Φιλοδοξία της Κυβέρνησης είναι το Κυπριακό Ταμείο Παροχής Χρηματοδότησης Κεφαλαίου (Cyprus Equity Fund) να δώσει την απαραίτητη ώθηση στο αναδυόμενο και πολλά υποσχόμενο οικοσύστημα καινοτομίας της Κύπρου, το οποίο ήδη καταγράφει τα τελευταία χρόνια ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης σε επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας και ισχυρές διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε χαιρετισμό του στο διαδικτυακό σεμινάριο Cyprus Equity Fund.
«Έχουμε θέσει ψηλά τον πήχη για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο Ταμείο, καθώς η μόχλευση ιδιωτικών πόρων είναι ένας από τους κύριους στόχους του Ταμείου και βασικό στοιχείο για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του», τόνισε ο κ. Πετρίδης στον χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώστηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Παντελή.
Ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί εδώ και καιρό να εισάγει ένα χρηματοδοτικό μέσο για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και καινοτόμων εταιρειών με χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια.
«Ως εκ τούτου, η συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τη διαχείριση αυτού του νέου χρηματοδοτικού μέσου είναι υψίστης σημασίας και σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες της Κυβέρνησης να ενισχύσει την εναλλακτική χρηματοδότηση», υπογράμμισε.
Ο κ. Πετρίδης τόνισε πως το ενδιαφέρον του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για τη διαχείριση του Κυπριακού Ταμείου αποτελεί από μόνο του μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στο οικοσύστημά καινοτομίας της Κύπρου.
Είπε ακόμη ότι η δέσμευση και η εμπιστοσύνη της Κυβέρνησης στο έργο είναι εμφανής από την αύξηση της αρχικά εγκεκριμένης στήριξης κατά 10 εκατομμύρια ευρώ, στα συνολικά τα 30 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως το ποσό αυτό θα ενισχυθεί με ιδιωτικά κεφάλαια.
Σημείωσε ότι το Κυπριακό Ταμείο Παροχής Χρηματοδότησης Κεφαλαίου έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.
Στο σημείο αυτό, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την στήριξη της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη του κλάδου των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, καθώς έχει αναγνωριστεί, όπως σημείωσε, ως ένας τομέας στον οποίο η Κύπρος έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που πηγάζει από το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της, την ανταγωνιστικό της οικονομίας και το κόστος εγκατάστασης επιχειρήσεων, καθώς και την πρόσβασή στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές αγορές, στο πλαίσιο του ισχυρού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Ανέφερε επίσης ότι το Ταμείο που θα δημιουργηθεί μετά τη διαδικασία πρόσκλησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία των ενδιαφερομένων στην αγορά για να αντιμετωπίσει επαρκώς το κενό χρηματοδότησης ιδίων κεφαλαίων, υποστηρίζοντας την καινοτόμο επιχειρηματικότητα με τις απαιτούμενες επενδύσεις.
Πρόσθεσε ότι το Ταμείο θα ωφελήσει τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες κυπριακές νεοφυείς επιχειρήσεις και το οικοσύστημα καινοτομίας το οποίο τροφοδοτείται παραδοσιακά μεταξύ άλλων από κρατικές επιχορηγήσεις.
Θα διευκολύνει επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη της εκκολαπτόμενης αγοράς επιχειρηματικών κεφαλαίων παρέχοντας την ευκαιρία σε τοπικά και διεθνή Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών να λειτουργήσουν και να επενδύσουν στην Κύπρο, πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο κ. Πετρίδης είπε ότι το Κυπριακό Ταμείο Παροχής Χρηματοδότησης Κεφαλαίου παρέχει επίσης μια σημαντική ευκαιρία στον εγχώριο κλάδο επενδυτικών ταμείων να λάβει μέρος στη χρηματοδότηση που απευθύνεται κυρίως σε κυπριακές επιχειρήσεις.
Ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα παρέχει στον επιλεγμένο Διαχειριστή Αμοιβαίου Κεφαλαίου την πολύτιμη τεχνογνωσία του και θα μοιραστεί τις καλές πρακτικές της αγοράς επιχειρηματικών κεφαλαίων για τη διακυβέρνηση και την ανάπτυξη του Ταμείου.
«Οι προκλήσεις της οικονομίας της γνώσης είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη. Η έντονη επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων είναι μεταξύ των πιο σημαντικών προϋποθέσεων για την επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων μιας συνεχώς εξελισσόμενης παγκόσμιας οικονομίας», κατέληξε.