8.9 C
Nicosia
Σάββατο 24 Φεβρουάριος 2024 | 4:26

Πρόταση για μείωση προστίμου εταιρειών για καθυστέρηση υποβολής ετήσιας έκθεσης

Πρόταση νόμου που αποσκοπεί στη μείωση του ανώτατου ορίου της συνολικής χρηματικής επιβάρυνσης που δύναται να επιβληθεί σε εταιρεία που παραλείπει να παραδώσει την ετήσια έκθεσή της στον Έφορο Εταιρειών εντός της προβλεπόμενης χρονικής προθεσμίας, από τα €500 στα €150, συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, εκ των υπογραφόντων της πρότασης, εκπρόσωποι του Εφόρου Εταιρειών έχουν διαφορετική προσέγγιση, αλλά η συζήτηση θα συνεχιστεί.

Λέγοντας ότι η αίτηση αφορά την έκθεση ΗΕ32, ο κ. Μυριάνθους είπε πως «υπάρχει θα έλεγα μια προστιμολαγνεία γύρω από όλα τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη επιχειρηματικότητα».

Υπενθυμίζοντας ότι με νομοθεσία που θεσπίστηκε το 2018 το πρόστιμο δεκαπλασιάστηκε από €50 στα €500, ο κ. Μυριάνθους είπε ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν και ανέφερε ότι αυτό το κόστος θα πρέπει να μειωθεί και να πάει στα €200.

Σημείωσε δε πως η Βουλή είχε ψηφίσει νομοθεσία για τα τελευταία δύο χρόνια και τα πρόστιμα αυτά από €500 ευρώ είχαν μειωθεί στα €200, προσθέτοντας πως τα στοιχεία Εφόρου Εταιρειών δείχνουν ότι η μη συμμόρφωση από 80% που ήταν παλαιότερα μειώθηκε στο 23%.

«Άρα αυτό από μόνο δείχνει ότι και με λιγότερα πρόστιμα μπορούν οι επιχειρήσεις να υποβάλουν έγκαιρα στοιχεία στην ώρα τους, μπορεί να γινόμαστε πιο συνεπείς σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις μας προς το Έφορο Εταιρειών. Στο τέλος της ημέρας ποιος ο λόγος να υπάρχουν εξοντωτικά πρόστιμα που να σκοτώνουν την επιχειρηματικότητα και κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο κ. Μυριάνθους είπε ακόμη ότι η ΕΔΕΚ έχει εισηγηθεί πρόταση όπως οι επιχειρήσεις να μπορούν να δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ από τη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων είτε σαλούν είτε εμπορικά αυτοκίνητα και την ίδια στιγμή να μπορούν να επωφελούνται έκπτωσης επί των εξόδων τα οποία αφορούν τη λειτουργία τους.

«Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα έδιναν και κίνητρα και ώθηση στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και να καλυφθούν και οι στόχοι μας στο κομμάτι αυτό για τα ζητήματα που αφορούν την πράσινη οικονομία», κατέληξε.

Την πρόταση για τροποποίηση του Περί Εταιρειών Νόμου συνυπογράφουν επίσης οι βουλευτές Κυριάκος Χατζηγιάννης, Νίκος Σύκας Νίκος Γεωργίου και Πανίκος Λεωνίδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατήλθαν φοιτητές και ακαδημαϊκοί του ΤΕΠΑΚ

Σε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο προαύλιο του Κτιρίου της Πρυτανείας, κατήλθαν σήμερα Παρασκευή, φοιτητές του ΤΕΠΑΚ και η Συντεχνία Ακαδημαϊκών (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ), με αίτημα να...

Πτήση Δένδια πάνω από το Αιγαίο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας πραγματοποήσε πτήση πάνω από το Αιγαίο, με σχηματισμό F-16 Viper της 340 Μοίρας της 115 ΠΜ.

Στουρνάρας: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τον Ιούνιο «βλέπει» την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο Bloomberg,...

Μικρή υποχώρηση στο ΧΑΚ – Στις 141,61 μονάδες ο γενικός δείκτης

Μικρές πιέσεις δέχθηκε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο μόλις 0,25%. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε στη τελευταία συνεδρία της εβδομάδας πτώση...

Γαλλία: Αγρότες με τρακτέρ καταφθάνουν στο Παρίσι

Στους δρόμους του Παρισιού καταφθάνουν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους αγρότες με τρακτέρ, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Αγροτικής Έκθεσης (Salon de...

Στο κόκκινο η Bundesbank: Zημιές πολλών δισ. ευρώ για τη γερμανική κεντρική τράπεζα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, που μετράει 57 χρόνια, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα, συσσωρεύοντας ζημιές 13,9 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!