κύπρο αποχώρησαν από την PwC και πήραν πελατολόγιο που συνδέεται με τη Ρωσία και ο λόγος ήταν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν, σύμφωνα με τους Financial times .

Η πολιτική αυτή είχε μεγάλο αντίχτυπο στην PwC Κύπρου, δεδομένων των μεγάλων οικονομικών δεσμών Ρωσίας και Κύπρου, μειώνοντας το πελατολόγιο της εταιρείας και ωθώντας τρεις συνεργάτες της να την εγκαταλείψουν τον Ιούνιο και να λανσάρουν την Kiteserve, της οποίας οι μισοί περίπου πελάτες έχουν σύνδεση με ρωσικά κεφάλαια.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Kiteserve, o Θεόδωρος Παρπέρης, εκτίμησε σε δηλώσεις του στους FT ότι περίπου το 50% των πελατών της Kiteserve είχαν δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά προέβλεψε ότι αυτό θα μειωνόταν σταδιακά. Οι εργασίες αφορούν κυρίως περιουσιακά στοιχεία στη Δύση παρά στη Ρωσία, πρόσθεσε ο κος Παρπέρης.

Σε αντίθεση με την PwC Κύπρου, η Kiteserve δεν τηρεί τις κυρώσεις που επιβάλλονται από χώρες όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς. Παρέχει υπηρεσίες σε οντότητες που πλήττονται από κυρώσεις της ΕΕ όταν επιτρέπεται βάσει παρέκκλισης, αν και αυτό αντιπροσωπεύει μόνο ένα «μικρό ποσοστό» του πελατολογίου της Kiteserve, είπε ο Παρπέρης, προσθέτοντας ότι η «πλειοψηφία» δεν ήταν αντικείμενο κυρώσεων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ ή Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ιδρυτές της Kiteserve συνήψαν συμφωνία για να εξαγοράσουν τους περιορισμούς στην πρόσληψη προσωπικού της PwC Κύπρου και τη συνήθη πενταετή απαγόρευση σε πρώην συνεργάτες που πωλούν ελεγκτικές, φορολογικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες συμμόρφωσης.

Η συμφωνία για την άρση των περιορισμών έδωσε στην PwC Κύπρου ένα κέρδος σε αντάλλαγμα να επιτρέψει στους αποχωρούντες εταίρους να εργαστούν για οποιαδήποτε εταιρεία επιθυμούσαν.

Ούτε η PwC ούτε η Kiteserve αποκάλυψαν την αξία της συμφωνίας για την άρση των περιορισμών μη ανταγωνισμού. Το ποσό προοριζόταν να αντισταθμίσει το προκαταβολικό κόστος για την PwC Κύπρου για την πραγματοποίηση κανονικών συνταξιοδοτικών πληρωμών στους αναχωρούντες εταίρους, είπε άτομο με γνώση της συμφωνίας στους FT. Η PwC είπε ότι τα ποσά ήταν «σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική της αγοράς ή τις συμβατικές υποχρεώσεις» και «η καθαρή πληρωμή στους συνταξιούχους εταίρους δεν είναι σημαντική για την PwC Κύπρου ή τους εταίρους της».

Ο κ. Παρπέρης σημείωσε στους FT, πως ο ίδιος και οι συνιδρυτές του ήταν κοντά στην υποχρεωτική ηλικία συνταξιοδότησης της PwC και ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε επιταχύνει τα σχέδια  τους.

Η Kiteserve λειτουργεί από τα γραφεία της PwC στη Λευκωσία και τη Λεμεσό. Η PwC είπε ότι ο χώρος είναι ξεχωριστός και υπενοικιαζόταν στην Kiteserve με όρους. Η Kiteserve προσέλαβε περίπου 20 από τα περίπου 30 μέλη του προσωπικού της από την PwC.

«Η Kiteserve είναι πλήρως ανεξάρτητη από την PwC Κύπρου και δεν είναι μέλος του δικτύου της PwC», δήλωσε η PwC. Πέρα από τις εμπορικές συμφωνίες» για διαχωρισμό και υπενοικίαση «δεν υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ της PwC Κύπρου και της Kiteserve και οι εταίροι δεν έχουν κανένα οικονομικό συμφέρον ο ένας από τον άλλο». Η PwC Κύπρου έχει στραφεί σε άλλους χώρους για να καλύψει το «χαμένο» ρώσικο πελατολόγιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τα είπαν «στο πόδι» Χριστοδουλίδης – Γκουτέρες

Για την προσέγγιση του στο Κυπριακό για το πώς μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο θα ενημερώσει τους ομολόγους του, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας...

Η καυτή πατΑΤΑ στα χέρια του Γιάννη Παναγιώτου- Κοινή συνάντηση κοινωνικών εταίρων με Υπ. Εργασίας

Την πρώτη τους κοινή συνάντηση με το νέο Υπουργό Εργασίας θα έχουν αύριο οι κοινωνικοί εταίροι. Όπως γνωστοποίησε μιλώντας στο Σίγμα ο Γιάννης Παναγιώτου,  έχει συγκαλέσει...

Εκατομμυριούχος πρόσφερε 100.000 δολάρια σε γυναίκα αν…αφαιρούσε την μάσκα της

Ένας εκατομμυριούχος της Silicon Valley δημοσίευσε μια προσφορά περίπου 100.000 δολαρίων (94.297 €) που έκανε σε μια γυναίκα που καθόταν δίπλα του σε ένα...

Το μεγαλύτερο «νεκροταφείο» πλοίων του κόσμου κρύβει ένα μυστικό

Από τη δυτική ακτή της Αφρικής εκτείνεται το Ras Nouadhibou, μια μικρή χερσόνησος που μοιράζονται η Μαυριτανία και η Δυτική Σαχάρα. Η ανατολική πλευρά...

Απέρριψε το αίτημα για ιδιωτική δίωξη του Κατσουνωτού ο Γεν.Εισαγγελέας – Αντίδραση από Χρ. Τριανταφυλλίδη

Την εκ νέου καταχώριση ιδιωτικής υπόθεσης κατά του αξιωματικού της Αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτού, ζητεί ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης, ο δικηγόρος της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών Άννας Αριστοτέλους και της...

ΕΕ: Προς υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση στα κτίρια- Αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες

Είναι απαραίτητη η προστασία του περιβάλλοντος. Επί της αρχής συμφωνούμε όλοι. Τί γίνεται όμως όταν και το κόστος επιμερίζεται σε όλους; Σε αυτό το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW