Από τον Ιανουάριο του 2022 που τέθηκε σε ισχύ η Νέα Στρατηγική για Προσέλκυση Επιχειρήσεων και Ταλέντων και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2022, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης έλαβε 9090 αιτήσεις από ξένες εταιρείες, ενώ έχει ήδη εξετάσει πέραν του 97% αυτών των αιτήσεων, ανέφεραν την Τρίτη αρμόδιοι σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ στην Πάφο. Το ενδιαφέρον για άδειες παραμονής για «ψηφιακούς νομάδες» είναι επίσης αυξημένο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται από 100 σε 500, λόγω «δημοφιλίας» του σχεδίου.
«Πρόθεσή μας είναι να καθιερώσουμε την Κύπρο ως έναν επιτυχημένο, αξιόπιστο και ανταγωνιστικό προορισμό, έτοιμο να παράσχει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να ευδοκιμήσει οποιοσδήποτε επενδυτής» ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής χαιρετίζοντας στην Πάφο την εκδήλωση, με θέμα «Το Κινεζικό Μέλλον της Κύπρου: Επενδύσεις στην Κύπρο, Μετανάστευση και Διαμονή. Ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας». Στον χαιρετισμό του, που ανέγνωσε η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου, ο κ. Νουρής αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου-Κίνας, λέγοντας πως η Λευκωσία φιλοδοξεί να συνεχιστεί η θετική αυτή δυναμική.
Είπε επίσης πως το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της διαδικασίας για ταχεία έκδοση πολεοδομικής άδειας, ώστε να συμπεριλάβει μεγαλύτερες και πιο σύνθετες αναπτύξεις, προκειμένου να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι επενδύσεις.
Μιλώντας στην εκδήλωση, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης Μαρία Αδαμίδου, είπε ότι η Νέα Στρατηγική οδήγησε σε μια «εντυπωσιακή αύξηση του ενδιαφέροντος από ξένες εταιρείες για μετεγκατάστασή τους στην Κύπρο».
Αυτό, είπε, γίνεται εμφανές όταν συγκρίνουμε τις αιτήσεις για άδειες διαμονής και απασχόλησης από ξένες εταιρείες που υποβλήθηκαν στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης το 2021 και το 2022. «Ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν υπερδιπλασιάστηκε τους πρώτους εννέα μήνες από την υιοθέτηση της νέας Στρατηγικής. Ειδικότερα το 2021 υποβλήθηκαν 5475 αιτήσεις, ενώ από τον Ιανουάριο του 2022 που τέθηκε σε ισχύ η Νέα Στρατηγική και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2022, το Τμήμα μας έχει ήδη λάβει 9090 αιτήσεις» με το 97% να έχει ήδη εξετάσει, είπε η κ. Αδαμίδου.
Ανέφερε ακολούθως ότι πέραν της διευκόλυνσης της απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών, η νέα στρατηγική ενθαρρύνει και την οικογενειακή επανένωση. Το 2021 υποβλήθηκαν 4242 αιτήσεις για άδειες οικογενειακής επανένωσης, οι 204 εκ των οποίων αφορούσαν την πρόσβαση των συζύγων στην εργασία, συμπλήρωσε.
Είπε ακόμη ότι τους πρώτους 9 μήνες του 2022 υποβλήθηκαν 4653 αιτήσεις οικογενειακής επανένωσης, εκ των οποίων οι 291 αφορούσαν την πρόσβαση των συζύγων στην εργασία.
Η κ. Αδαμίδου αναφέρθηκε ακολούθως και στη βίζα για ψηφιακούς νομάδες, στο πλαίσιο της Νέας Στρατηγικής, που προωθείται σε μια κρίσιμη περίοδο λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες πανδημίας.
Όπως εξήγησε, υπήκοοι τρίτων χωρών που είναι ήδη αυτοεργοδοτούμενοι, είτε μισθωτοί στο εξωτερικό και εργάζονται εξ αποστάσεως από την Κύπρο έχουν δικαίωμα να αιτηθούν για άδεια παραμονής «ψηφιακού νομά» μέχρι ένα έτος, κάτι που μπορεί να ανανεωθεί για μια πρόσθετη περίοδο δύο ετών. Επίσης, μπορούν να συνοδεύονται από μέλη της οικογένειάς τους, που λαμβάνουν άδεια παραμονής επισκέπτη στη Δημοκρατία.
«Αρχικά το ποσοστό για τέτοιες άδειες είχε οριστεί σε 100, όμως αυξήθηκε έκτοτε σε 500, λόγω της δημοφιλίας του σχεδίου» είπε η κ. Αδαμίδου.
Ακόμη, είπε ότι σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής ανανεώθηκε το σχέδιο για ταλαντούχους επιχειρηματίες από χώρες εκτός της ΕΕ, το λεγόμενο “Cyprus Startup Visa”, μέχρι 31 Μαΐου 2024.
Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης θα συνεχίσουν να εργάζονται ακούραστα, σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους, τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την προβολή της Κύπρου ως ιδανικό προορισμό για ίδρυση και ανάπτυξη μιας επιχείρησης, είπε.
Οι βασικές μας προτεραιότητες είναι να παραμερίσουμε τη γραφειοκρατία και να εισάγουμε γρήγορες και ομαλές διαδικασίες, κατέληξε.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Νουρής διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για τη βελτίωση του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι συστηματικές και συνεχείς.
Η στρατηγική μας, είπε συμμορφώνεται με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη Νέα Στρατηγική Προσέλκυσης Επιχειρήσεων και Ταλέντων ανακοινώθηκε που τέθηκε σε ισχύ από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2022, εισάγοντας πρόσθετα κίνητρα για ξένες εταιρείες.
Ο κ. Νουρής είπε πως για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, η Κυβέρνηση προχώρησε επίσης σε απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης μέσω της νέας Πολιτικής Αδειοδότησης Αναπτύξεων.
Αυτή η μεταρρυθμιστική παρέμβαση στις πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες, τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2020, εισάγοντας μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, μια ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και πιο διαφανή διαδικασία χορήγησης αδειών, είπε.
Ανέφερε ότι επί του παρόντος, η πλειοψηφία των αιτήσεων που υποβάλλονται αφορούν οικιστικές αναπτύξεις που αφορούν μονοκατοικίες και ημιανεξάρτητες κατοικίες, ενώ η ταχεία διαδικασία επιτρέπει την έκδοση πολεοδομικών αδειών εντός 10 ημερών για αιτήσεις που περιλαμβάνουν μία ή δύο οικιστικές μονάδες σε εγκεκριμένα οικόπεδα.
«Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή αυτής της γρήγορης διαδικασίας είναι πολύ ενθαρρυντικά» είπε ο κ. Νουρής. Ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής αυτής της διαδικασίας, συμπεριλαμβάνοντας μεγαλύτερες και πιο σύνθετες αναπτύξεις, προκειμένου να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι επενδύσεις.
Όπως είπε, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2022, η ταχεία διαδικασία επεκτάθηκε και καλύπτει τρεις ή τέσσερις οικιστικές μονάδες, έως δώδεκα οικιστικές μονάδες στη σειρά, πολυώροφα κτίρια κατοικιών με έως και είκοσι διαμερίσματα, καθώς και μικτές αναπτύξεις που αποτελούνται από εμπορικές, γραφειακές και οικιστικές χρήσεις, με μέγιστη επιφάνεια δόμησης 1000 τετραγωνικών μέτρων.
Το επόμενο βήμα στο πλαίσιο της Νέας Πολιτικής, συνέχισε, αφορά ακόμη και μεγάλες επενδύσεις και αναμένεται να υλοποιηθεί μόλις η Βουλή ψηφίσει σε Νόμο το αντίστοιχο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση στρατηγικών ανπτύξεων.
Ο νόμος αυτός στοχεύει, όπως είπε, στην απλούστευση, διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για στρατηγικές αναπτύξεις, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων άνω των €20 εκ.
Αναφερόμενος στις σχέσεις με το Πεκίνο, ο κ. Νουρής σημείωσε ότι «οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με την Κυπριακή Δημοκρατία γίνονται όλο και πιο στενές τα τελευταία χρόνια». Φιλοδοξία μας, είπε, είναι αυτή η θετική δυναμική στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών να συνεχίσει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια πολύ γόνιμη συνεργασία στον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα.
Σημειώνεται πως στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Λιού Γιαντάο, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κύπρου Πάφου, ο Πρόεδρος και μέλη του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου-Κίνας και άλλοι φορείς.
ΚΥΠΕ