16 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 7:42

PwC: Πολλαπλές οι προκλήσεις για τους CEOs

Η PwC παρουσίασε τα βασικά ευρήματα της 12ης έρευνάς της για τους CEOs στην Κύπρο, σε ειδική εκδήλωση με τίτλο «Προκλήσεις του σήμερα και του αύριο». Οι 159 CEOs στην Κύπρο αλλά και οι 4.410 CEOs από 105 χώρες, που συμμετείχαν στην Ετήσια Παγκόσμια έρευνα της PwC, αναμένουν μείωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης κατά τους επόμενους 12 μήνες. Οι συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές σκηνικό έχουν κάνει τους CEOs να είναι πολύ απαισιόδοξοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις απαντήσεις στην έρευνα με το 69% των CEOs στην Κύπρο να θεωρούν ότι αυτή θα μειωθεί.

Οι δυσοίωνες αυτές προοπτικές είναι οι πλέον απαισιόδοξες που έχουν εκφράσει ποτέ οι CEOs για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη από τότε που τέθηκε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο ερώτημα πριν από 12 χρόνια, σηματοδοτώντας μια σημαντική απόκλιση από τις αισιόδοξες προοπτικές του 2021 και του 2022. Κάπως πιο αισιόδοξοι είναι οι CEOs για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, καθώς το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι θα σμικρυνθεί (56%) είναι μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο οι CEOs παρουσιάζονται πιο αισιόδοξοι αναφορικά με την αύξηση των εσόδων της δικής τους εταιρείας με το 48% να δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξο. Αντίστοιχη μεγάλη τάση αισιοδοξίας για τις προοπτικές αύξησης των εσόδων της δικής τους εταιρείας, σημειώνεται και στην Ευρωζώνη και Παγκόσμια.

Σχεδόν το 40% των CEOs πιστεύει ότι σε μια δεκαετία ο οργανισμός τους δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμος

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της φετινής έρευνας είναι η ανησυχία των CEOs για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. Στην ερώτηση εάν η εταιρεία τους θα είναι οικονομικά βιώσιμη στο μέλλον, εάν διατηρήσουν το τρέχον μοντέλο λειτουργίας της, το 40% των CEOs στην Κύπρο και το 39% στην Ευρωζώνη και Παγκόσμια απάντησαν ότι η εταιρεία τους δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμη μέσα στη δεκαετία. Όταν ρωτήθηκαν για τις δυνάμεις που είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν την κερδοφορία του κλάδου τους, στα επόμενα 10 χρόνια, το 60%  ανέφερε την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και δεξιοτήτων, το 59% την τεχνολογία και το 58% την διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Μόνο το 41% επισήμανε τη μετάβαση σε νέες πηγές ενέργειας και την επίδραση που αυτές θα έχουν.

Οι βασικές ανησυχίες

Οι κύριες ανησυχίες των επιχειρηματικών ηγετών της Κύπρου στους επόμενους 12 μήνες αφορούν στον πληθωρισμό (47%), στους γεωπολιτικούς κινδύνους (41%) και στη μακροοικονομική αστάθεια (26%), κάτι που ανησυχεί και την κοινωνία γενικότερα. Στις βασικές διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με την περσινή χρονιά είναι η υποχώρηση των “κινδύνων για την υγεία”, οι οποίοι κυριαρχούσαν στις απειλές, ενώ τώρα βρίσκονται αισθητά πιο κάτω στην 5η θέση, στην σειρά κατάταξης των απειλών για την Κύπρο.

Όταν το ερώτημα διευρύνει τον χρονικό ορίζοντα των ανησυχιών στα επόμενα πέντε χρόνια, οι CEOs στην Κύπρο παρουσιάζονται περισσότερο ανήσυχοι για τις γεωπολιτικές συγκρούσεις με 42%, για τον πληθωρισμό με 34% και για τη μακροοικονομική αστάθεια με 30%. Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω και της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι διαχρονικά κατατάσσονταν ψηλά στις ανησυχίες τους.

Αντίμετρα στις προκλήσεις

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά ο τρόπος αντίδρασης των επιχειρηματικών ηγετών στις πολύ-επίπεδες προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι. Επιχειρώντας να μετριάσουν την έκθεσή τους στις επιπτώσεις των γεωπολιτικών συγκρούσεων, σχεδόν οι μισοί (48%) σχεδιάζουν να προσαρμόσουν την παρουσία τους στις υπάρχουσες αγορές και να επεκταθούν σε νέες, ενώ το 42% σκέφτονται να διαφοροποιήσουν το προϊόν/υπηρεσία που παρέχουν. Στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στους κινδύνους, που προκύπτουν από την οικονομική αστάθεια έχουν αρχίσει να μειώνουν τα λειτουργικά τους κόστη (47%), να συνεργάζονται με άλλους προμηθευτές (47%) και να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων/υπηρεσιών τους (40%).

Δεν μειώνουν μισθούς και θέσεις εργασίας

Οι προσπάθειες μείωσης των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων δεν στρέφονται, όπως διαφαίνεται, προς την κατεύθυνση της μείωσης των μισθών. Το 81% των CEOs στην Κύπρο  δηλώνουν πως ότι και αν συμβεί δεν θα μειώσουν τις υφιστάμενες αποδοχές των ανθρώπων τους. Παράλληλα, ένα σημαντικό ποσοστό 65% δηλώνουν ότι δεν θα προβούν σε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού και το 63% ότι δεν θα καθυστερήσουν τις συμφωνίες που έχουν συνάψει.

Σχολιάζοντας την έρευνα ο CEO της PwC Κύπρου, Φίλιππος Σώσειλος δήλωσε:

«Οι 159 CEOs από την Κύπρο που συμμετείχαν στην έρευνα, μας δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για όσα τους δημιουργούν αισιοδοξία αλλά κυρίως για όσα τους προβληματίζουν σ’ αυτήν τη δύσκολη χρονική συγκυρία. Οι πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, οφείλονται κατά κύριο λόγο στην επιτάχυνση των λεγόμενων megatrends και στην δυσκολία να τις προλάβουμε. Κάποια συμβάντα των τελευταίων ετών, όπως η πανδημία του COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν επιταχύνει τις μέγα-τάσεις, όπως η τεχνολογική καινοτομία και εξέλιξη, η κλιματική αλλαγή, οι γεωπολιτικές μεταβολές και η κοινωνική αβεβαιότητα. Το στοίχημα πλέον είναι να κινηθούμε έγκαιρα και μετασχηματιστικά σε όλο το εύρος της κοινωνίας, της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της διακυβέρνησης».

Για να δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας πατήστε εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν

Πρόγραμμα για στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ώθηση στο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε...

Υπουργός Εσωτερικών: Οι παράτυπες μετακινήσεις εκλογέων θα καταγγελθούν

Σε περιπτώσεις που μετά τον έλεγχο αποδειχθεί ότι έγιναν παράτυπα πιστοποιήσεις των στοιχείων πολιτών για τη μετακίνηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων σε άλλους Δήμους ή Κοινότητες,...

Ιράν: «Το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα»

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του, ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο...

Χεζμπολάχ: 18 Ισραηλινοί τραυματίες, ένας σε κρίσιμη κατάσταση από επίθεση με drone και πυραύλους (βίντεο)

Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε κοινοτικό κέντρο στο χωριό Arab al-Aramshe, δήλωσαν οι γιατροί και ο...

Πληροφορία για θετικό δείγμα ντόπινγκ Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή

Μια «κακή» πληροφορία για το ελληνικό ποδόσφαιρο μετέφερε η ιστοσελίδα dikisports, που επικαλείται το International Testing Agency (Λωζάνη). Σύμφωνα με αυτή, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής που...

SKY express: Αύξηση 15% στην επιβατική κίνηση και 26% στα έσοδα της το πρώτο τρίμηνο

Συνολική αύξηση επιβατικής κίνησης 15% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε η SKY express. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης του εσωτερικού άγγιξε το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!