7.8 C
Nicosia
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025 | 22:29

Μεγάλη απήχηση στο 3ο Φορολογικό Conference της FMW – Έρχεται μια σε βάθος φορολογική μεταρρύθμιση

Στα σκαριά βρίσκονται οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης και εμπλεκομένων φορέων για τη νέα προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ σύντομα έρχονται πολλές αλλαγές στην ενημέρωση των φορολογουμένων και στις σχέσεις τους με το Τμήμα Φορολογίας.

Αυτά τονίστηκαν στο 3ο Online Conference, που οργάνωσε η εταιρεία FMW Financial Media Way, με θέμα «Ώρα για φορολογική μεταρρύθμιση», το οποίο παρακολούθησαν άνω των 400 ενδιαφερομένων, σημειώνοντας ρεκόρ θέασης.

Μιλώντας στο Conference η Οικονομική Λειτουργός Α΄ του Υπουργείου Οικονομικών κα Νάγια Συρίμη Χαρακάμπους, ανάφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουελύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς για προώθηση μιας νέας φορολογικής μεταρρύθμισης.

Όπως είπε η κα Χαραλάμπους, ο διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς ξεκίνησε τον Φεβρουάριο με στόχο την ολοκλήρωση της διαβούλευσης στο τέλος του 2022 και την υποβολή των προτάσεων σχεδιασμού για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια την κατάθεση των σχετικών νομοσχεδίων στη Βουλή, προκειμένου η μεταρρύθμιση να τεθεί προς υλοποίηση το 2023.

Από την πλευρά της, η Λειτουργός Α’, Προϊστάμενη Μονάδας Εξυπηρέτησης/Εκπαίδευσης Φορολογουμένων του Τμήματος Φορολογίας κα Ειρήνη Ιωάννου είπε ότι το Τμήμα προσπαθεί να γίνει μια σύγχρονη Φορολογική Αρχή, με πελατοκεντρική προσέγγιση.

Όπως είπε, στρατηγικός στόχος είναι η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των φορολογουμένων. Επιδιώκουμε πρόσθεσε να εκσυγχρονίσουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε στους πολίτες, ώστε να συνάδουν με τις προκλήσεις των καιρών, με βασικό στόχο να επιτύχουμε τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό φορολογικής συμμόρφωσης.

Από την πλευρά της, η Αρχιφοροθέτης Προϊστάμενη Μονάδας Εκπαίδευσης/ Υπεύθυνη Εξωτερικής Επικοινωνίας και Διαχειριστής Αλλαγής του Ενιαίου Συστήματος Φορολογικής Διαχείρισης TaxForAll του Τμήματος Φορολογίας κα Άννα Φαντάρου αναφέρθηκε στις πολλές αλλαγές που θα επέλθουν με την υλοποίηση του νέου σχεδιασμού TaxForAll.

Όπως εξήγησε το νέο σύστημα, θα αντικαταστήσει και θα ενοποιήσει τα σημερινά υφιστάμενα που λειτουργούν ανεξάρτητα μεταξύ τους, δηλαδή το TaxesNet, το Αριάδνη και την ενδιάμεση φορολογική πύλης για φορολογικές πληρωμές.

Με την ολοκλήρωσή του, είπε, το σύστημα θα παρέχει μια ενιαία εικόνα για τον φορολογούμενο, θα απλοποιεί τις διαδικασίες και θα διευρύνει τις επαφές με άλλα συστήματα.

Χαρακτηρίζοντας το έργο ως μεγαλεπήβολο, η κ. Φαντάρου είπε πως το συγκεκριμένο σύστημα θα ολοκληρωθεί σε τρία στάδια με χρονικό ορίζοντα τους 36 μήνες.

Το πρώτο στάδιο αφορά τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022, ενώ το 2ο και 3ο στάδιο περιλαμβάνει τους υπόλοιπους φόρους, όπως εταιρικός φόρος, φόρος εισοδήματος, φόρος εισοδήματος που παρακρατήθηκε στις απολαβές, παρακράτηση στο ΓεΣΥ, Έκτακτη Αμυντική Εισφορά, Φόρος Κεφαλαιουχικών Κερδών, που θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2023.

Επεσήμανε παράλληλα πως ο αριθμός φορολογικού μητρώου παραμένει για τους υφιστάμενους, η μορφή αλλάζει για τους νέους φορολογούμενους.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φορολογικού Σχεδιασμού και Πολιτικής του ΣΕΛΚ κ. Φίλιππος Ραπτόπουλος, σημείωσε πως το παγκόσμιο περιβάλλον προωθεί τη φορολογική διαφάνεια εν μέσω της παγκοσμιοποίησης, της ψηφιοποίησης και της πράσινης ατζέντας, ενώ στην εξίσωση μπήκε η πανδημία του κορωνοϊού, που οδήγησε στον δανεισμό των κυβερνήσεων σε νέα ρεκόρ, προκειμένου να στηριχθούν οι εθνικές τους οικονομίες.

Ο κ. Ραπτόπουλος είπε ότι ο ΣΕΛΚ συμφωνεί με τη φορολογική μεταρρύθμιση και τη συμμόρφωση με τις νέες οδηγίες από την ΕΕ.

Όμως, πρόσθεσε δεν πρέπει να επικεντρωθούμε μόνο στο φορολογικό συντελεστή.  Μια φορολογική μεταρρύθμιση με αλλαγή μόνο του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, επισήμανε, δεν θα βοηθήσει καθόλου την Κύπρο, και πρόσθεσε πως πάγια θέση του Συνδέσμου είναι η ολιστική μεταρρύθμιση.

Σημείωσε πως πέραν της πρότασης για παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή, υπάρχουν ακόμα οκτώ οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποχρεωτική αποκάλυψη και ανταλλαγή πληροφόρησης για διασυνοριακές ρυθμίσεις, αλλά και οι οδηγίες κατά της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και μεταφοράς κέρδους.

Όπως είπε, η μεταρρύθμιση πρέπει να αναβαθμίσει τη θέση της Κύπρου ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, αλλά και τις εγχώριες επιχειρήσεις. Σημείωσε δε πως πρέπει να εξεταστεί και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, αφού σήμερα υπάρχουν πέραν των 10 φορολογικών νομοθεσιών.

Σημείωσε τέλος ότι στην εξίσωση πρέπει να μπει και το θέμα της πράσινης φορολογίας.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Διεθνών Φορολογικών Υπηρεσιών και Συναλλαγών της ΕΥ Κύπρου κα Ελένη Παπαχριστοδούλου, αναφέρθηκε στη θέσπιση των κανόνων πρόληψης της κατάχρησης οικονομικών οντοτήτων για φορολογικούς σκοπούς και στις νέες απαιτήσεις που δημιουργούνται για τον έλεγχο των εταιρειών κέλυφος. Η οδηγία θα πρέπει να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 και θα εφαρμοστεί το 2024.

Ο Manager Tax Services της Baker Tilly South East Europe κ. Ανδρέας Παπαγαβριήλ, επεσήμανε την ανάγκη μιας ολιστικής φορολογικής μεταρρύθμισης ενόψει διεθνών φορολογικών αλλαγών, την ώρα που η οικονομία δέχθηκε πλήγματα από την πανδημία του κορωνοϊού και από την κρίση στην Ουκρανία. Είναι πολύ σημαντικό, είπε, από τη στιγμή που θα κάνουμε τη μεταρρύθμιση, να την εξετάσουμε ολιστικά.

Είναι σημαντικό να έχουμε φορολογίες που έχουν και οικονομικό και κοινωνικό όφελος, είπε, προσθέτοντας πως «πρέπει να επικεντρωθούμε σε φορολογίες που φέρουν έσοδα, με ελάχιστη γραφειοκρατία».

Την εκδήλωση συντόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της FMW, δημοσιογράφος κ. Ιωσήφ Ιωσήφ.

Η συζήτηση προσέλκυσε το ενδιαφέρον πέραν των 400 ατόμων, ενώ υπεβλήθησαν πολλές ερωτήσεις προς τους συμμετέχοντες ομιλητές.

Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του ΣΕΛΚ και υποστηρικτές ήταν η ΕΥ Κύπρου και η Baker Tilly Klitou and Partners Ltd. Χορηγός επικοινωνίας ήταν το μηνιαίο περιοδικό nomisma και διαδικτυακός χορηγός η ομώνυμη ιστοσελίδα www.nomisma.com.cy.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!