Την πρόθεση να υπερψηφιστεί ο προϋπολογισμός του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για το 2023, ο οποίος ανέρχεται στα 2.935.473 ευρώ, εξέφρασε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού, με τα μέλη της να εκφράζουν ικανοποίηση για το έργο του πρακτορείου και την αναβάθμιση των εργασιών του.
Κατά τη συζήτηση, ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του ΚΥΠΕ, Γιώργος Φράγκος και ο Αναπληρωτής Διευθυντής, Γιώργος Χριστοδουλίδης, μίλησαν για τον ρόλο του πρακτορείου, και παρουσίασαν το έργο που έχει γίνει αλλά και τους στόχους που έχουν τεθεί.
Ο κ. Φράγκος ανέφερε στην Επιτροπή ότι έχει ετοιμαστεί ένας «εγκαίρως» υπολογισμένος και εξορθολογισμένος προϋπολογισμός, το 35.5% του οποίου προέρχεται από συνδρομές και οικονομικές δραστηριότητες. Είπε ότι στο διάστημα που διαμεσολάβησε από τον προηγούμενο προϋπολογισμό, θεωρούν ως ΔΣ ότι έγιναν «έργα ουσιαστικά που αναβαθμίζουν τόσο το παρεχόμενο προϊόν όσο και την εν γένει εικόνα του πρακτορείου».
Ανέφερε ότι ο ρόλος του ΚΥΠΕ αναβαθμίζεται και λόγω του γεγονότος ότι οι συνθήκες για τον ιδιωτικό τομέα μαζικής ενημέρωσης ολοένα και δυσχεραίνουν και ότι γίνεται ο ρόλος του ΚΥΠΕ πιο ουσιαστικός με την έννοια ότι οι προσδοκίες πλέον από το Πρακτορείο όλων των υποστελεχομένων ιδιωτικών επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης, είναι μεγαλύτερη. «Αυτό μας επιφορτίζει με πρόσθετα καθήκοντα όσον αφορά την πληρότητα την ειδησεογραφικής κάλυψης», πρόσθεσε.
Εξέφρασε την ικανοποίηση του Συμβουλίου για το γεγονός ότι το οργανόγραμμα του Πρακτορείου έχει συμπληρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, σημειώνοντας όμως, ότι η μοναδική θέση που ζητήθηκε μετά επιτάσεως και δεν ικανοποιήθηκε είναι αυτή για δεύτερο λειτουργό πληροφορικής, προσθέτοντας ότι χρειάζεται «οπωσδήποτε ενίσχυση» το εν λόγω τμήμα, αφού υπάρχει μόνο ένα άτομο που, για να ανταπεξέλθει, εργάζεται πάνω από 10 με 12 ώρες καθημερινά.
Ο κ. Χριστοδουλίδης, για το ίδιο θέμα, ανέφερε ότι το ΚΥΠΕ, είναι στο τελικό στάδιο της τεχνολογικής αναβάθμισης του, που είναι, όπως είπε, μία, «τεράστια προσπάθεια» που σχεδιάστηκε από το ΔΣ ΚΥΠΕ και εκτελείται από τη διεύθυνση του πρακτορείου με τη σημαντική συμβολή λόγω τεχνογνωσίας από τη μοναδική λειτουργό πληροφορικής που εργάζεται στο ΚΥΠΕ. Αυτός είναι ένας από τος λόγους που ζητήθηκε και δεύτερος λειτουργός πληροφορικής, για να συνδράμει στο 20ωρο σχεδόν καθημερινό ωράριο λειτουργίας του ΚΥΠΕ.
Αναφερόμενος στο έργο του ΚΥΠΕ, είπε ότι καλείται να καλύπτει τόσο σε διεθνές επίπεδο, μέσα από «την εξαιρετική τεχνογνωσία» που διαθέτει το προσωπικό του, μεγάλα διεθνή γεγονότα, σχεδόν από πρωτογενείς πηγές, ενώ στο εσωτερικό, αποτελεί ουσιαστικά «τον μεγαλύτερο κόμβο παροχής ενημέρωσης», τόσο για τους συνδρομητές του αλλά και τις κρατικές υπηρεσίες και πολιτειακούς φορείς. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το Πρακτορείο καλύπτει πλέον και μεγάλα συνεδρία, καθώς έχει το δυναμικό και την τεχνογνωσία, με θέματα που αφορούν την ενέργεια και τα οικονομικά που είναι, όπως είπε, πρώτης γραμμής στην επικαιρότητα.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, ερωτηθείσα για το θέμα του δεύτερου λειτουργού πληροφορικής, ανέφερε ότι δεν θα υλοποιηθεί προς το παρόν, κάτι που ώθησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Άριστο Δαμιανού, να ζητήσει από το Υπουργείο να επανέλθει και να ενημερώσει την Επιτροπή ότι αναθεωρούν αυτή τη θέση, την οποία είπε, θεωρούν «απαράδεκτη». Είπε ότι για το θέμα, «είναι ισχυρή έκκληση της Επιτροπής και όλων των κομμάτων προς τον Υπουργό με την αίσθηση του επείγοντος».
Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε την ικανοποίησή για το ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τον καταρτισμό του οργανογράμματος του ΚΥΠΕ, και είπε ότι αυτό είναι «πολύ σημαντικό», καθώς η εμπειρία τους λέει ότι όπου υπάρχει οργανόγραμμα είναι πιο εύκολο να υλοποιηθούν και πολιτικές και προτεραιότητες.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανικός Λεωνίδου, ανέφερε ότι είναι «εξαιρετικής σημασίας» η δραστηριότητα και ο τρόπος με τον οποίο δρα σήμερα το ΚΥΠΕ, και ότι διαπιστώνει μια θετική πορεία του Πρακτορείου τα τελευταία χρόνια. Πρόσθεσε ότι βλέπει «θετικές αλλαγές» και ότι θα υποστηρίξουν τον προϋπολογισμό.
Ο Χρίστος Σενέκης, Βουλευτής επίσης του ΔΗΚΟ, σε δικά του σχόλια είπε ότι υιοθετεί τα όσα έχουν ακουστεί για τη σημαντικότητα του ΚΥΠΕ, και εξέφρασε την απορία, όσον αφορά στην άποψη του αρμόδιου Υπουργείου ότι η θέση λειτουργού πληροφορικής δεν είναι άμεσης προτεραιότητας. «Πώς αντιλαμβανόμαστε ως Κράτος την αναγκαία ψηφιακή μετάβαση που πρέπει να υπάρχει στους οργανισμούς”, διερωτήθηκε.
Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σχολίασε επίσης το γεγονός λέγοντας ότι όταν αντιλαμβανόμαστε την ψηφιακή μετάβαση με αυτό τον τρόπο και να μην δίνεται μία θέση για λειτουργό πληροφορικής «είναι μεγάλο το πρόβλημα».
Ζήτησε να υπάρχει μεγαλύτερο βάθος στην ιστοσελίδα του πρακτορείου για να μπορεί ένας συνδρομητής να βλέπει και προηγούμενα σχετικά θέματα.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των Βουλευτών, ο κ. Φράγκος είπε ότι το ΚΥΠΕ έχει στρατηγικό σχεδιασμό και όραμα όπως καταγράφηκε με την συμπλήρωση της πρώτης θητείας του παρόντος ΔΣ, ο οποίος περιλαμβάνει, πέραν από την επεκτατική πολιτική σε τομείς θεματικούς, και συνεργασίες εντός και εκτός, και τον εξοπλισμό, την ψηφιακή αναβάθμιση και τη στέγαση του πρακτορείου, αναφέροντας τις πλούσιες δράσεις που έγιναν μέχρι τώρα.
Αναφερόμενος στις δράσεις για την προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, είπε ότι προωθούνται μέσα από διμερείς συμφωνίες για ανταλλαγή ειδησεογραφικής κάλυψης με αλλά πρακτορεία αλλά και μέσω των τεσσάρων ιστοσελίδων του πρακτορείου, στην ελληνική, αγγλική, τουρκική και αραβική γλώσσα, ενώ υπάρχουν και σκέψεις για να μεταδίδει το ΚΥΠΕ και στη ρωσική γλώσσα.
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το ΚΥΠΕ είναι σε συνεργασία με πολλές ομογενειακές οργανώσεις του εξωτερικού στηρίζοντας με τις ειδήσεις που προσφέρει τις δράσεις τους. Αναφέρθηκε και σε πρόσφατη συμφωνία του ΚΥΠΕ με το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων για ανταλλαγή, μεταξύ άλλων, μιας είδησης καθημερινά, αλλά και στην ανανέωση και επέκτασης της διμερούς συμφωνίας με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η οποία, όπως είπε, περιλαμβάνει πολλές σημαντικές πρόνοιες, αλλά και σε παρόμοιες συμφωνίες με άλλα πρακτορεία ειδήσεων.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη ότι το ΚΥΠΕ λειτουργεί από τις 6.30 μέχρι τις 23.00 τις καθημερινές και μεταξύ 8.00 ή 9.00 και 19.00 τα Σαββατοκύριακα, και ότι πολλές φορές το ωράριο επεκτείνεται όταν υπάρχουν έκτακτα γεγονότα. Σήμερα, πρόσθεσε, το ΚΥΠΕ εκπέμπει 365 μέρες τον χρόνο, στα πρότυπα των μεγάλων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων. Σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων για θέματα επικαιρότητας που αναρτά το ΚΥΠΕ στις ιστοσελίδες του και ότι αυτές οι ειδήσεις αξιοποιούνται και στο εξωτερικό.
Κλείνοντας ο κ. Δαμιανού είπε ότι πρόθεση είναι να υπερψηφιστεί ο προϋπολογισμός.