17.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 14:58

Πρόταση για μείωση επιβαρύνσεων σε εταιρείες που δεν παραδίνουν ετήσιες εκθέσεις

Πρόταση νόμου για μείωση του ανώτατου ορίου της συνολικής χρηματικής επιβάρυνσης που δύναται να επιβληθεί σε εταιρεία που παραλείπει να παραδώσει την ετήσια έκθεσή της στον Έφορο Εταιρειών, εντός της προβλεπόμενης χρονικής προθεσμίας, συζήτησε την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, με τα αρμόδια Υπουργεία να εκφράζουν τη διαφωνία τους θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα μειώσει το ποσοστό συμμόρφωσης των εταιρειών.

Σκοπός της πρότασης νόμου που κατέθεσαν οι Βουλευτές Ηλίας Μυρίανθους της ΕΔΕΚ, Σταύρος Παπαδούρης του Κινήματος Οικολόγων και Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ είναι διευκόλυνση εταιρειών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία στην έγκαιρη υποβολή των ετήσιων εκθέσεών τους. Συγκεκριμένα, προτείνεται  η τροποποίηση του Περί Εταιρειών Νόμου, ώστε να μειωθεί από 500 ευρώ σε 150 ευρώ το ανώτατο όριο της συνολικής χρηματικής επιβάρυνσης.

Διαφωνία με την πρόταση νόμου εξέφρασε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών στην Επιτροπή αναφέροντας ότι η πρόταση αποτελεί αντικίνητρο για να συμμορφωθούν κάποιες εταιρείες και ενδεχομένως να δημιουργείται κίνδυνος για την εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αξιολογήσεις Global Forum του ΟΟΣΑ που σχετίζεται με θέματα φορολογικής διαφάνειας.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου σημείωσε ότι με την αύξηση του χρηματικού προστίμου το 2015 έχει αυξηθεί και το ποσοστό συμμόρφωσης των εταιρειών ως προς την καταχώρηση των ετήσιων εκθέσεων κι ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία είχε χαρακτηριστεί αρχικά ως μη συμμορφούμενη το 2015 είχε ποσοστό συμμόρφωσης 53% και το 2020 63%.

Ανέφερε ακόμα ότι από 110.536 εταιρειών που όφειλαν να καταχωρίσουν ετήσια έκθεση για το έτος 2021 συμμορφώθηκαν μόλις οι 48.217. Ανέφερε ακόμα ότι η πλειοψηφία των εταιρειών που κατέβαλε εκπρόθεσμα τις εκθέσεις, καταβάλει πρόστιμο κάτω από 150 ευρώ, αφού δίνεται περιθώριο έξι μηνών στις εταιρείες και μετά αυξάνεται η χρηματική επιβάρυνση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής ανέφερε ότι λόγω του COVID τα λογιστικά γραφεία έχουν αποσυντονιστεί και ζητείται η κατανόηση του κράτος σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ώστε να τους δοθεί μια ανάσα χρόνου για να συμμορφωθούν με τον νόμου. Ανέφερε ότι το υψηλότερο πρόστιμο θα μπορούσε να επανέλθει μετά το τέλος της πανδημίας. Και εκπρόσωπος της ΟΕΒ ανέφερε ότι η μείωση του προστίμου είναι επιβεβλημένη.

Ο  Γενικός Διευθυντής του ΣΕΛΚ, Κυριάκος Ιορδάνου εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει περιθώριο να κρατήσουμε την επιβολή ποινής αλλά και να υπάρξει μια χαλάρωση για τις περιπτώσεις που είναι γνήσιες, ενώ ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα 500 ευρώ πολύ υψηλό και μη αναλογικό πρόστιμο.

Ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Κυριάκος Μουστάκας, τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμου αναφέροντας ότι είναι πολύ σοβαρό το ποσό που μπαίνει και πολλές από τις μικρές εταιρείες στελεχώνονται από 2 άτομα.

Η Επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα σε δύο με τρεις εβδομάδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!