9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:00

Η αμυντική συνεργασία Κύπρου – Τσεχίας σε επιχειρηματικό φόρουμ

Τρόπους περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, σε μια εποχή που παρατηρείται αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων, συζήτησαν σήμερα Κύπρος και Τσεχία κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ των δύο χωρών για την ανάπτυξη συνεργασιών στον τομέα της ασφάλειας και της αμυντικής βιομηχανίας.

Το φόρουμ διοργανώθηκε από τα Υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών, την Πρεσβεία της Τσεχίας στην Κύπρο και το ΚΕΒΕ, και σε αυτό παρέστησαν ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Όπως αναφέρθηκε στο φόρουμ, μπορούν να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Τσεχία με μια αναπτυγμένη αμυντική βιομηχανία παραγωγής οπλικών συστημάτων, ενώ η κυπριακή βιομηχανία εστιάζεται στην παροχή ηλεκτρονικών συστημάτων και λογισμικών.

Χαιρετίζοντας το φόρουμ, ο κ. Γιωράλλας τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ευθυγραμμισμένη με τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές τάσεις για αυξημένες επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας. «Η Κύπρος είχε αυξήσει σημαντικά πέρσι τις δαπάνες της (στην άμυνα) και θα το διατηρήσουμε αυτό», τόνισε.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει την προώθηση και μεγέθυνση των διμερών, τριμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της άμυνας, ως πυλώνας σταθερότητας περιφερειακής συνεργασίας και ευημερίας στην περιοχή».

Ο κ. Γιωργάλλας επεσήμανε πως σημαντικό μέρος των δαπανών κατανέμεται στους εξοπλισμούς και στην έρευνα και καινοτομία.

Όπως είπε, κυπριακές εταιρείες συμμετέχουν σε 10 προγράμματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ανάπτυξης της Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIDP) και σε 7 έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Άμυνας θα λάβει χρηματοδότηση €3 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για έργα διπλής χρήσης (συστήματα πολιτικής και στρατιωτικής χρήσης).

Ζούμε σε μια εποχή νέων προκλήσεων, νέων απειλών και οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη … αλλάζουν τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου και αλλάζουν τον κόσμο μας, είπε.

Σημείωσε πως η εκδήλωση συνιστά μια σημαντική πρωτοβουλία «που ανοίγει τον δρόμο για νέες λεωφόρους συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Τσεχίας».

Ο τομέας της άμυνας και της ασφάλειας, κατέληξε, διαθέτει επίσης μια σημαντική πτυχή της ανάπτυξης ισχυρής και μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ των κρατών και επίσης συνεισφέρει στη βιομηχανική συνεργασία και την έρευνα και καινοτομία.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρέσβης της Τσεχίας στην Κύπρο, Βλαντιμίρ Νέμετς εξήρε τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, με τη διμερή συνεργασία να κυμαίνεται σε ευρεία γκάμα θεμάτων όπως από την πολιτική και τα ευρωπαϊκά θέματα, στο εμπόριο, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την εκπαίδευση.

Όπως είπε, «σε σχέση με την άμυνα θα έλεγα ότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή, ανοίγοντας ένα κεφάλαιο σήμερα το οποίο έρχεται σήμερα, επίσης διότι αντιμετωπίζουμε μια δραματικά μεταβαλλόμενη κατάσταση».

«Είναι αρκετά πρέπον να εντατικοποιήσομε τη συνεργασία μας στον τομέα της βιομηχανίας της άμυνας και ασφάλειας. Η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη πρέπει όχι μόνο να μιλούν για την κοινή άμυνα, αλλά να πράξουν πολύ περισσότερα, πρέπει επίσης να καλλιεργήσουμε την αρχή της αλληλεγγύης όπως έχουμε πράξει σε άλλες πρόσφατες κρίσεις», είπε.

H Ράτκα Κοντέρλοβα, Γενική Διευθύντρια στη Διεύθυνση Βιομηχανικής Συνεργασίας στο τσεχικό ΥΠΑΜ ανέφερε στον δικό της χαιρετισμό πως η τσεχική αμυντική βιομηχανία είναι πρόθυμη να συνεργασία προς την κατεύθυνση νέων συνεργασιών με δυνητικούς εταίρους από τη Κύπρο.

«Αυτό είναι κάτι για το οποίο καταβάλλουμε προσπάθειες στο επίπεδο του Υπουργείου Άμυνας και την Διεύθυνση Βιομηχανικής Συνεργασίας», είπε, εξηγώντας ότι η τσεχική αμυντική βιομηχανία, ναι μεν έχει μια μακρά παράδοση, ωστόσο εξαρτάται ευρέως από τις εξαγωγής επειδή ο στρατός της χώρας είναι μικρός για να καταστήσει βιώσιμη τη βιομηχανία.

Είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας υπάρχουν τέσσερα έργα στα οποία συνεργάζονται τσεχικές και κυπριακές εταιρείες. «Και το EDF είναι μία από τους τομείς που έχει καταδειχθεί ως πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσης μεταξύ της Κύπρου και τις Τσεχικής Δημοκρατίας», κατέληξε.

Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι η Τσεχική Δημοκρατία είναι μια χώρα με την οποία έχουμε εξαίρετες πολιτικές και εμπορικές σχέσεις και προσπαθούμε συνεχώς να βρούμε νέους τρόπος στενής επιχειρηματικής και εμπορικής συνεργασίας και οι δύο χώρες στοχεύουν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης σε διάφορους τομείς και ενισχύουν τη διμερή συνεργασία στο εμπόριο και τις επενδυτικές ευκαιρίες.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η αμυντική βιομηχανία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη κορυφαίων προϊόντων τεχνολογίας και καινοτομίας, που δεν φανταστήκαμε ποτέ και η σημερινή εκδήλωση στοχεύει στην ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας», είπε.

Σημείωσε δε πως η Τσεχία επικεντρώνεται περισσότερο στους εξοπλισμούς και στο υλικό, ενώ οι κυπριακές αμυντικές επιχειρήσεις επικεντρώνονται περισσότερο στο λογισμικό και τα ηλεκτρονικά.

«Έτσι, μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών θα ήταν αμοιβαία επωφελής για τις οικονομίες μας», κατέληξε.

Η Κριστίνα Χέμλμ, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Συνδέσμου Αμυντικής Βιομηχανίας της Τσεχίας (DSIA), είπε ότι η χώρα της δεν έχει τόση εμπλοκή στα ευρωπαϊκά έργα όπως η Κύπρος, αλλά πάμε προς τα εκεί. «Και πιστεύω ότι μπορούμε να μάθουμε από σας που υποστηρίζετε τη βιομηχανία σας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, η τσεχική αμυντική βιομηχανία διαθέτει «απίστευτη διαφοροποίηση» και μπορεί να κατασκευάσει από οπλικά συστήματα εδάφους, συστήματα αεράμυνας, αεροσκάφη και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Σημείωσε ωστόσο ότι το 90% της της παραγωγής της βιομηχανίας κατανέμεται σε εξαγωγές, εκ των οποίων το ένα τρίτο σε χώρες της ΕΕ. Είπε ακόμη ότι o DSIA αριθμεί 160 εταιρείες-μέλη.

Στόχος η κυπριακή βιομηχανία να εισέλθει στην αλυσίδα παραγωγής

Τέλος, παρουσιάζοντας τη κυπριακή αμυντική βιομηχανία, ο Τάσος Κουνούδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Έρευνας και Καινοτομίας, μέλος του ΚΕΒΕ είπε πως η κυπριακή αμυντική βιομηχανία είναι νεαρή και αναπτυσσόμενη και σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές συνέργειες με την τσεχική βιομηχανία.

Όπως είπε, ο Σύνδεσμος συστάθηκε το 2010, ενώ το 2019 συστάθηκε το σύμπλεγμα της Κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας, στο οποίο ανήκουν 30 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα προϊόντα διπλής χρήσης, δηλαδή στρατιωτικών και πολιτικών.

Τα μέλη μας δραστηριοποιούνται σε 17 έργα με συνολικό προϋπολογισμό €127 εκατ., ενώ ο Σύνδεσμος μας είναι ο εθνικός εκπρόσωπος στο EDF, είπε.

«Είμαστε μια νεαρή βιομηχανία, αλλά έχουμε όραμα για ανάπτυξη δυνατοτήτων, σε υποδομές, παραγωγή και δεν βασιζόμαστε μόνο στην έρευνα και ανάπτυξη, αλλά κινούνται ταχέως προς την παραγωγή σε στρατιωτικά πρότυπα, είπε.

Όπως είπε, κυπριακές εταιρείες δραστηριοποιούνται στον τομέα των ηλεκτρονικών συστημάτων, αισθητήρες, ρομποτική και αυτόνομα συστήματα, το διάστημα και επικοινωνίες, τεχνητή νοημοσύνη και βιώσιμη ενέργεια.

Είπε ακόμη ότι κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) βρίσκονται στον κατάλογο των κορυφαίων ευρωπαϊκών ΜΜΕ που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά έργα.

«Αυτό είναι καλό διότι δεν αναπτύσσουμε τεχνολογίες, αλλά εισερχόμαστε στο σκέλος της ανάπτυξης της αλυσίδας προμήθειας και στα υποσυστήματα των ευρωπαϊκών αμυντικών προϊόντων», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!