27.7 C
Nicosia
Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 | 20:42

Προτάσεις για 6 πυλώνες στήριξης της οικονομίας κατέθεσε ο ΣΕΛΚ στην 61η Ετήσια Γενική του Συνέλευση

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η 61η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, λόγω των περιορισμών που ίσχυαν εξαιτίας της πανδημίας. Τη Συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, χαιρέτισαν ο Υπ. Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου και ο ΓΔ του Υπ. Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, εκ μέρους του Υπουργού, Κωνσταντίνου Πετρίδη.

Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα εξέφρασε τη χαρά του, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, εξηγώντας ότι και ο ίδιος προέρχεται από τον επαγγελματικό κλάδο των λογιστών. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην περίοδο της πανδημίας και τις προσπάθειες που έγιναν από μέρους της Κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Τόνισε, δε, ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με το κορωνοϊό, αλλά ότι είμαστε πιο έτοιμοι να διαχειριστούμε την κατάσταση.

Ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρθηκε, ακόμα, στο γεγονός ότι η Κύπρος αναμένεται να λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ένα σημαντικό κονδύλι, ύψους €1 δισεκατομμυρίου και, απευθυνόμενος προς τον ΣΕΛΚ εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάλεσε τους επαγγελματίες του κλάδου να συμβάλουν από τη δική τους πλευρά για να βοηθήσουν στην καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Στον δικό της χαιρετισμό, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, τόνισε ιδιαίτερα τη συμβολή του ΣΕΛΚ στην προσπάθεια διαχείρισης της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης, όπου οι λογιστές παρείχαν τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την κατανόηση των σχετικών διαταγμάτων και τη διεκπεραίωση της υποβολής των αιτήσεων από τους επηρεαζόμενους. Πρόσθεσε, δε, ότι εν μέσω μίας νέας κρίσης, ο ρόλος του κλάδου παραμένει εξαιρετικά σημαντικός, αφού «μπορεί να δώσει λύσεις σε καίρια ζητήματα που απασχολούν το κράτος γενικότερα, όντας ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον φορολογούμενο και την κρατική μηχανή».

Γι’ αυτό επεσήμανε και τη σημασία του Κώδικα Δεοντολογίας ως προς τις προϋποθέσεις υγιούς άσκησης του λογιστικού επαγγέλματος.

Εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανέφερε ότι αναγνωρίζεται η συνεισφορά του Συνδέσμου με εισηγήσεις στη συζήτηση σχετικών νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου, και εξέφρασε την ετοιμότητα του Σώματος να εργαστεί «με στόχο τη διαμόρφωση των βέλτιστων νομοθετικών ρυθμίσεων για την περαιτέρω ενίσχυση του ΣΕΛΚ πάντα προς όφελος της οικονομίας και της αξιοπιστίας του κράτους».

Χαιρετισμό εκ μέρους του Υπ. Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, εκφώνησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Γιώργος Παντελή, ο οποίος επεσήμανε ότι ο ΣΕΛΚ είχε καθοριστική συμβολή στην προσπάθεια για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, ιδίως με τις εισηγήσεις στο πλαίσιο προετοιμασίας ενός σύγχρονου φορολογικού πλαισίου. Στόχος, είπε, είναι το φορολογικό πλαίσιο απλοποιημένο, ανταγωνιστικό, ελκυστικό και ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες απαιτήσεις και συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, σύμφωνα όμως με τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το νομικό πλαίσιο της ΕΕ και τις διεθνείς εξελίξεις, όπως εξήγησε.

Είπε ότι γι’ αυτό τον λόγο έχουν ζητηθεί γνώμες ως προς αντισταθμιστικά μέτρα για την προτεινόμενη αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 15%, τις οποίες το Υπουργείο έχει αξιολογήσει και αναμένεται να κατατεθεί συγκεκριμένο πακέτο προς διαβούλευση εντός του φθινοπώρου.

Ο κ. Παντελή πρόσθεσε ότι, με τη νέα κρίση, που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ενεργειακές εξελίξεις, δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες για ένα έτος που θα σήμαινε επιστροφή στην ανάπτυξη, μετά το πλήγμα της υγειονομικής κρίσης.

«Η Κυβέρνηση έχει προβεί σε ενδελεχή ανάλυση όλων των επιπτώσεων», είπε και εξήγησε ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα πρέπει να είναι στοχευμένα κυρίως προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και όχι οριζόντια. Κατά συνέπεια, ανέφερε, «ετοιμάστηκε και εξαγγέλθηκε ένα νέο στοχευμένο πακέτο οικονομικής στήριξης €103 εκ.», επιπρόσθετα προς το πακέτο €192 εκ. που είχε ανακοινωθεί με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ, Πιερής Μάρκου, αναφέρθηκε στις προτάσεις του Συνδέσμου σε έξι πυλώνες για περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και του επιχειρείν, εν μέσω μίας πολύ ιδιαίτερης συγκυρίας με εξελίξεις οι οποίες, όπως είπε, «απειλούν να ανατρέψουν ισορροπίες δεκαετιών, τόσο στον γεωπολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα διεθνώς».

Παρουσιάζοντας τους έξι πυλώνες «για τη διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη του οικονομικού και επιχειρηματικού οικοδομήματος», ο κ. Μάρκου είπε ότι ο πρώτος αφορά στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας υπηρεσίας, της δικαιοσύνης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων θεσμών του κράτους, ώστε να μην επιβαρύνουν τους φορολογούμενους «λάθη, κακοδιαχείριση, αναποτελεσματικότητα, και γραφειοκρατία».

Ως δεύτερο πυλώνα ανέδειξε την ανάγκη για αναδιάρθρωση στο εταιρικό και φορολογικό πλαίσιο, με στόχο την απλοποίηση και πιο αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία του Τμήματος Φορολογίας, καθώς, όπως είπε, το μέχρι στιγμής ισχύον πλαίσιο έδωσε ό,τι μπορούσε να δώσει.

«Για τον ΣΕΛΚ διευκρίνισε, Φορολογικός Μετασχηματισμός σημαίνει μια οριζόντια και ολοκληρωμένη άσκηση, η οποία να προέλθει μέσα από εξειδικευμένη μελέτη», εξήγησε, προσθέτοντας ότι ο Σύνδεσμος δεν είναι σύμφωνος με την αναφορά από το Υπουργείο Οικονομικών για αύξηση του εταιρικού φόρου από 12,5% σε 15%.

Ως τρίτο πυλώνα ανάφερε την ανταγωνιστικότητα, που όπως είπε αποτελεί καίριο στοιχείο επιτυχίας των οικονομιών των χωρών, και πρόσθεσε ότι η πτώση της Κύπρου στην κατάταξη της στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας, προβληματίζει τον ΣΕΛΚ.

Ο τέταρτος πυλώνας, όπως είπε ο κ. Μάρκου, είναι η διεθνής φήμη της χώρας και τόνισε ότι χρειάζεται να κάνουμε το κάτι παραπάνω για να πετύχουμε την αποκατάσταση της αντίληψης που υπάρχει για τη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μάρκου ζήτησε να ενισχυθεί η αξιοκρατία και η διαφάνεια, για να περιοριστεί με πρακτικά μέτρα η διαφθορά.

Ως πέμπτο πυλώνα ανάφερε τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, που όπως τόνισε αποτελεί το κύριο εργαλείο για να αναπτυχθεί περαιτέρω το κράτος, ενώ ως έκτο πυλώνα ανάφερε την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Τέλος, ο κ. Μάρκου είπε ότι σε μία περίοδο που το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον χαρακτηρίζονται από ρευστότητα και αβεβαιότητα, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την επόμενη μέρα, γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τις όποιες προκλήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην κοινότητα Φασούλας

Υπό έλεγχο τέθηκε μετά τη 14:00 η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε παρά την κοινότητα της Φασούλας της επαρχίας Πάφου στις 10:02 το πρωί. Σύμφωνα με ανάρτηση...

Ευχαριστίες προς το Ισραήλ και τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών εξέφρασε ο Υπουργός Γεωργίας

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής μετέβη γύρω στη μία το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου αποχαιρέτησε και ευχαρίστησε τα πληρώματα...

Νέα ποινική υπόθεση καταχωρίσθηκε στο Δικαστήριο σε σχέση με τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις

Νέα ποινική υπόθεση καταχωρίσθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με σκοπό την παραπομπή της στο Κακουργιοδικείο, ποινική υπόθεση που αφορά σε αδικήματα, που διαπράχθηκαν στο...

Σε αυθόρμητη στάση εργασίας αποφάσισε να κατέλθει το ΔΣ του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής

Σε αυθόρμητη στάση εργασίας αποφάσισε να κατέλθει σήμερα Παρασκευή, το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ) σε συνεργασία με την Κεντρική Γραμματεία της...

Τσαβούσογλου κατά ΝΑΤΟ: Πού ήσασταν όταν η Ελλάδα εμπόδιζε την ένταξη της «Μακεδονίας»;

Επίθεση στο ΝΑΤΟ με αναφορές στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Μιλώντας για τα αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ της...

Πραγματοποιήθηκε η 5η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αρμενίας για θέματα Διασποράς στην Πάτρα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Πάτρα, η Πέμπτη Τριμερής Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αρμενίας για θέματα Διασποράς. «Ενώνουν πολλά τις τρεις χώρες, όπως η ιστορία, οι κοινοί αγώνες για δικαίωση καθώς...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW