Ύστερα από πολλά χρόνια υπερκερδών, ανάπτυξης και αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού τους, οι τεχνολογικοί κολοσσοί προχωρούν σε μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας. Η Alphabet, μητρική της Google, προστέθηκε στη μακρά λίστα των εργοδοτών της Σίλικον Βάλει που απολύουν, ανακοινώνοντας ότι θα καταργήσει περί τις 12.000 θέσεις εργασίας. Αυτές αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 6% του παγκόμιου δυναμικού της.
Ο διευθύνων σύμβουλος, Σαντάρ Πιτσάι, ανέφερε ότι οι περικοπές θα επηρεάσουν το σύνολο των αγορών στις οποίες έχει ανθρώπινο δυναμικό η Google και κάθε τομέα της εταιρείας. Στη σχετική ανακοίνωση αναλαμβάνει δε «πλήρη ευθύνη για τις αποφάσεις που μας οδήγησαν εδώ».
Σε email του προς υπαλλήλους ο Πιτσάι έγραψε: «Αυτές είναι σημαντικές στιγμές για να ακονίσουμε την εστίασή μας, να ανασχεδιάσουμε τη βάση κόστους μας και να κατευθύνουμε το ταλέντο και το κεφάλαιό μας στις υψηλότερες προτεραιότητές μας». «Έχουμε μια ουσιαστική ευκαιρία μπροστά μας με την τεχνητή νοημοσύνη» πρόσθεσε, αναφερόμενος σε έναν βασικό επενδυτικό τομέα στον οποίο η Google αντιμετωπίζει τελευταία εκρηκτικό ανταγωνισμό.
Η Meta (Facebook), το Twitter, η Amazon και η Microsoft έχουν ήδη προβεί σε ανάλογες κινήσεις.
Κάποιοι πίστευαν ότι η Google ίσως να αποφύγει τις τόσο δραστικές περικοπές κυρίως χάρη στην κυριαρχία της μηχανής αναζήτησής της. Παρόλα αυτά, η εταιρεία εμφάνισε κατώτερα των προσδοκιών αποτελέσματα τριμήνου τον Οκτώβριο. Τα κέρδη της ήταν μειωμένα κατά 27% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, στα 13,9 δισ. δολάρια. Τότε ο Πιτσάι είχε ουσιαστικά δώσει το πρώτο σήμα για τις περικοπές που έρχονται.
Η μείωση του αριθμού προσωπικού της Google ακολουθεί την πίεση των επενδυτών να υιοθετήσει μια πιο επιθετική στρατηγική για τον περιορισμό των δαπανών. Τον Νοέμβριο, η TCI Fund Management Ltd. προέτρεψε τον κολοσσό της διαδικτυακής αναζήτησης με μια ανοιχτή επιστολή να θέσει δημοσίως έναν συγκεκριμένο στόχο για περιθώρια κέρδους, να αυξήσει τις επαναγορές μετοχών και να μειώσει τις ζημίες στο χαρτοφυλάκιό των Other Bets, του τμήματος Moonshot της Alphabet. «Η εταιρεία έχει πάρα πολλούς υπαλλήλους και το κόστος ανά εργαζόμενο είναι πολύ υψηλό», είχε πει τότε ο Διευθύνων Σύμβουλος της TCI, Κρις Χον, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των εργαζομένων της Alphabet αυξανόταν κατά 20% ετησίως από το 2017.