11.8 C
Nicosia
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 | 22:01

Αρχές βιωσιμότητας στο δικηγορικό επάγγελμα

Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες εξελίξεις στους τομείς της τεχνολογίας, περιβαλλοντικής συνείδησης και βιωσιμότητας, οι οποίες διαφοροποιούν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, επικοινωνούμε και συναλλασσόμαστε, υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που θα ανέμενε κανείς ότι θα παρέμεναν ανεπηρέαστα ή εν πάση περιπτώσει λιγότερο ευάλωτα σε επιρροές από τάσεις, πρωτοβουλίες και μετασχηματισμούς της νέας εποχής. Στερεοτυπικά ο δικηγορικός κλάδος δεν διασυνδέεται στη συλλογική συνείδηση με ρηξικέλευθες αλλαγές ή εύκολες μεταλλάξεις. Τι συμβαίνει όμως στην Κύπρο στο θέμα αυτό;

Παρά το γεγονός ότι το δικηγορικό επάγγελμα παραμένει θεμελιωμένο σε συντηρητικές αντιλήψεις, η ψηφιακή εποχή και οι νέες περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανησυχίες δημιουργούν στον κλάδο μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Οι δικηγόροι έχουν διαχρονικά συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη προόδου μέσα στις κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνται και ως στοχαζόμενοι επαγγελματίες έχουν συχνά ασχοληθεί και με θέματα που υπερβαίνουν την αυστηρή τους ιδιότητα, προς υπεράσπιση ενός κράτος δικαίου και ίσης πρόσβασης για όλους. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή οι επιταχυνόμενες μεταβολές και προκλήσεις, από την περιβαλλοντική κρίση ως τις νέες ανισότητες πρόσβασης – όχι μόνο στην εργασία και στο πολιτισμικό κεφάλαιο αλλά και στον ψηφιακό και χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό, ο δικηγορικός κλάδος οφείλει να θέτει παράδειγμα σωστής και συμπεριληπτικής κουλτούρας.

Στη χώρα μας συνήθως τα νέα ρεύματα εισάγονται ως απόηχος ωστόσο ο επαγγελματικά ανεπτυγμένος δικηγορικός κλάδος της Κύπρου είναι σε θέση να υιοθετήσει πρακτικές που δημιουργούν προοπτική για την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας ως αναπόσπαστο μέρος των ευρωπαϊκών βασικών αξιών και της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Η υιοθέτηση υπεύθυνων περιβαλλοντικών πολιτικών και πρακτικών, η συστηματική προσπάθεια για έμπρακτη κοινωνική ευθύνη, δίκαιη μεταχείριση και εξάλειψη των διακρίσεων αποτελούν μερικά παραδείγματα. Επιπρόσθετα, η υλοποίηση στόχων βιώσιμης ανάπτυξης επιτυγχάνεται μέσω της προσφορά πίσω στην κοινωνία, ως κοινωνικό μέρισμα, μέρους από το χρόνο και την παραγωγή της εταιρείας μέσω έμπρακτης υποστήριξης, εθελοντικής εργασίας για ανθρωπιστικούς σκοπούς και στήριξης της κοινότητας στην οποία λειτουργεί και αναπτύσσεται. Τέλος, η βιωσιμότητα είναι αλληλένδετα συνδεδεμένη με τη συμβολή στον δημόσιο διάλογο για το μέλλον του δικηγορικού κλάδου ώστε να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες ανάγκες των πελάτων κάθε δικηγορικής εταιρείας.

Εγχώριες δικηγορικές εταιρείες, ανεξαρτήτως μεγέθους, μπορούν να τεκμηριώσουν μέσα από τη συνεχή δράση τους ότι είναι κοινωνικά υπεύθυνες και συμβάλλουν στην εξέλιξη του δικηγορικού κλάδου και τη συμβολή του στην επίτευξη στόχων κοινωνικής ευθύνης, περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και προαγωγής της βιώσιμης ανάπτυξης. Μια από αυτές τις εταιρείες είναι και η Harris Kyriakides, η δικηγορική εταιρεία που κατάφερε σε 45 χρόνια να καταστεί μία από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες της Κύπρου και να υλοποιεί έμπρακτα πολλές από τις πιο πάνω πρακτικές, με ποικιλόμορφα κοινωνικά προγράμματα και πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Η εταιρεία πρωτοπορεί στην περιβαλλοντική ευθύνη με την ελαχιστοποίηση της χρήσης υλικών χαρτιού, την ανακύκλωση, την επένδυση στην ενεργειακή απόδοση στα γραφεία και τα κτήριά της και τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων. Επίσης, η εταιρεία έχει διαμορφώσει μια σειρά από πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης της κοινότητας, ενεργώντας ως εθελοντές νομικοί σύμβουλοι οργανισμών, συμβουλίων, επιστημονικών, επιχειρηματικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σωματείων, όπως για παράδειγμα η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας που προωθεί την πόλη ως τουριστικό προορισμό ως επίσης και τη συνεισφορά της στο Cyprus Marine and Maritime Institute, ενός διεθνούς Κέντρου Αριστείας με στόχο τη θαλάσσια και ναυτιλιακή έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία.

Παράλληλα, η Harris Kyriakides πρωτοστατεί στη σκιαγράφηση ενός θετικού οράματος για το δικηγορικό επάγγελμα, στηρίζοντας πρωτοπόρα ερευνητικά έργα, όπως την πρόσφατη έρευνα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σχετικά με την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην απονομή της δικαιοσύνης ενώ διοργανώνει σεμινάρια και προσφέρει πρακτική άσκηση και ευκαιρίες για internships σε φοιτητές κορυφαίων πανεπιστημίων, τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού.

Ταυτόχρονα, η Harris Kyriakides έχει συμμετάσχει στην ίδρυση και ενίσχυση καινοτόμων πρωτοβουλιών δημόσιας παρέμβασης και προάσπισης των δημοκρατικών θεσμών της κυπριακής κοινωνίας, όπως για παράδειγμα το μη κυβερνητικό οργανισμό Oxygono που πρωτοστατεί στη βελτίωση της ποιότητας του δημόσιου διαλόγου. Παράλληλα, η εταιρεία αποτελεί από τους χορηγούς του Cyprus Forum, ενός ετήσιου θεσμού που φιλοξενεί υψηλού επιπέδου προσκεκλημένους και αποτελεί πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες και τους θεσμούς γύρω από καίρια ζητήματα που απασχολούν τον δημόσιο βίο.

Γιορτάζοντας φέτος τα 45 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας της, η Harris Kyriakides δίνει ένα δυναμικό παράδειγμα δικηγορικής εταιρείας που συνδιαλέγεται με την κοινωνία, και περαιτέρω αναλαμβάνει έμπρακτα σειρά δράσεων που επανοριοθετούν την έννοια της βιωσιμότητας στον δικηγορικό κλάδο, καθώς και πρωτοβουλιών που την καθιστούν φορέα αλλαγής για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!