19.8 C
Nicosia
Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 | 15:43

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Προειδοποιεί για πλαστοπροσωπία και απομιμήσεις ιστοσελίδας της

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) προειδοποιεί για πλαστοπροσωπία λειτουργών και εκπροσώπων της και για απομιμήσεις της ιστοσελίδας της.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι εντόπισε πρόσφατα νέες περιπτώσεις δόλιας πλαστοπροσωπίας λειτουργών και εκπροσώπων της και τονίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί από απατεώνες που ζητούν αμοιβές ως αντάλλαγμα για διευθέτηση δήθεν αξιώσεων αποζημίωσης που σχετίζονται με εταιρείες υπό την εποπτεία της ΕΚΚ.

Για το λόγο αυτό, η ΕΚΚ θα ήθελε να υπενθυμίσει στο κοινό ότι δεν αποστέλλει ποτέ αυτόκλητη αλληλογραφία σε επενδυτές ή το ευρύ κοινό, ζητώντας προσωπικά, οικονομικά ή άλλα δεδομένα.

Αυτές οι υποθέσεις, αναφέρει, αποτελούν μέρος μιας καλά οργανωμένης διαδικτυακής εκστρατείας για εξαπάτηση επενδυτών, οι οποίοι και θα πρέπει να βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση για αυτές τις απάτες.

Αναφέρεται σε παραδείγματα από πρόσφατες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι είναι στελέχη ή διορισμένοι εκπρόσωποι της ΕΚΚ όπως νομικοί σύμβουλοι, άλλες κυπριακές εποπτικές αρχές, θεσμοί ή άλλοι υπαρκτοί ή επινοημένοι φορείς. Επίσης, οι απατεώνες επικοινωνούν με πελάτες εποπτευόμενων οντοτήτων της ΕΚΚ, συχνά μέσω email και μερικές φορές μέσω τηλεφώνου, τα οποία φαίνονται γνήσια και περιλαμβάνουν το όνομα, τη διεύθυνση, την επίσημη σφραγίδα και το λογότυπο της ΕΚΚ, πλαστογραφώντας τις υπογραφές των υπαλλήλων της ΕΚΚ.

Επίσης, οι απατεώνες υποβάλλουν δήθεν προσφορές για να βοηθήσουν τους επενδυτές με αξιώσεις αποζημίωσης για συναλλαγές που μπορεί να είχαν με εταιρείες υπό καθεστώς κυρώσεων – συνήθως εταιρείες ηλεκτρονικών συναλλαγών που προσφέρουν επενδυτικά προϊόντα υψηλού κινδύνου και μέσω αυτών των προκαταρκτικών επαφών, οι απατεώνες αποκτούν παράνομα πρόσθετες προσωπικές πληροφορίες.

Η ΕΚΚ έχει εκδώσει σωρεία δημόσιων προειδοποιήσεων όταν εντοπίζονται παρόμοια περιστατικά, οι οποίες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της στις διευθύνσεις : https://www.cysec.gov.cy/en-GB/public-info/warnings/cysec/ και https://www.cysec.gov.cy/el-GR/public-info/announcements/

Η ΕΚΚ προτρέπει το κοινό να παραμείνει σε επαγρύπνηση για κάθε αυτόκλητη επικοινωνία που φέρεται να είναι από την ΕΚΚ και να αποφεύγει να δίνει χρήματα σε οποιονδήποτε το προσεγγίζει με τρόπο παρόμοιο με τα παραδείγματα που αναφέρονται παραπάνω. Προτρέπονται οι επενδυτές να επικοινωνήσουν αμέσως με την ΕΚΚ για να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητα αυτών των μηνυμάτων ή κλήσεων αποστέλλοντας email στο [email protected] προτού προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Εξάλλου, η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι εντόπισε πρόσφατα νέα κρούσματα δόλιων απομιμήσεων της ιστοσελίδας της https://www.cysec.gov.cy, αλλά και πρόσωπα που παρίσταναν λειτουργούς της ΕΚΚ.

Οι ιστοσελίδες απομιμήσεις είναι: α) cysec-regulatory.com β) www.cysecsupport.online γ) www.cysec-support.online δ) www.cysecgov.com ε) www.cysecs.group.

Τονίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί από απατεώνες που ζητούν αμοιβές ως αντάλλαγμα για διευθέτηση δήθεν αξιώσεων αποζημίωσης.

Για το λόγο αυτό, η ΕΚΚ θα ήθελε να υπενθυμίσει στο κοινό ότι δεν αποστέλλει ποτέ αυτόκλητη αλληλογραφία σε επενδυτές ή στο ευρύ κοινό ζητώντας προσωπικά οικονομικά ή άλλα δεδομένα. Επομένως, είναι πιθανόν τέτοιου είδους αιτήματα να είναι μέρος μιας καλά οργανωμένης διαδικτυακής εκστρατείας για την εξαπάτηση των επενδυτών.

Ως εποπτική αρχή, η ΕΚΚ αναφέρει ότι δεν έχει καμία εξουσία ή δικαιοδοσία να εισπράττει προμήθειες για οποιονδήποτε σκοπό από μεμονωμένους επενδυτές, ούτε έχει την εξουσία να διορίζει οποιονδήποτε να το πράξει για λογαριασμό της.

Τονίζει ότι η ΕΚΚ δεν εξουσιοδοτεί, επαληθεύει, παρακολουθεί, ή εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο σε ομαδικές αγωγές, συστήματα αποζημιώσεων, πληρωμές μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων ή οποιωνδήποτε δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων.

Η ΕΚΚ προτρέπει το κοινό να παραμείνει σε επαγρύπνηση σχετικά με οποιαδήποτε αυτόκλητη επικοινωνία που φέρεται να γίνεται από την ΕΚΚ και να αποφεύγει να δίνει χρήματα σε οποιονδήποτε ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί την ΕΚΚ. Προτρέπονται οι επενδυτές που λαμβάνουν οποιαδήποτε τέτοια επικοινωνία, να επικοινωνήσουν με την ΕΚΚ για να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητά της στο [email protected] προτού προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Εκστρατεία και δράσεις Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος για την Ωρα της Γης (ΒΙΝΤΕΟ)

Από σήμερα Πέμπτη σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την Ώρα...

Πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα 25η Μαρτίου και 1η Απριλίου

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τις πρόνοιες της περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των...

Γερμανικά συνδικάτα καλούν σε απεργία στο δημόσιο και στις μεταφορές

Το γερμανικό συνδικάτο Verdi και το συνδικάτο σιδηροδρόμων και μεταφορών EVG κάλεσαν σε μαζικές απεργίες που αναμένεται να προκαλέσουν εκτεταμένη αναστάτωση στους σιδηροδρόμους και...

Στόχος ένα σχολείο χωρίς ρατσισμό

Η ανάγκη για ένα σχολείο χωρίς ρατσισμό αναδείχθηκε σε ημερίδα με θέμα «Εκπαίδευση κατά του Ρατσισμού» η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο...

«Aπογοητευτική η εικόνα του πληθωρισμού στη Γερμανία»

Τα πέντε μέλη της Επιτροπής Σοφών για τη γερμανική οικονομία, το σημαντικότερο συμβουλευτικό όργανο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, κατέθεσαν εκτάκτως μία έκθεση, μόλις τέσσερις μήνες μετά...

Επιστολή Αρχιεπισκόπου Νικήτα στον Σούνακ για επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα

«Θερμή επιστολή» προς τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ με την οποία του ζητά να εξετάσει το αίτημα για επανένωση των Γλυπτών του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW