Ωστόσο με τον Sam Bankman Fried να βρίσκεται πίσω από τα σίδερα της φυλακής και τους επενδυτές να ξεχνούν πάσης φύσεως σκάνδαλα και να εστιάζουν στις προοπτικές για μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε. Σήμερα η αγορά ανεβάζει για παράδειγμα στο 75% τις πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Μάρτιο.

Το αποτέλεσμα της φόρας που έχει πάρει το Bitcoin, είναι να επιστρέφουν στο προσκήνιο τα σενάρια που θέλουν το Bitcoin όχι μόνο να καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ, αλλά και να υπερβαίνει τον πήχυ των 100.000 δολαρίων μέσα στο 2024. Η αλήθεια είναι πως έχουμε ακούσει πολλές φορές ανάλογες προβλέψεις, που δεν έχουν όμως δικαιωθεί. Ωστόσο κάποιοι πιστεύουν ότι οι συνθήκες έχουν πια ωριμάσει.

Το Bitcoin δεν έγινε ποτέ κανονικό μέσο πληρωμής, όπως ήλπιζαν οι θιασώτες του, ενώ το πείραμα της ανάδειξής του σε εθνικό νόμισμα στο Ελ Σαλβαδόρ απέτυχε πλήρως. Οι ρυθμιστικές αρχές εξακολουθούν να το αντιμετωπίζουν με έντονο σκεπτικισμό. Παρόλα αυτά το έχουν όλοι αποδεχθεί ως μία βασική επενδυτική επιλογή και αυτό συνιστά σημαντικό στήριγμα.

«Το κλίμα είναι πολύ ελπιδοφόρο τόσο για το 2024 όσο και για το 2025» είπε πρόσφατα στο CNBC ο Πασκάλ Γκοτιέ, CEO της Ledger. Εκτίμησε δε πως η θετική δυναμική δεν θα επηρεαστεί ούτε από το νέο σκάνδαλο της Binance. Ο Τσανγκπενγκ Ζάο παραδέχθηκε την ενοχή του σε ποινικές κατηγορίες και παραιτήθηκε από CEO του κορυφαίου ανταλλακτηρίου στον πλανήτη στο πλαίσιο ενός διακανονισμού 4,3 δισ. δολαρίων. Το τίμημα θεωρήθηκε «λάιτ» και έτσι στον απόηχο της εξέλιξης, οι τιμές των κρυπτονομισμάτων ανέβηκαν αντί να υποχωρήσουν.

Το halving του Bitcoin

Ένα σημαντικό τεχνικό ορόσημο για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα θα έρθει τον Απρίλιο του 2024. Τότε θα γίνει το επόμενο halving, το οποίο πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια ή κάθε 210.000 μπλοκ.

Όπως εξηγεί σήμερα στη Ναυτεμπορική ο Νίκος Γαλανόπουλος, οικονομολόγος και πιστοποιημένος στα παράγωγα, το halving ουσιαστικά μειώνει την προσφορά του Bitcoin και κατά συνέπεια δίνει ώθηση στην τιμή του.

Το γεγονός ότι όπως φαίνεται θα συμπέσει το halving με τις μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες (που καθιστούν το χρήμα πιο φθηνό) είναι ένας παράγοντας που στηρίζει το σενάριο για ένα ράλι στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Νατάσα Στασινού  [email protected]