16.9 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 4:14

Συστήνεται ενιαία Εποπτική Αρχή εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την Τρίτη τη σύσταση ενιαίας εποπτικής αρχής των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός. ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού ότι με την έγκριση της αρχής, η εποπτεία των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών ενισχύεται και αναβαθμίζεται με την ανάθεση της αρμοδιότητας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς , η οποία σε κοινούς ελέγχους με τους οικείους επόπτες, δηλαδή τον δικηγορικό σύλλογο και τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), θα εποπτεύει αυτές τις εταιρείες.

Ανέφερε επίσης ότι έχει ανατεθεί η επόπτεια όλων των εταιρειών που ασχολούνται στον τομέα, από την εποπτική αρχή, και θα διενεργούνται έκτακτοι έλεγχοι από κοινού μαζί με τους δύο οικείους επόπτες σε περίπτωση που υπάρχει πληροφόρηση ανάλογη ή ενδείξεις που να έχουν και αντίκτυπο στην εικόνα της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, στο πλαίσιο αυτής της εποπτικής αρχής και με την απόφαση του ΥΣ, η διακυβέρνηση των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών ενισχύεται μέσω του καθορισμού των προσόντων των ατόμων που θα παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες καθώς  και του  μέγιστου αριθμού των εταιρειών που ννα εξυπηρετούν, όπως ισχύει και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

“Με την απόφαση αυτή διασφαλίζεται μια ενιαία και ομοιόμορφη αλλά και άμεση και προληπτική αντίδραση στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν αρνητικές πληροφορίες ή εξελίξεις που απειλούν τη φήμη και την εικόνα της Δημοκρατίας”, ανέφερε.

Ο κ. Κεραυνός είπε ότι με τη σημερινή απόφαση μπαίνει ένας βασικός λίθος ενός οικοδομήματος που θα προστατεύει πλέον το όνομα της ΚΔ και θα αναβαθμίζει τις υπηρεσίες που θα παρέχονται κάτω από ένα ενιαίο, αυστηρό εποπτικό έλεγχο.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι αν για παράδειγμα υπάρχουν ανακοινώσεις για παραβίαση κυρώσεων ο μηχανισμός θα μπορεί να τις ελέγχει και επίσης θα διενεργούνται και προληπτικοί έλεγχοι “για να ενεργούμε προληπτικά”.

Εξήγησε ότι μετά την έγκριση θα αρχίσει διαβούλευση με τους φορείς για συγκεκριμένους μηχανισμούς και κριτήρια για την εποπτεία.

“Αν διαπιστωθεί παραβίαση κύρωσης θα προβλέπονται πρόστιμα, επιπλήξεις και άλλα μέτρα που θα καθοριστούν από τους φορείς που θα κάνουν τους ελέγχους. Για το θέμα θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση”, ανακοίνωσε.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε εξάλλου ότι κατατίθενται τις επόμενες μέρες με τη μορφή του κατεπείγοντος στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την παράταση κατά ένα μήνα της επιχορήγησης των καυσίμων κίνησης και το νομοσχέδιο για κατάργηση του τέλους των 350 ευρώ στις επιχειρήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν

Πρόγραμμα για στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ώθηση στο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε...

Υπουργός Εσωτερικών: Οι παράτυπες μετακινήσεις εκλογέων θα καταγγελθούν

Σε περιπτώσεις που μετά τον έλεγχο αποδειχθεί ότι έγιναν παράτυπα πιστοποιήσεις των στοιχείων πολιτών για τη μετακίνηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων σε άλλους Δήμους ή Κοινότητες,...

Ιράν: «Το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα»

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του, ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο...

Χεζμπολάχ: 18 Ισραηλινοί τραυματίες, ένας σε κρίσιμη κατάσταση από επίθεση με drone και πυραύλους (βίντεο)

Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε κοινοτικό κέντρο στο χωριό Arab al-Aramshe, δήλωσαν οι γιατροί και ο...

Πληροφορία για θετικό δείγμα ντόπινγκ Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή

Μια «κακή» πληροφορία για το ελληνικό ποδόσφαιρο μετέφερε η ιστοσελίδα dikisports, που επικαλείται το International Testing Agency (Λωζάνη). Σύμφωνα με αυτή, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής που...

SKY express: Αύξηση 15% στην επιβατική κίνηση και 26% στα έσοδα της το πρώτο τρίμηνο

Συνολική αύξηση επιβατικής κίνησης 15% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε η SKY express. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης του εσωτερικού άγγιξε το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!