9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:41

Τουρκία: Βουτιά της λίρας στην άβυσσο

Νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ και του δολαρίου καταγράφει η λίρα με το τουρκικό νόμισμα να υποχωρεί και πάλι σήμερα , μετά το χθεσινό, αρνητικό ρεκόρ διετίας, αφού απώλεσε σε μία ημέρα το 7% της αξίας της.

Η ισοτιμία της λίρας προς το δολάριο ήταν το απόγευμα στο 23,38 και ως προς το ευρώ στις 25,412.  Η λίρα έχει ήδη χάσει περίπου το 25% της αξίας της εφέτος, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξή της, που οδήγησαν όμως στην εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, «οι τουρκικές δημόσιες τράπεζες παρενέβησαν ξανά σήμερα για να περιορίσουν την αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου.

Τα ασφάλιστρα πιστωτικού κινδύνου (CDS) της Τουρκίας άρχισαν επίσης να αυξάνονται  ξανά με την επιστροφή των δημόσιων τραπεζών στην πολιτική παρέμβασης στη συναλλαγματική ισοτιμία, σκαρφαλώνοντας από τις 483 μονάδες βάσης χθες, σε 516 μονάδες βάσης σήμερα.

Ο Ερικ Μέγερσον, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών της τράπεζας SEB AB με έδρα τη Σουηδία, δήλωσε πώς αναμένει ότι η ισοτιμία δολαρίου ως προς το τουρκικό εθνικό νόμισμα, θα ανέλθει στις 27 λίρες μέχρι το τέλος του έτους.

Θα συνεχιστεί η υποτίμηση

«Οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί για το εάν ο Ερντογάν θα επιτρέψει ριζικές αλλαγές στην νομισματική πολιτική, αφού υπερασπίζεται τα οφέλη της αντισυμβατικής του πολιτικής εδώ και τόσο καιρό», ανέφερε το Bloomberg.

Ο Ενρίκε Ντίας Αλβάρες της Ebury λέει πάντως πώς «υπάρχει μια μικρή ελπίδα ότι ο Ερντογάν θα επιστρέψει σε λογικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές. Αλλά πρέπει να δούμε πολλά περισσότερα για να πειστούμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος  έκανε στροφή».

Το μεγάλο έλλειμμα στον προϋπολογισμό, ο υψηλός πληθωρισμός και τα συναλλαγματικά αποθέματα που διαβρώθηκαν από τις άκρως αμφιλεγόμενες πολιτικές που εφαρμόζει εδώ και πολλά χρόνια ο Ερντογάν, δείχνουν όμως ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τη συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας . Ουδείς γνωρίζει μάλιστα αν ή πότε θα σταματήσει η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος. Σύμφωνα με αναλυτές της  JPMorgan και της Goldman Sachs , η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου μπορεί να αυξηθεί έως και 25 ή και 30 λίρες.

Ξαφνικά όλα ανάστατα

Όλα θα εξαρτηθούν από το αν η τουρκική Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια όπως έκανε σε προηγούμενες ταραγμένες εποχές ή ακόμη και θα αρχίσει να εφαρμόζει capital controls, κάτι που η Άγκυρα επιμένει ότι δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη εδώ και πολύ καιρό. «Αυτό συμβαίνει μετά από μια εκθετική κίνηση. Νομίζεις για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν συμβαίνει τίποτα, αλλά ξαφνικά τα πράγματα γίνονται ανάστατα» λέει ο Ούλριχ Λέουτσμαν , επικεφαλής έρευνας αγορών συναλλάγματος στην Commerzbank. «Μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να μειώσει τις δαπάνες των καταναλωτών και να αυξήσει το κόστος δανεισμού των εταιρειών, οδηγώντας σε ταχεία επιβράδυνση ή και συρρίκνωση της οικονομίας».

Η συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας ,αυξάνει βέβαια τα εισοδήματα τόσο των εξαγωγέων, όσο και των επαγγελματιών του τουρισμού. Επιπλέον, οι δημόσιες δαπάνες για ανασυγκρότηση μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου ενδέχεται να αμβλύνουν ορισμένα από τα προβλήματα που θα προκύψουν στην οικονομία. Ο Χασνάιν Μάλικ της Tellimer, ο οποίος διεξάγει έρευνα στις αναπτυσσόμενες χώρες, προειδοποιεί πάντως ότι «ο έλεγχος του δανεισμού μέσω της αύξησης των επιτοκίων, θα δημιουργήσει μεγαλύτερο κίνδυνο όσον αφορά το ΑΕΠ, σε σύγκριση με την υποτίμηση.»

Νέα άνοδος του πληθωρισμού

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία  ξεπέρασε πέρυσι το 80% , η συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας θα αυξήσει τις ανησυχίες για νέα αύξηση των τιμών. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός είχε πέσει κάτω από το 40%, αλλά αυτό οφείλεται εν μέρει από το γεγονός ότι ο Ερντογάν ,προεκλογικά, προχώρησε στη δωρεάν παροχή φυσικού αερίου.

Η ανεξάρτητη ομάδα έρευνας για τον πληθωρισμό ENAG με έδρα την Κωνσταντινούπολη τοποθετεί τον πληθωρισμό σε περίπου 109%.

Ανεξάρτητα από το πόσο υψηλός είναι στην πραγματικότητα ο πληθωρισμός: ο κύριος λόγος για τη ραγδαία αύξηση των τιμών είναι η αδύναμη λίρα. Κάνει τις εισαγωγές -όπως τις πρώτες ύλες- πολύ ακριβότερες. Η επιθυμία του Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια βασίζεται στον υπολογισμό της ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης-η φθηνή πίστωση ενθαρρύνει περισσότερη κατανάλωση ,τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, αφού τα προϊόντα γίνονται φθηνότερα στην παγκόσμια αγορά. Ενα αδύναμο νόμισμα κάνει επίσης τις διακοπές των ξένων στη χώρα, πιο ελκυστικές.

Ο Κιέραν Κέρτις, υπεύθυνος για τις αγορές ομολόγων αναδυόμενων αγορών στην Abrdn, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, εκτός και αν υπάρξει μεγάλη αύξηση των επιτοκίων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!