16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 12:14

Επιτυγχάνονται σε μεγάλο βαθμό οι στόχοι του Σχεδίου της ΑνΑΔ

Επιτυγχάνονται σε μεγάλο βαθμό οι στόχοι του Σχεδίου της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ), η οποία στο πλαίσιο της συστηματικής αξιολόγησης των παρεμβάσεών της, ολοκλήρωσε τη μελέτη «Αξιολόγηση των επιδράσεων των Πολυεπιχειρησιακών Προγραμμάτων Κατάρτισης – Ζωτικής Σημασίας (2019-2021)».

Οπως αναφέρει η Αρχή, βασικός σκοπός της μελέτης είναι η αξιολόγηση των επιδράσεων του Σχεδίου στα επωφελούμενα άτομα από τη συμμετοχή τους στο Σχέδιο την περίοδο 2019-2021. Το Σχέδιο στοχεύει στην παροχή κινήτρων σε εργοδότες για να συμμετέχουν με εργοδοτουμένους τους σε προγράμματα κατάρτισης που οργανώνονται από Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), σύμφωνα με προϋποθέσεις και κριτήρια που καθορίζει η ΑνΑΔ, για ικανοποίηση εξειδικευμένων αναγκών της οικονομίας για άρτια καταρτισμένο διευθυντικό και άλλο εξειδικευμένο προσωπικό σε σημαντικές θέσεις, μέσω της ενεργοποίησης και της σωστής αξιοποίησης των δυνατοτήτων και της εμπειρίας των ΚΕΚ.

Η συλλογή των στοιχείων έγινε μέσω της χρήσης κατάλληλα διαμορφωμένου ερωτηματολογίου στους συμμετέχοντες. Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, κατά μέσο όρο 21 μήνες μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής τους στο Σχέδιο, το 97,8% των συμμετεχόντων ήταν εργαζόμενοι. Πάνω από 9 στους 10 (91,0%) συμμετέχοντες, εξακολουθούσαν να βρίσκονται στην επιχείρηση μέσω της οποίας συμμετείχαν στο Σχέδιο.

Η πλειονότητα (61,4%) των απασχολούμενων συμμετεχόντων δήλωσαν ότι ο βαθμός επίδρασης του Σχεδίου στην εξεύρεση καλύτερης εργασίας ήταν πολύ καλός ή καλός. Πάνω από 8 στους 10 (81,5%) απασχολούμενους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ο βαθμός σύνδεσης των καθηκόντων/ τομέων εργασίας τους κατά τη διεξαγωγή της έρευνας με τις γνώσεις που απέκτησαν από το πρόγραμμα κατάρτισης που παρακολούθησαν στο πλαίσιο του Σχεδίου, ήταν πολύ καλός ή καλός.

Οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν πολύ σημαντικά οφέλη από τη συμμετοχή τους στο Σχέδιο. Πάνω από 6 στους 10 (63,7%) ανέφεραν ως κύριο όφελος τη «βελτίωση επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων», ενώ ακολουθούν, με μικρότερα ποσοστά, η «απόκτηση νέων εμπειριών» (43,4%) και η «βελτίωση προσωπικών γνώσεων και δεξιοτήτων» (41,9%).

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ο βαθμός αξιοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν μέσω της συμμετοχής τους στο Σχέδιο ήταν πολύ καλός ή καλός (80,8%). Πάνω από 9 στους 10 (90,6%) ανέφεραν ότι θεωρούν από πολύ χρήσιμες μέχρι χρήσιμες τις γνώσεις και δεξιότητες που αποκτήθηκαν μέσω της συμμετοχής τους στο Σχέδιο. Το 95,3% των συμμετεχόντων έμειναν είτε πολύ ικανοποιημένοι ή ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή τους στο Σχέδιο και το 99,0% θα παρότρυναν τρίτους για να συμμετάσχουν.

“Καταληκτικά, το Σχέδιο φαίνεται να επιτυγχάνει σε μεγάλο βαθμό τους στόχους του. Η αξία του Σχεδίου φαίνεται ιδιαίτερα από τον υψηλό βαθμό ικανοποίησης που εξέφρασαν οι συμμετέχοντες. Στόχευση παραμένει ο εμπλουτισμός και η συνεχής βελτίωση του Σχεδίου με απώτερο σκοπό τη συμβολή του στην αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού”, αναφέρει η Αρχή.

Η μελέτη και η σύνοψή της βρίσκονται στην ιστοσελίδα της ΑνΑΔ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!