15.3 C
Nicosia
Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 | 8:01

Υπογράφτηκε το πρωί στο ΤΕΠΑΚ η «Συμφωνία της Λεμεσού» της συμμαχίας οκτώ Πανεπιστημίων

Τις βάσεις για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (EUt+) θέτει η «Συμφωνία της Λεμεσού» που υπογράφτηκε το πρωί στο ΤΕΠΑΚ, στο πλαίσιο της Συνόδου των Πρυτάνεων των οκτώ ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που συμμετέχουν στη συμμαχία.

Η τελετή υπογραφής της «Συμφωνίας της Λεμεσού» πραγματοποιήθηκε στο κτίριο «Τάσσος Παπαδόπουλος», στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας της Γενικής Διεύθυνσης Παιδείας, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Θέμιδας Χριστοφίδου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης ανέφερε πως η σημερινή μέρα είναι πολύ μεγάλη για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο «γίνεται στην ουσία μέρος μιας μεγάλης συμμαχίας, που έχει περίπου 100 χιλιάδες φοιτητές».

Η «Συμφωνία της Λεμεσού», πρόσθεσε, περιλαμβάνει κείμενα για τη δημιουργία κοινού γραφείου Erasmus EUt+, τη δημιουργία Γραφείου Συντονισμού Διεθνών Ομάδων (International Teams Coordination Office – ITCO) σε κάθε Πανεπιστημιούπολη, Σύμφωνο Συναντίληψης για τη δημιουργία συστάδων Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων και δράσεις (roadmap) της συμμαχίας για τους επόμενους 18 μήνες.

Ο καθηγητής Ζαφείρης υπέδειξε ότι η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου δεν καταργεί την οντότητα των Πανεπιστημίων που συμμετέχουν, αλλά θα προσφέρει διαφορετικού τύπου προγράμματα φοίτησης, που θα δημιουργηθούν με τη στήριξη της ΕΕ.

Σημείωσε δε ότι, μέσα από αυτά τα νέα προγράμματα, οι φοιτητές θα μπορούν να φοιτούν για έξι μήνες ή ένα χρόνο σε ένα από τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια, κάτι που αναμένεται να φέρει αριθμό ξένων φοιτητών και στο ΤΕΠΑΚ.

Αυτό, συνέχισε, «θα δημιουργήσει μια κινητικότητα και στο Πανεπιστήμιο μας και στη πόλη της Λεμεσού αλλά θα φέρει και ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών».

Μαζί με το ΤΕΠΑΚ, στη συμμαχία των Τεχνολογικών Πανεπιστημίων συμμετέχουν, το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Ντάρμσταντ   (Γερμανία), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Ρίγας (Λετονίας), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Δουβλίνου (Ιρλανδία), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Σόφιας (Βουλγαρία), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Καρθαγένης (Ισπανία), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κλούζ – Ναπόκα (Ρουμανία) και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Τρουά (Γαλλία).

Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Λεμεσού» που οργάνωσε το ΤΕΠΑΚ, από τις 20 μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας διοργανώθηκαν δημόσιες συζητήσεις και δράσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Περιορισμένες οι ποσότητες καυσίμων στα κατεχόμενα και σήμερα

Συνεχίζεται η υπό περιορισμό διοχέτευση καυσίμων στην αγορά στα κατεχόμενα, αλλά σήμερα πωλείται και βενζίνη 95 οκτανίων που τις προηγούμενες δύο ημέρες δεν υπήρχε. Ο...

Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

Ελλάδα και Κύπρος έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος μιλούσε κατά...

Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους διαβητικούς με νυχτερινή υπέρταση

Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 ή 2, των οποίων η αρτηριακή πίεση αυξάνεται τη νύχτα, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους...

Ανεμβολίαστοι δύο στους τρεις νέους που νοσηλεύθηκαν στην Αγγλία λόγω COVID

Το 66% των 300 κατοίκων της Αγγλίας ηλικίας από 18 έως 29 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευθούν στην Αγγλία λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες...

Τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου στην «Αροδαφνούσα» εξέφρασε ο Πρόεδρος ΔΣ Τράπεζας Κύπρου

Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου θα συνεχίσει να στηρίζει τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο και την Αροδαφνούσα με οικονομική και άλλη υποστήριξη, όπως πράττει τα τελευταία...

Mainstream προβλέψεις ανόδου του bitcoin στα 100.000 δολάρια

Για τους «γκουρού» της παγκόσμιας αγοράς το ερώτημα για το bitcoin δεν είναι πια εάν θα γράψει απλώς το επόμενο ρεκόρ - το ερώτημα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!