30.7 C
Nicosia
Δευτέρα 15 Ιούλιος 2024 | 15:38

Prodea: Deal 254 εκατ. ευρώ για το 55% της Mediterranean Hospitality Venture – Νέες επενδύσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Η μεγαλύτερη Εταιρία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας της χώρας με τις δύο αυτές συμφωνίες ενισχύει σημαντικά την παρουσία της στον ξενοδοχειακό κλάδο και διευρύνει τη μετοχική της βάση.

Ο βασικός μέτοχος της Prodea, το επενδυτικό κεφάλαιο, Castlelake, (μέσω της INVEL RE Holdings Cyprus LIM) και ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου (ο οποίος έχει τα δικαιώματα ψήφου και των μετοχών του Castlelake) διαθέτουν πλέον το 81,79% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΑΠ. H διασπορά της μετοχής βρίσκεται περίπου στο 13%.

Ειδικότερα, η Ascetico (100% θυγατρική της Yoda η οποία ανήκει σε ποσοστό 76,15% στον επιχειρηματία Ιωάννη Παπαλέκα) αγόρασε το 5,22% της Prodea (13.333.333 μετοχές) έναντι συνολικού τιμήματος 67,999 εκατ. ευρώ με τιμή ανά μετοχή, 5,1 ευρώ. Η τιμή αυτή είναι κατά περίπου 13% χαμηλότερη από την τελευταία ανακοινωμένη (στοιχεία 9μήνου 2023) εσωτερική αξία της μετοχής (5,87 ευρώ) και κατά περίπου 30% σε σχέση με την τιμή του χθεσινού κλεισίματος στο Χρηματιστήριο (7,35 ευρώ).

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Prodea, Αρ. Καρυτινό «η επένδυση της Yoda στην ΑΕΕΑΠ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο όραμα, τη στρατηγική και τις ικανότητες όλων των μελών της ομάδας».

Την ίδια στιγμή η Prodea εξαγόρασε από τον κυπριακό όμιλο Yoda το 55% της MHV έναντι τιμήματος 254 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας πλέον το συνολικό ποσοστό συμμετοχής της στην εν λόγω εταιρία στο 80%.

Έπειτα από την εξαγορά αυτή η αξία του χαρτοφυλακίου της στον τομέα της φιλοξενίας διαμορφώνεται στα 660 εκατ. περιλαμβάνοντας περίπου 1.800 δωμάτια.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Prodea και πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής, κ. Παπαχριστοφόρου, σημείωσε ότι η ΑΕΕΑΠ επενδύει στον τομέα αυτό εδώ και χρόνια και, άμεσα ή έμμεσα, έχει αποκτήσει μια σειρά από ακίνητα ορόσημα.

Όπως επίσης τόνισε «ήρθε η ώρα η παρουσία και εμπειρία μας στον κλάδο να αναβαθμιστεί σε ένα νέο επίπεδο. Δημιουργούμε έναν ηγέτη στον χώρο της φιλοξενίας και προσφέρουμε για πρώτη φορά την ευκαιρία στους επενδυτές, μέσω της Prodea, εταιρίας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο.»

Οι μετοχές της MHV είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών της Κύπρου, στην κατηγορία Emerging Companies Market.

Στο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων της, η MHV διαθέτει το Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, Limassol, το Nammos Limassol, το LPM Restaurant & Bar, το Park Tower Residences και το The Landmark Nicosia στην Κύπρο. Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο επεκτείνεται στην Ελλάδα με το Nikki Beach Resort, το Porto Heli και το Porto Paros.

Η MHV έχει δεσμευτεί να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της με νέες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με κύρια εστίαση στην Ελλάδα και επιλεκτικές επενδυτικές  τοποθετήσεις στην Κύπρο και στην Ιταλία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Yoda Alon Bar σημείωσε πως η απόφαση για την επένδυση στην Prodea, ελήφθη «καθώς είναι η μεγαλύτερη και πιο διαφοροποιημένη από πλευράς επενδυτικού προϊόντος Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία στην Ελλάδα, άριστα τοποθετημένη σε διαφορετικούς κλάδους ακινήτων, και πιστεύουμε στην ικανότητα και τη δέσμευσή της να δημιουργήσει περαιτέρω αξία στο χαρτοφυλάκιό της.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Διακοπές στην Ελλάδα: Τράγος κατσικώθηκε στο αμάξι τουριστών στα Χανιά

«Πες μου πως είσαι διακοπές στην Ελλάδα, χωρίς να μου το πεις», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτού του κειμένου αλλά και του...

Σε αναζήτηση Πρωθυπουργού εξακολουθεί να βρίσκεται η Γαλλία

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί σήμερα, για τελευταία ενδεχομένως φορά υπό την παρούσα μορφή του, το γαλλικό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ως γνωστόν τελεί...

Επιστροφή Τραμπ: Τι είναι το μανιφέστο Project 2025

Μόλις τέσσερις μήνες απέχουν πλέον οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Και κατά πάσα πιθανότητα το δίλημμα των ψηφοφόρων θα είναι το ίδιο με την τελευταία φορά: Τζο Μπάιντεν ή Ντόναλντ...

Αναχώρησε για το εξειδικευμένο Κέντρο στο Παρίσι ο 17χρονος οπλίτης

Αναχώρησε για τη Γαλλία, με σκοπό να διακομιστεί σε εξειδικευμένο μεταμοσχευτικό Κέντρο, o 17χρονος νεοσύλλεκτος οπλίτης, που νοσηλεύεται από τις 12 Ιουλίου του 2024, στη...

Πρόεδρος ΕΔΕΚ: Να αξιοποιήσουμε τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει η ΚΔ

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κάλεσε σε αξιοποίηση των διαπραγματευτικών όπλων που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία γιατί «το Κυπριακό δεν επιλύεται με ψευδαισθήσεις, λανθασμένη...

Στάση αναμονής για τα επιτόκια την Πέμπτη, τον Σεπτέμβριο η επόμενη μείωση

Συνέρχεται την ερχόμενη Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μια συνεδρία νομισματικής πολιτικής κατά την οποία, με βάση όλες τις εκτιμήσεις...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!