8.9 C
Nicosia
Κυριακή 25 Φεβρουάριος 2024 | 8:18

Η οικονομία και τα επιχειρηματικά ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΒΕ

Τις διαπιστώσεις και προτάσεις του για την οικονομία και τα θέματα του επιχειρηματικού κόσμου, θα θέσει το ΚΕΒΕ στην 96η ετήσια γενική συνέλευση του που πραγματοποιείται τη Δευτέρα και ώρα 19:00 στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία.

Στη συνέλευση του ΚΕΒΕ θα παρευρεθεί και θα  χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος αναμένεται να αναπτύξει τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Κύριος ομιλητής στη συνέλευση θα είναι ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Χρ. Αγκαστινιώτης, ο οποίος θα παραθέσει τις διαπιστώσεις του Επιμελητήριου για την οικονομία και το «επιχειρείν».

Συγκεκριμένα, ο κ. Αγκαστινιώτης θα αναφερθεί στην κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, στα θέματα του πληθωρισμού και των επιτοκίων, στο ΓΕΣΥ, στις μεταρρυθμίσεις, στις επενδύσεις, στα εργασιακά και στα προβλήματα των επιχειρήσεων.

Η συνέλευση του ΚΕΒΕ αποτελεί πάντα το σημείο αναφοράς για τα οικονομικά και επιχειρηματικά δρώμενα του τόπου, αφού σ’ αυτή συμμετέχουν όλοι σχεδόν οι επιχειρηματίες της Κύπρου.

Η φετινή συνέλευση, λόγω της κρίσης στο Ισραήλ, αποκτά ιδιαίτερό ενδιαφέρον, αφού όλοι θέλουν να ακούσουν τις  σκέψεις τόσο του Προέδρου Χριστοδουλίδη, όσο και του ΚΕΒΕ για το πως η χώρα μας θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενες επιπτώσεις στην οικονομία και στις  επιχειρηματικές  δραστηριότητες.

Στη συνέλευση του ΚΕΒΕ, θα παρευρεθούν η πολιτική ηγεσία, ξένοι πρέσβεις, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και επιχειρηματίες – μέλη του Επιμελητηρίου.

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

Στα πλαίσια της Γενικής συνέλευσης, κυκλοφόρησε η ετήσια έκθεση του ΚΕΒΕ προς τα μέλη του.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Χρ. Αγκαστινιώτης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι κατά το 2022, το ΚΕΒΕ ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες, ώστε η οικονομία να συνεχίσει την ανάπτυξη της και τα µέλη του να δραστηριοποιηθούν σ΄ ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι µε τις προσπάθειες όλων, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ανήλθε στο αξιοζήλευτο ποσοστό του 5,2% του ΑΕΠ. Επίσης, τονίζει ότι  παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούσε η αύξηση του ενεργειακού κόστους, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε από τα αρχικά υψηλά επίπεδα του 8% και τον Οκτώβρη του 2023 βρισκόταν κάτω από το 4%. Αξιοσημείωτη εξέλιξη το 2022 θεωρεί και  την αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Κύπρο, κάτι που κορυφώθηκε και το 2023. Το ίδιο θετικά, αναφέρει, κινήθηκαν και οι τοµείς των επενδύσεων και των ακινήτων που έδωσαν ζωή στην οικονομία. Όσον αφορά την ανεργία αυτή κυμάνθηκε κοντά στο ποσοστό του 6%.

Συνεχίζοντας, τονίζει ότι σήμερα, πάλι άλλαξαν τα δεδομένα της οικονομίας. Η πολεμική σύρραξη που ξέσπασε στη γειτονιά µας, προκαλεί νέους τριγμούς σε ζωτικούς τοµείς της οικονομίας µας.

Ο κ. Αγκαστινιώτης εκφράζει τις ανησυχίες του ΚΕΒΕ για τις προβλέψεις επιβράδυνσης  του ρυθμού ανάπτυξης για το 2023.

Αναφερόμενος στα σημερινά προβλήματα της οικονομίας, είπε ότι αυτά αφορούν:

 • Τον υψηλό πληθωρισμό και την ακρίβεια.
 • Το υψηλό ενεργειακό κόστος.
 • Τα υψηλά επιτόκια και τις δυσκολίες από τις Τράπεζες στην ομαλή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και των νοικοκυριών.
 • Τη μεγάλη γραφειοκρατία του Δημόσιου Τομέα
 • Τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
 • Τους αργούς βηματισμούς για το ψηφιακό µετασχηµατισµό του κράτους και της οικονομίας.
 • Την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε συγκεκριμένους κλάδους της.
 • Τις δυσλειτουργίες του εισαγωγικού εµπορίου µε τις καθυστερήσεις στις εισαγωγές.
 • Τις αυξανόμενες ανάγκες για κοινωνικές παροχές που επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά.
 • Τις αυξανόμενες απαιτήσεις του Συνδικαλιστικού κινήματος τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τοµέα.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ο κ. Αγκαστινιώτης ζητά ένα συνολικό επανασχεδιασμό της οικονομίας και των διαφόρων τομέων, ώστε να αντιμετωπίσουμε τόσο τις έξωθεν, όσο και τις έσωθεν προκλήσεις.  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, πρέπει να κινηθούμε στρατηγικά και συντονισμένα για να διαχειριστούμε τα  προβλήματα και να αξιοποιήσουμε τις όποιες ευκαιρίες.

Και συμπλήρωσε:

Το ΚΕΒΕ ζητά βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, ώστε ο επιχειρηματικός κόσμος να µπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δράση του.

Στη συνέχεια επισημαίνει ότι το  ΚΕΒΕ είναι  ανήσυχο µε τις νέες απαιτήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος είτε για τον κατώτατο µισθό, είτε για την ΑΤΑ, είτε για αδικαιολόγητα αιτήματα σε δημόσιες υπηρεσίες.

Το ΚΕΒΕ κάλεσε τις Συντεχνίες  να αντιληφθούν ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε µια δύσκολη συγκυρία και δεν µπορούν να αντέξουν άλλα βάρη. Όσον αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες επανέλαβε  την πάγια θέση του ΚΕΒΕ για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Για να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και της προόδου, είπε ο κ. Αγκαστινιώτης θα πρέπει να επικεντρωθούμε:

 • Στην διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας
 • Στην άμεση υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων
 • Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για ψηφιακό µετασχηµατισµό
 • Στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και της ακρίβειας
 • Στη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους, µε την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού, που προβλέπει την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της ΑΟΖ µας, την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, τη μεγαλύτερη χρήση των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας.
 • Στην αξιοποίηση των νέων τομέων της έρευνας, καινοτομίας, της υψηλής τεχνολογίας, της ιδιωτικής ιατρικής και εκπαίδευσης, την πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη και της αειφορίας
 • Στη στήριξη των παραδοσιακών τομέων, όπως ο τουρισμός και τα ακίνητα
 • Στην άμεση προώθηση της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης
 • Στην ενίσχυση του «επιχειρείν»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΣΥΡΙΖΑ: Η Γεροβασίλη ανθυποψήφια του Κασσελάκη – Πρόταση για εκλογές στις 10 Μαρτίου

Με εντάσεις, αιχμές και ευθείες βολές, αλλά και με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να έχουν φουντώσει, είναι σε εξέλιξη η τρίτη ημέρα εργασιών του Συνερίου...

Βασιλιάς Κάρολος: Ετοιμάζει τον Ουϊλιαμ για την διαδοχή – Σοβαρή η κατάσταση της υγείας του

Τον πρωτότοκο γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, ξεκίνησε να προετοιμάζει για διάδοχό του ο βασιλιάς Κάρολος, καθώς -σύμφωνα με τον βασιλικό εμπειρογνώμονα και συγγραφέα Τομ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: 2 χρόνια αιματοχυσίας – Ο βαρύς φόρος αίματος και οι απώλειες των εμπόλεμων

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα δύο χρόνια εχθροπραξιών και αιματοχυσίας που ακολούθησαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ακριβής...

ΥΡΙΖΑ: Θρίλερ διαβουλεύσεων – Τα νέα δεδομένα στην εσωκομματική αρένα

Οργιώδεις είναι και σήμερα οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, με το τοπίο να παραμένει ρευστό τόσο ως προς το ποιος θα αντιπαρατεθεί στη νέα εσωκομματική...

Επενδυτικές ευκαιρίες και Γάζα στο μενού της συνάντησης Μητσοτάκη με τον εμίρη του Κατάρ

Με τον εμίρη του Κατάρ, Tamim bin Hamad Al Thani, συναντήθηκε στην Ντόχα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την...

Πάμελα Σάμελ: Πέθανε η Μις Μάνιπενι του Τζέιμς Μποντ

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Βρετανίδα ηθοποιός Πάμελα Σάλεμ, που έγινε ευρέως γνωστή από την εμφάνισή της στην ταινία Τζέιμς Μποντ «Ποτέ μην...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!