7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 2:06

Frederick: Γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στις δεξιότητες των νέων και στις ανάγκες της αγοράς εργασίας

Στο πλαίσιο δράσεων του Έργου «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας», το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Frederick πραγματοποίησε Ημερίδα με τίτλο «Γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στις δεξιότητες των νέων αποφοίτων και στις ανάγκες της αγοράς εργασίας: Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Frederick». Σκοπός της Ημερίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο Hilton Nicosia, ήταν η ενημέρωση για τις δράσεις και τα επιτεύγματα του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου και η περαιτέρω δικτύωση της πανεπιστημιακής κοινότητας με τον επιχειρηματικό κόσμο.

Η ενεργή υποστήριξη των φοιτητών/τριών για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία και η ομαλή προώθησή τους στην αγορά εργασίας αποτελεί βασικό στόχο του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Frederick, το οποίο έχει πετύχει να εντατικοποιήσει την επικοινωνία του με τον επιχειρηματικό κόσμο, ώστε να λαμβάνει ανατροφοδότηση για τα Προγράμματα Σπουδών του και να προσφέρει στους φοιτητές και στις φοιτήτριές του την πρώτη επαγγελματική τους εμπειρία, συναφή με το αντικείμενο σπουδών τους, μέσω της τοποθέτησης τους σε φορείς του ιδιωτικού, δημόσιου και ημικρατικού τομέα.

Χαιρετισμό στην Ημερίδα απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Frederick, Kαθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, τονίζοντας ότι η διασύνδεση με τον επιχειρηματικό κόσμο βρίσκεται ψηλά στις στρατηγικές επιδιώξεις του Πανεπιστημίου. «Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να προετοιμάζουμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας όχι μόνο με τις κατάλληλες γνώσεις αλλά και με τις απαραίτητες δεξιότητες, αξίες και συμπεριφορές που θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις. H συνεργασία Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων που καλούνται να έχουν οι σημερινοί απόφοιτοι και απόφοιτες. Επιπλέον, λαμβάνουμε υπόψη τα μεταβαλλόμενα δεδομένα, τις διεθνείς τάσεις, τις εξελίξεις στην τεχνολογία και στην καινοτομία και δημιουργούμε προγράμματα σπουδών που ενσωματώνουν τις γνώσεις και εμπειρίες των επιχειρήσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στις επιχειρηματικές ανάγκες και τις τάσεις της σημερινής αγοράς εργασίας», ανέφερε ο Καθ. Δημοσθένους. Ανάμεσα στις διάφορες δράσεις που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο για τη διασύνδεση του με τον επιχειρηματικό κόσμο, ο Πρύτανης αναφέρθηκε, επίσης, στη δημιουργία του Frederick University Living Lab (FULL), ενός προγράμματος που συνδυάζει τη συμμετοχική και βιωματική μάθηση μέσω πρότζεκτ που υλοποιούνται στη βάση συνεργασίας και σύνδεσης με την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Οι φοιτητές/τριες έρχονται σε επαφή με πραγματικές συνθήκες εργασίας και χρησιμοποιούν τις γνώσεις και δεξιότητές τους για να δώσουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Πολλά από τα πρότζεκτ του FULL συνδέονται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά την Ημερίδα, η κ. Θεοδώρα Γιώτη, πρώην Στέλεχος Α΄ του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Frederick, παρουσίασε τον απολογισμό του έργου του Γραφείου. Η κα Γιώτη ανάφερε ότι στο πλαίσιο του έργου τοποθετήθηκαν σε επιχειρήσεις μέχρι σήμερα 326 φοιτητές από 12 προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου που είχαν εντάξει την τοποθέτηση ως μάθημα επιλογής ή υποχρεωτικό μάθημα. Στην Ημερίδα συμμετείχαν επίσης ως ομιλητές ο Δρ Νικόλας Χριστοφίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου, ο οποίος μίλησε για τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας στον τομέα της Ηλεκτρολογίας και η Δρ Αθανασία Τζωρτζή, Λέκτορας Μάρκετινγκ στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, της οποίας η παρουσίαση αφορούσε στην αναγκαιότητα και σημασία προηγούμενης πείρας σε παρόμοια θέση.

Επιπρόσθετα, στην Ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταιρειών EY Cyprus Advisory Services Limited και Petrolina (Holdings) Public Ltd. Συγκεκριμένα, ο κ. Ιάκωβος Μ. Κεφάλας, Senior Manager, Indirect Tax, EY Cyprus Advisory Services Limited, αναφέρθηκε στα οφέλη που προσέφεραν οι τοποθετήσεις στην ΕΥ Κύπρου, ενώ ο κ. Όμηρος Μοτίτης, ΗR Manager, Petrolina (Holdings) Public Ltd, μίλησε για τη σημαντικότητα της συνεργασίας μεταξύ της Petrolina και των Γραφείων Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας.

Ένας φοιτητής και ένας απόφοιτος του Πανεπιστημίου Frederick μοιράστηκαν την εμπειρία και τα οφέλη που αποκόμισαν κατά την τοποθέτησή τους σε εταιρείες μέσω του Γραφείου Διασύνδεσης: ο κ. Κώστας Τσαγγαρίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός, απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου, είναι ερευνητής στην Space Systems Solutions (S3) Ltd, και ο κ. Βαγιανός Βαγιανού, είναι φοιτητής στο Πρόγραμμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!