Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που το Κογκρέσο του Ελ Σαλβαδόρ ενέκρινε ένα νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο το bitcoin καθίσταται νόμιμο νόμισμα στη χώρα αυτή της Κεντρικής Αμερικής.
Το Ελ Σαλβαδόρ γίνεται έτσι η πρώτη χώρα που υιοθετεί ένα κρυπτονόμισμα. “Το νομοσχέδιο#Bitcoin μόλις εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία” στη νομοθετική συνέλευση. Ιστορία!”, έγραψε μετά την ψηφοφορία στο Twitter ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε.
Ωστόσο, η εμπειρία της χώρας με το κρυπτονόμισμα πηγαίνει δύο χρόνια πίσω στο 2019, όταν ο Τζακ Μάλερς, ιδρυτής της νεοφυούς εταιρείας μεταφοράς κρυπτονομισμάτων Strike, μετακόμισε σε μια μικρή πόλη στο Ελ Σαλβαδόρ, καθώς εγκαινίαζε την εταιρεία του στη χώρα…
Εκεί, στο Ελ Ζόντε, το μικρό χωριό σέρφιγνκ που βρίσκεται στις ακτές του Ειρηνικού, έχοντας στο πλευρό του μια μικρή ομάδα εθελοντών άρχισαν να μεταμορφώνουν την τοπική οικονομία για να λειτουργεί μόνο με Bitcoin.
Πλέον, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν τους μισθούς τους και πληρώνουν λογαριασμούς σε Bitcoin, οι τουρίστες μπορούν να αγοράσουν προϊόντα με μια ειδική εφαρμογή πληρωμής Bitcoin και τα κοινοτικά έργα χρηματοδοτούνται με δωρεές Bitcoin.
Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή στο εκτενές αφιέρωμα του Bloomberg:
«Για να φτάσετε εκεί από τον αυτοκινητόδρομο των δύο λωρίδων που εκτείνεται παράλληλα με τις ακτής του Ελ Σαλβαδόρ, παίρνετε έναν στενό δρόμο με μεταλλικές περιφράξεις τριγύρω και σκυλιά που κοιμούνται κάτω από δέντρα μάνγκο. Θα δείτε τη μαύρη, ηφαιστειακή αμμουδιά, τα κύματα, και ένα όμορφο άνοιγμα που μετέτρεψε αυτή την πόλη των 3.000 κατοίκων σε έναν προορισμό για ξένους σέρφερς. Αλλά το πιο εντυπωσιακό πράγμα είναι το πορτοκαλί “B” – το διεθνές σύμβολο για το Bitcoin – που βρίσκεται παντού, σε κάδους απορριμμάτων, κοντά στην είσοδο της πιτσαρίας, στην καλύβα ενοικίασης σερφ, στο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο. Η πόλη δεν είχε ποτέ τράπεζα. Τώρα το μοναδικό ATM αγοράζει και πωλεί Bitcoin».
Το “Bitcoin Beach”, όπως το ονομάζουν οι διοργανωτές του έργου, έγινε αμέσως ένα ελεγχόμενο πείραμα εναλλακτικού νομίσματος.