Ο νευραλγικής σημασίας για τη διεθνή οικονομία τομέας της ναυτιλίας είναι αντιμέτωπος τα τελευταία χρόνια με σωρεία προκλήσεων. Η πανδημία του κορωνοϊού, ο πόλεμος στην Ουκρανία και εσχάτως στη Γάζα, με συνεπακόλουθο τη δυσλειτουργία της Διώρυγας του Σουέζ, έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, ο αντίκτυπος των οποίων είναι εμφανής στις οικονομίες.
Ο τομέας καλείται, την ίδια ώρα, να υλοποιήσει ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεις και καθοριστικά ορόσημα, όπως είναι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και η προσαρμογή του στις απαιτήσεις των κριτηρίων ESG. Η πορεία της ναυτιλίας προς τη βιωσιμότητα διέρχεται μέσα από κομβικά σημεία όπως είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας, οι επενδύσεις στην έρευνα και στην τεχνολογία, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και η ισότιμη μεταχείρισή τους.
Οι επαγγελματίες του τομέα της Ναυτιλίας στην Κύπρο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συζήτηση στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024, η PwC Κύπρου, με τίτλο “Setting Sail for Success”.
Η Κλειώ Παπαδοπούλου, Συνέταιρος στην PwC Κύπρου και Υπεύθυνη για θέματα Μεταφορών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας, τόνισε τη σημαντικότητα της ναυτιλίας για την κυπριακή οικονομία, λέγοντας ότι οι εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα καλούνται να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους αναβαθμίζοντας και καθιστώντας πιο αποτελεσματικά τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. «Ο τομέας της ναυτιλίας», επεσήμανε η κυρία Παπαδοπούλου, «έχει καθοριστικό ρόλο να επιτελέσει στην υλοποίηση του μεγάλου στόχου, που εμπερικλείεται στο «Όραμα 2035», για μια Κύπρο που θα μπορεί να προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για τους κατοίκους της, τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές».
Στο Συνέδριο στο οποίο απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Στέλιος Χειμώνας Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Ναυτιλίας αναλύθηκε μια σειρά θεμάτων που απασχολούν ήδη τη ναυτιλιακή βιομηχανία και είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Αυτά αφορούν τα φορολογικά θέματα, το σύστημα εμπορίας εκπομπών ρύπων της ΕΕ και ο αντίκτυπός του στον τομέα, η οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας, η διαφάνεια στις αμοιβές, το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη και η βελτίωση των υπηρεσιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους παρουσιαστές των θεματικών ενοτήτων ήταν και ο Δρ. Θεόδουλος Μεσημέρης, Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος και ο κ. Δημήτρης Σακκίπης ESG Leader της PwC Ελλάδος.