8.9 C
Nicosia
Σάββατο 24 Φεβρουάριος 2024 | 4:59

UBS: «Γυμνοί» οι επενδυτές στο σενάριο ενός sell off στις αγορές

Οι επενδυτές ενδιαφέρονται τελευταία λιγότερο για τη θωράκιση των χαρτοφυλακίων έναντι απειλών, όπως διαπιστώνει η UBS. Η ζήτηση για αντισταθμιστικές θέσεις σε περίπτωση πτώσης των μετοχών έχει μειωθεί κατά 30% και έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, όταν οι ανησυχίες για την υγεία του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος αυξάνονταν, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Όπως εξηγεί η UBS, αυτό συμβαίνει εν μέσω του θετικού κλίματος για τις μετοχές, με τον S&P 500 να διαπραγματεύεται πλέον 5% κάτω από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε στις αρχές του 2022. Το Bloomberg επικαλείται επίσης στοιχεία της EPFR Global που δείχνουν ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες εισροές σε μετοχικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια από την εποχή περίπου αυτής της κορύφωσης της αγοράς. Οι εισροές για τον Νοέμβριο είναι σε καλό δρόμο για να είναι οι δεύτερες καλύτερες του έτους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Χαμηλά και οι γεωπολιτικές ανησυχίες

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν λιγότερο για άλλους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της απειλής κλιμάκωσης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent βρίσκεται κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι και είναι τώρα περίπου 16% κάτω από το υψηλότερο επίπεδο του έτους, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν λιγότερο για το ενδεχόμενο ο πόλεμος να διαταράξει τον ενεργειακό εφοδιασμό, σύμφωνα με τη UBS.

Όμως, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της, ενώ αναμένουμε θετικές προοπτικές για τις κύριες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων κατά το επόμενο έτος, οι κίνδυνοι παραμένουν και οι ευκαιρίες αντιστάθμισης φαίνονται ελκυστικές Η προστασία των χαρτοφυλακίων έναντι των πωλήσεων στις αγορές μετοχών έχει γίνει πιο προσιτή. Η τιμή της αντιστάθμισης κινδύνου έναντι μιας πτώσης της αγοράς κατά περίπου 10% έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό της από τότε που άρχισαν να συγκεντρώνονται στοιχεία το 2013 από το Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης VIX της μεταβλητότητας των αμερικανικών μετοχών, ένας δημοφιλής δείκτης του φόβου στις αγορές, διαπραγματεύεται επί του παρόντος στο 12,7, πολύ κάτω από τον μέσο όρο του, του 20 από τη δεκαετία του 1990. Η χαμηλή μεταβλητότητα, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, βελτιώνει τους όρους των δομημένων επενδύσεων με χαρακτηριστικά διατήρησης κεφαλαίου.

Τα παραπάνω, δημιουργούν ελκυστικές συνθήκες όσον αφορά την προστασία από την πτώση έναντι της συμμετοχής στην άνοδο. Οι επενδυτές που ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις στην αγορά από την περαιτέρω κλιμάκωση στους πολέμους Ισραήλ-Χαμάς ή Ρωσίας-Ουκρανίας μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αντιστάθμισης χαρτοφυλακίων μέσω επενδύσεων στην αγορά πετρελαίου ή ενεργειακών μετοχών.

Βέβαια, για την UBS, το βασικό σενάριο είναι ότι η απειλή και από τις δύο στρατιωτικές συγκρούσεις θα περιοριστεί. Ωστόσο, οι πόλεμοι αυτοί παραμένουν αβέβαιοι και τα σενάρια κινδύνου θα μπορούσαν ακόμη να υλοποιηθούν. Οι επενδυτές με υψηλή ανοχή στον κίνδυνο μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν έκθεση μέσω συμβολαίων Brent μεγαλύτερης διάρκειας ή να πουλήσουν τον κίνδυνο πτώσης των τιμών του Brent.

Έτσι, ενώ αναμένει θετικές αποδόσεις για τις κύριες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων το 2024, οι επενδυτές μπορούν να εξετάσουν μια σειρά στρατηγικών για την εξομάλυνση των αποδόσεων του χαρτοφυλακίου και τον μετριασμό των μειώσεων.

Πηγή: OT

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατήλθαν φοιτητές και ακαδημαϊκοί του ΤΕΠΑΚ

Σε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο προαύλιο του Κτιρίου της Πρυτανείας, κατήλθαν σήμερα Παρασκευή, φοιτητές του ΤΕΠΑΚ και η Συντεχνία Ακαδημαϊκών (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ), με αίτημα να...

Πτήση Δένδια πάνω από το Αιγαίο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας πραγματοποήσε πτήση πάνω από το Αιγαίο, με σχηματισμό F-16 Viper της 340 Μοίρας της 115 ΠΜ.

Στουρνάρας: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τον Ιούνιο «βλέπει» την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο Bloomberg,...

Μικρή υποχώρηση στο ΧΑΚ – Στις 141,61 μονάδες ο γενικός δείκτης

Μικρές πιέσεις δέχθηκε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο μόλις 0,25%. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε στη τελευταία συνεδρία της εβδομάδας πτώση...

Γαλλία: Αγρότες με τρακτέρ καταφθάνουν στο Παρίσι

Στους δρόμους του Παρισιού καταφθάνουν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους αγρότες με τρακτέρ, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Αγροτικής Έκθεσης (Salon de...

Στο κόκκινο η Bundesbank: Zημιές πολλών δισ. ευρώ για τη γερμανική κεντρική τράπεζα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, που μετράει 57 χρόνια, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα, συσσωρεύοντας ζημιές 13,9 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!