25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 14:28

Βουλή: Προωθείται νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις – Τι θα διαλαμβάνει

Στη γρήγορη και αποτελεσματική εξέταση στρατηγικών αναπτύξεων στην Κύπρο, με παράλληλη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά παράλληλη διασφάλιση της διαφάνειας, στοχεύει το νομοσχέδιο για τη Διευκόλυνση των Επενδύσεων που συζήτησε την Πέμπτη η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού είπε πως το 2019 το Υπουργείο Εσωτερικών με το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στην Επιτροπή νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, το οποίο συζητήθηκε εκτενώς στην προηγούμενη σύνθεση της, είχαν γίνει σημαντικές παρατηρήσεις και η Κυβέρνηση επανήλθε φέτος με αναθεωρημένο νομοσχέδιο.

Όπως είπε πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο με μεγάλες οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και άλλες προεκτάσεις και με αυτό το δεδομένο στη σημερινή συζήτηση η Επιτροπή έθεσε μια σειρά από ερωτήματα στους αρμόδιους φορείς για θέματα που άπτονται της χρηστής διοίκησης, της βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης, διαφάνειας, διαβουλεύσεις αλλά και πολλά άλλα.

Πρόσθεσε πως πρόθεση είναι να συνδράμει η Επιτροπή στην προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη αλλά με μια ισορροπία και απόλυτο σεβασμό στις αρχές χρηστής διοίκησης, στην προστασία του περιβάλλοντος και στον ρόλο των πολιτών σε τέτοιες διαδικασίες που επηρεάζουν τις ζωές τους.

Η κατ΄ άρθρο συζήτηση θα ξεκινήσει στις 9 Ιουνίου, είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι είναι μια πολύ θετική εξέλιξη η συζήτηση για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου, καθώς υπάρχουν ιδέες και προτάσεις που σκοντάφτουν στην ατελείωτη γραφειοκρατία και την νοοτροπία του δημοσίου τομέα. Σήμερα, είπε, μέσα από αυτό το νομοσχέδιο θα καθοριστεί το κατά πόσον είναι μια επένδυση στρατηγική και στη συνέχεια με μια νέα διαδικασία να επιταχυνθεί η επεξεργασία της.

Δεν αλλάζει κάτι άλλο και καμία ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει. Με τον τρόπο αυτό θεωρούμε ότι θα δώσουμε απάντηση στις προκλήσεις που έχουμε με τις επενδύσεις που κυρίως αφορούν την πράσινη μετάβαση και τον ενεργειακό τομέα, είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε πως το νομοσχέδιο επιχειρεί να συμπληρώσει τα κενά που υπάρχουν σήμερα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επιτάχυνσης των διαδικασιών για στρατηγικές αναπτύξεις.

Είπε πως υπάρχουν πάρα πολλά κενά τα οποία η Επιτροπή θα επιχειρήσει κατά τη συζήτηση να καλύψει, και πρόσθεσε πως ένα από αυτά τα κενά αφορά την έννοια των στρατηγικών αναπτύξεων. Ο όρος αυτός θέλουμε, όπως είπε, να συγκεκριμενοποιηθεί, να είναι εμπεριστατωμένος για να μην δημιουργούνται υπόνοιες.

Η Βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, αναφερόμενη σε συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου είπε πως θα πρέπει οι άδειες για επενδύσεις να δίδονται με πολύ μεγάλο έλεγχο, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα θέματα στο παρελθόν με την υπόθεση των διαβατηρίων και άλλων. Επίσης, είπε, η κατάργηση της γραφειοκρατίας πρέπει να είναι στόχος όχι μόνο για τις μεγάλες αναπτύξεις, αλλά για όλες.

Ακόμη, ανέφερε πως θα πρέπει να γνωρίζουμε πριν προχωρήσει η εξέταση του νομοσχεδίου το τί θεωρεί η Κυβέρνηση στρατηγικές αναπτύξεις, καθώς, όπως σημείωσε, οτιδήποτε δεν είναι εντός του στόχου της ΕΕ για εφαρμογή της πράσινης συμφωνίας, δεν πρέπει να προωθηθεί.

Ανέφερε πως η ίδια θεωρεί πως δίνονται υπερεξουσίες στον Υπουργό Εσωτερικών και στον Διευθυντή της Πολεοδομίας.

ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κεντρική: Διατήρησε στο 1% το ποσοστό του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας

Στο 1% διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) το ποσοστό του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας με ημερομηνία εφαρμογής την 2α Ιουνίου του 2024. Σε ανακοίνωσή της...

Ποινή φυλάκισης 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό γυναίκας

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας επέβαλε σήμερα, μετά από ακροαματική διαδικασία, σε άνδρα ηλικίας 67 ετών, συντρέχουσες ποινές φυλάκισης με την υψηλότερη να είναι αυτή...

Μέχρι 31 Μαϊου οι αιτήσεις για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2024

Ως την 31η Μαΐου μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2024. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αίτηση μπορούν...

ΕΤΑΠ: Στην Πάφο υπάρχουν 20.000 κλίνες σε 6000 αυτοεξυπηρετούμενά καταλύματα

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Περιφέρειας Πάφου έχει πρόσφατα ολοκληρώσει καταγραφή με βάση την οποία σε ολόκληρη την επαρχία Πάφου υπάρχουν περίπου 20.000 κλίνες...

Ιωάννου: Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης με 50 ενέργειες για μετανάστες

Αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση πολιτικών και δράσεων, που στοχεύουν στην κατά το δυνατό ομαλότερη συμπερίληψη των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην...

Που θα παρευρεθούν Πρόεδρος και Υπουργοί στις εκδηλώσεις για την 1η Απριλίου

Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα παραστεί στην πανηγυρική δοξολογία που θα τελεστεί...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!