Τα στοιχήματα που θέλουν την ευρωπαϊκή οικονομία να αποφεύγει μία βαθιά ύφεση ενισχύονται. Και όσο αυτό συμβαίνει, κερδισμένο θα βγαίνει το ευρώ εις βάρος του ελβετικού φράγκου.
Με τις τιμές ενέργειας να υποχωρούν, την Κίνα να ανοίγει την οικονομία της και τη Federal Reserve να συνεχίζει μεν τις αυξήσεις επιτοκίων, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς, οι προοπτικές για την Ευρωζώνη βελτιώνονται. Η ύφεση ίσως να μην αποφευχθεί, αλλά πάντως θα είναι ήπια. Με τα χειρότερα σενάρια να χάνουν έδαφος, η ζήτηση για το ευρώ ανακάμπτει και εκείνη για το ελβετικό φράγκο – που παραδοσιακά λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους αναταραχής, μειώνεται.
Έτσι για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες το ευρώ υπερβαίνει την απόλυτη ισοτιμία 1:1 έναντι του ελβετικού νομίσματος. Πρόκειται για πλήρη μεταστροφή του σκηνικού σε σχέση με το 2022, όταν το φράγκο είχε εκτιναχθεί στα ύψη έναντι του δοκιμαζόμενου από τις πολλαπλές κρίσεις ενιαίου νομίσματος της Ευρωζώνης.
Σε ακόμη μία ένδειξη ως προς το πόσο έχουν αλλάξει οι διαθέσεις των επενδυτών προς το ρίσκο το spread – δηλαδή η διαφορά απόδοσης- ανάμεσα στα γερμανικά από τη μία και τα ιταλικά – ελληνικά δεκαετή ομόλογα από την άλλη βαίνει μειούμενη.
Η διολίσθηση του ελβετικού φράγκου κάτω από την απόλυτη ισοτιμία με το ευρώ δημιουργεί την εντύπωση ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας είναι πλέον πιο «άνετη» με την προοπτική ενός πιο αδύναμου νομίσματος, που θα μπορούσε να στηρίξει και τις εξαγωγές. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι παρά την πτώση του έναντι του ευρώ το ελβετικό νόμισμα καταγράφει κέρδη περίπου 8% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τον περασμένο Νοέμβριο.
Στην αγορά οψιόν οι κινήσεις δείχνουν ότι περιμένουν η τάση αυτή να έχει συνέχεια, με το ευρώ να κερδίζει περαιτέρω έδαφος έναντι του φράγκου τους επόμενους μήνες. Προειδοποιούν πάντως ότι πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο σύνολο της χρονιάς θα έχουμε στο τέλος του πρώτου τριμήνου.