Κέντρο Διαπίστευσης υπηρεσιών και προϊόντων κυβερνοασφάλειας θα αποκτήσει η Κύπρος, σύμφωνα με τον Επίτροπο Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Γιώργο Μιχαηλίδη, ο οποίος επέδωσε το πρωί την ετήσια έκθεσή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Μιλώντας στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως με τη δημιουργία αυτού του Κέντρου θα μπορεί κάποιος από οποιαδήποτε τρίτη χώρα να διαπιστεύσει το προϊόν του στην Κύπρο και να το χρησιμοποιεί οπουδήποτε στην ΕΕ. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πρόοδο που καταγράφεται ουσιαστικά και όχι θεωρητικά στους τομείς, που αφορούν το Γραφείο του Επιτρόπου Ρυθμίσεων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.
Αναφερόμενος στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ο κ. Μιχαηλίδης είπε κατά τη συνάντηση πως τα τελευταία δυο χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα πλαίσιο ανάπτυξης δικτύων υψηλών ταχυτήτων και σημείωσε πως αυτό δίνει τη σιγουριά για τους επενδυτές να επενδύσουν σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων.
Πρόσθεσε πως “έχουμε επίσης πρόσφατα προχωρήσει και σε ενέργειες για επίσπευση αυτών των επενδύσεων όπως π.χ. το να αξιοποιούνται τα φρεάτια από άλλους παρόχους ή οι πάσσαλοι, σε θέματα εσωτερικής καλωδίωσης δηλαδή είναι σχήμα οξύμωρο να έρχεται ταχύτητα 1 GB έξω από το σπίτι σου αλλά η εσωτερική καλωδίωση του κτιρίου να μην μπορεί να ανταποκριθεί”.
Επεσήμανε πως “είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι γιατί στο θέμα της συνδεσιμότητας από το DESI που είναι ο δείκτης που μετρά την κάθε χώρα που βρίσκεται σε θέματα είτε ανθρώπινου δυναμικού, είτε ψηφιοποίησης αλλά και διασυνδέσεων, από το 2019 που ήμασταν 27οι έχουμε τώρα το 2022 και είμαστε 12οι.
“Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί και οι άλλες χώρες προχωρούσαν, απλώς εμείς προχωρούσαμε με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς”, είπε ο κ. Μιχαηλίδης.
Για την κινητή τηλεφωνία ανέφερε πως “έχουμε την ανάπτυξη του 5G που είμαστε από τις πρώτες χώρες όπου έχει αναπτυχθεί, όπως επίσης υπάρχει και διπλάσια χρήση δεδομένων, λόγω του ότι έχουν χαμηλώσει οι τιμές από το 2019, που αυτά είναι πολύ θετικά για το πως προχωρούμε το θέμα της ψηφιοποίησης στην Κύπρο”.
Για τα θέματα της κυβερνοασφάλειας που και αυτά, όπως είπε, είναι πάρα πολύ σημαντικά, σημείωσε πως “κτίζουμε τις δομές μας, κάνουμε τις συμφωνίες με τις διάφορες χώρες για ανάπτυξη της συνεργασίας, είτε για τη δημιουργία ικανοτήτων για εκπαιδεύσεις αλλά και για ανταλλαγή πληροφοριών”.
“Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε κτίσει το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο (National Coordination Centre), κατόπιν ευρωπαϊκής οδηγίας, και αυτός ο οργανισμός θα είναι υπεύθυνος για διανομή κονδυλίων στην κυπριακή αγορά, είτε σε ακαδημαϊκούς, είτε σε επιχειρήσεις, είτε σε οποιονδήποτε ασχολείται με κυβερνοασφάλεια”, πρόσθεσε.
“Δηλαδή θα κτίσουμε μια κοινότητα και θα διανέμονται αυτά τα κεφάλαια για ανάπτυξη της κυβερνοασφάλειας, είτε επίσης για θέματα εκπαιδεύσεων, ενημέρωσης, καλών πρακτικών, που θα μπορεί να δίνει στις εταιρείες, που θεωρώ είναι πάρα πολύ σημαντικό για να βελτιωθεί η κυβερνοασφάλεια σε οποιαδήποτε χώρα και βεβαίως για την Κύπρο”, εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης.
Είπε ακόμη πως “προχωρούμε για να κτίσουμε το Κέντρο Διαπίστευσης (Certification Centre) δηλαδή ένα κέντρο που να διαπιστεύει υπηρεσίες και προϊόντα κυβερνοασφάλειας”.
Πρόσθεσε πως θα μπορεί δηλαδή κάποιος από οποιαδήποτε τρίτη χώρα να το διαπιστεύσει το προϊόν του στην Κύπρο και να το χρησιμοποιεί οπουδήποτε στην ΕΕ.
“Είναι ένας τομέας στον οποίο θα μπορούσαμε να αγοράσουμε υπηρεσίες αλλά αν αφουγκραστούμε το όραμα της Κύπρου για να γίνει Κέντρο Τεχνολογίας, αυτό ταιριάζει. Το κτίζουμε μαζί με φίλια χώρα που θα βάλει την τεχνολογία και εμείς θα βάλουμε τις υπηρεσίες, που θεωρώ ότι ως χώρα το κάνουμε πάρα πολύ καλά”, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πρόοδο που καταγράφεται ουσιαστικά και όχι θεωρητικά.
Είπε πως αυτή η πρόοδος διαπιστώνεται από διεθνείς οργανισμούς και όχι με δική μας προβολή και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
“Σε δυο χρόνια από το 27 να πας στο 12 σημαίνει ότι έγινε πραγματική πρόοδος. Το να προχωρούμε με τα θέματα κυβερνοασφάλειας με τις συμμαχίες όπως διαμορφώνονται, δηλαδή τις συνεργασίες, είναι εξίσου σημαντικό”, σημείωσε αναφερόμενος στον υβριδικό πόλεμο και στη σημασία της ασφάλειας των συστημάτων “που πλέον δεν μπορεί να ζήσουμε χωρίς αυτά”, όπως επεσήμανε.
“”Εύχομαι να συνεχίσετε με την ίδια αποφασιστικότητα τους προγραμματισμούς”, πρόσθεσε και εξέφρασε στον κ. Μιχαηλίδη και στους συνεργάτες του θερμά συγχαρητήρια για το έργο τους.