9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:38

Τουρκία: Πώς η κρίση της λίρας πυροδοτεί την «έκρηξη» του Bitcoin

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία, με τις επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό που τον Δεκέμβριο εκτινάχθηκε στο 36%οδήγησαν τη λίρα σε σοβαρή υποτίμηση. Μέσα σε αυτή κατάτασταση, πέρυσι στην Τουρκία «ευδοκίμησαν» οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.

Ενώ οι περισσότεροι Τούρκοι πολίτες που θέλουν να αποφύγουν την υποτίμηση των αποταμιεύσεών τους σε λίρες τείνουν να επανεπενδύουν σε δολάρια ή χρυσό- κάτι που η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει με τον μηχανισμό αποδολαριοποίησης των καταθέσεων που ανακοίνωσε στο τέλος της χρονιάς και αφού το τουρκικό νόμισμα έφτασε στο χείλος του γκρεμού-, παρατηρείται ένας αυξανόμενος αριθμός νέων επενδυτών που βλέπει τα κρυπτονομίσματα ως τον δρόμο προς τα εμπρός.

Αυτό έχει προκαλέσει την οργή της κυβέρνησης, ιδιαίτερα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι «είμαστε σε πόλεμο κατά του Bitcoin». 

Για τους όσους ενστερνίζονται τη χρήση των κρυπτονομισμάτων, η αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης στις κυβερνητικές λύσεις αποτελεί απόδειξη ότι τα ψηφιακά νομίσματα είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση για την «συνεχώς στο όριο» λίρα. Ωστόσο, το κατά πόσο τα κρυπτονομίσματα παρέχουν πραγματικά μια ευκαιρία πλουτισμού παραμένει ασαφές.

Το «γκρίζο» τοπίο της αγοράς 

Τα κρυπτονομίσματα στην Τουρκία τοποθετούνται σε μια νόμιμη γκρίζα ζώνη, αναφέρει ο βρετανικός Guardian. Η κυβέρνηση απαγόρευσε τη χρήση τους για την πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ενώ η εμπορία τους εξακολουθεί να επιτρέπεται.

Αρκετά ανταλλακτήρια, όπου οι πολίτες μπορούν να ανταλλάσσουν λίρες ή συνήθως δολάρια για κρυπτονομίσματα, έχουν κλείσει τους τελευταίους μήνες εν μέσω σύγχυσης σχετικά με το νομικό καθεστώς του εμπορίου. Άλλα έκλεισαν μετά από σκάνδαλα υψηλού προφίλ, όπως η πλατφόρμα συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα Thodex που έκλεισε αφού ο CEO έφυγε από τη χώρα παίρνοντας μαζί του κεφάλαια τουλάχιστον 2 δισ.  δολαρίων.

Αλλά για κάποιους, η αίσθηση ότι κάποιοι μπορεί να γίνουν πλούσιοι υπερτερεί της δικής τους αίσθησης κινδύνου, συνεχίζει ο Guardian. «Η τεράστια αστάθεια ενθαρρύνει τους ανθρώπους, καθώς και τα νέα ότι άλλοι άνθρωποι έβγαλαν κέρδη από προηγούμενα ράλι», σχολίασε ένας επενδυτής σε κρυπτονομίσματα.

Το πραγματικό μέγεθος της αγοράς κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.  Το Bitcoin.com, ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος που σχετίζεται με το κρυπτονόμισμα, ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι η Τουρκία είχε ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο συναλλαγές την ημέρα.

Υπολογίζεται ότι 5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία λειτουργούν επί του παρόντος λογαριασμούς συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με πολιτικούς που επιδιώκουν να ρυθμίσουν το εμπόριο.

Σύμφωνα με τον Ganesh Viswanath-Natraj, ειδικός στη σχέση  κρυπτονομισμάτων και αναδυόμενων αγορών στο Warwick Business School, η χρήση κρυπτονομισμάτων σε χώρες όπως η Τουρκία ή η Βενεζουέλα όπου ο πληθωρισμός είναι υψηλός, είναι ελκυστική. Πρόσθεσε όμως ότι οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να ωφεληθούν εάν επιλέξουν τα λεγόμενα stablecoins, των οποίων η αξία συνδέεται με εξωτερικούς παράγοντες όπως το δολάριο. «Οι καθημερινές διακυμάνσεις στο Bitcoin είναι της τάξης του 10%, είναι υψηλές, επομένως δεν θα υποστήριζα έναν πλήρη ανασχηματισμό της αποταμίευσης σε κερδοσκοπικά κρυπτονομίσματα», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!