8.9 C
Nicosia
Σάββατο 24 Φεβρουάριος 2024 | 5:54

Η Ασφαλιστική Βιομηχανία απορροφά τους κραδασμούς της κρίσης

Τη σημαντική συμβολή της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας στην οικονομία και την κοινωνία της Κύπρου, κατά το 2022, σε μία περίοδο Παγκόσμιας αβεβαιότητας, ανέδειξε η 45η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, στη Λευκωσία.

«Η Ασφαλιστική Βιομηχανία, απέδειξε για ακόμη μία φορά πως μπορεί να αντιστέκεται και να απορροφά τους κραδασμούς μίας οικονομικής κρίσης, και την ίδια στιγμή να ελίσσεται και να αναπτύσσεται σε δύσκολες περιόδους προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΑΕΚ, Ευάγγελος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι: «Το 2022 η Ασφαλιστική Βιομηχανία κατάφερε να καταγράψει αύξηση 9,5% στην παραγωγή ασφαλίστρων σε σύγκριση με το 2021, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το 1 δις ευρώ, φτάνοντας συγκεκριμένα στα 1,053 δισεκατομμύρια ευρώ».

1

Σε μία χρονιά που οι πληθωριστικές πιέσεις επηρέασαν σημαντικά την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών, με αυξήσεις σε καύσιμα, τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης να επηρεάζουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ο ασφαλιστικός κλάδος σημείωσε σημαντική ανάπτυξη. Αυτό οφείλεται κυρίως, στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση που επέδειξαν για ακόμη μία φορά οι ασφαλιστικές εταιρείες, παραχωρώντας όπως και στην περίοδο της πανδημίας διευκολύνσεις πληρωμών στους ασφαλιζομένους. Μία πράξη που εκτιμήθηκε από τους πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών και μεταφράστηκε σε αύξηση των ασφαλίστρων. Συγκεκριμένα, ο Κλάδος Ζωής κατέγραψε σημαντική άνοδο 15,7%, από 450 εκατομμύρια ευρώ το 2021 σε 520 εκατομμύρια ευρώ το 2022, ενώ ο Κλάδος Ασφάλισης Ζημιών αυξήθηκε οριακά κατά 4% από 512 εκατομμύρια ευρώ σε 533 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως λόγω μείωσης στον τομέα των ατυχημάτων και της υγείας.

Την προσφορά της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε τόνισε και ο Αναπληρωτής Έφορος Ασφαλίσεων, Κωνσταντίνος Καλοψιδιώτης σημειώνοντας πως για το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο όγκος των ασφαλίστρων σε εσωτερικό και εξωτερικό έφτασε τα 800 εκατομμύρια, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία των Ασφαλιστικών Εταιρειών φτάνουν σχεδόν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή ο κ. Καλοψιδιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νομοσχέδια που βρίσκονται σε συζήτηση στη βουλή και αναμένεται να λύσουν διαχρονικά θέματα της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας, όπως το νομοσχέδιο των περί Μηχανοκίνητων Οχημάτων Ασφάλισης έναντι τρίτου και η Ασφάλιση Ευθύνης Εργοδότη. «Ένα άλλο θέμα που αφορά τη Βιομηχανία, και έχει ετοιμαστεί ήδη ένα προσχέδιο είναι η λειτουργία βάσης δεδομένων που θα βοηθήσει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης, κάτι που στηρίζει έντονα η εποπτική αρχή. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει δύο συναντήσεις με τον ΣΑΕΚ, και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων για να δώσει την έγκρισή της», υπογράμμισε ο κ. Καλοψιδιώτης.

NIC_6532_4896x3264

Την Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΑΕΚ τίμησε και ο Προέδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, με την παρουσία του να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα μετά και την πρόσφατη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΣΑΕΚ και της ΕΑΕΕ. Στο χαιρετισμό του, ο κύριος Σαρρηγεωργίου σημείωσε πως: «Σε εποχές δύσκολες και με μεγάλη μεταβλητότητα, ειδικότερα εάν δεν είσαι ο ποιο μεγάλος, στο Ευρωπαϊκό στερέωμα, όπως δεν είμαστε η Ελλάδα και η Κύπρος, έχει σημασία να συντονιζόμαστε και να μοιραζόμαστε πληροφορίες και πόρους, κάτι που αρχίσαμε ήδη να κάνουμε. Την ίδια στιγμή, στο Insurance Europe, όπου ως Αντιπρόεδρος έχω ένα αυξημένο ρόλο στην εκτελεστική επιτροπή, υπάρχουν διάφορα θέματα, τάσεις και εξελίξεις, που κάνουν τη συνεργασία μας αρκετά σημαντική», τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης έγινε εκτενής απολογισμός των δράσεων του ΣΑΕΚ για το 2022, με ιδιαίτερη αναφορά στο κοινωνικό αποτύπωμα του Συνδέσμου, όπως η καθιέρωση του δικαιώματος στη λήθη για ασφάλιση των ατόμων με ιστορικό καρκίνου, που έγινε σε συνεργασία με την Europa Donna Κύπρου.

Τέλος, η φετινή Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΑΕΚ ήταν εκλογική, με το υφιστάμενο συμβούλιο να επανεκλέγεται για την επόμενη διετία. Συγκεκριμένα ο Ευάγγελος Αναστασιάδης παραμένει Πρόεδρος, του Συνδέσμου, οι Ανδρέας Στυλιανού και Έβαν Γαβάς συνεχίζουν ως Αντιπρόεδροι Γενικού Κλάδου και του Κλάδου Ζωής αντίστοιχα και μέλη επανεκλέγηκαν οι Δρ Νάκης Αντωνίου, Κωνσταντίνος Δεκατρής, Ανδρεανή Καλλιμάχου, Κώστας Κώστα, Παναγιώτης Παναγιώτου, Στράτος Πέτρου, Σταύρος Φλωρίδης, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Τάκης Χατζηανδρέου, και Χρίστος Χριστοδούλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατήλθαν φοιτητές και ακαδημαϊκοί του ΤΕΠΑΚ

Σε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο προαύλιο του Κτιρίου της Πρυτανείας, κατήλθαν σήμερα Παρασκευή, φοιτητές του ΤΕΠΑΚ και η Συντεχνία Ακαδημαϊκών (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ), με αίτημα να...

Πτήση Δένδια πάνω από το Αιγαίο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας πραγματοποήσε πτήση πάνω από το Αιγαίο, με σχηματισμό F-16 Viper της 340 Μοίρας της 115 ΠΜ.

Στουρνάρας: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τον Ιούνιο «βλέπει» την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο Bloomberg,...

Μικρή υποχώρηση στο ΧΑΚ – Στις 141,61 μονάδες ο γενικός δείκτης

Μικρές πιέσεις δέχθηκε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο μόλις 0,25%. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε στη τελευταία συνεδρία της εβδομάδας πτώση...

Γαλλία: Αγρότες με τρακτέρ καταφθάνουν στο Παρίσι

Στους δρόμους του Παρισιού καταφθάνουν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους αγρότες με τρακτέρ, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Αγροτικής Έκθεσης (Salon de...

Στο κόκκινο η Bundesbank: Zημιές πολλών δισ. ευρώ για τη γερμανική κεντρική τράπεζα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, που μετράει 57 χρόνια, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα, συσσωρεύοντας ζημιές 13,9 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!