3.8 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Ιανουάριος 2025 | 6:29

Συζήτηση στη «βουλή» για χρήση του ευρώ στα κατεχόμενα – Ανησυχίες για την πτώση της τουρκικής λίρας

Την μετάβαση σε σταθερό νόμισμα και μάλιστα σε ευρώ ως λογιστική μονάδα ζήτησε και πάλι από το βήμα της «βουλής», ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχουρμάν λέγοντας ότι τα έξοδα υπολογίζονται σε ξένο νόμισμα, τα προϊόντα που πωλούνται υπολογίζονται σε συνάλλαγμα και η αγορά έχει περάσει σε λογιστική χρήση σταθερού νομίσματος, ωστόσο δεν έγινε το ίδιο και με την σταθερή μισθοδοσία και η αγοραστική δύναμη μειώνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα στην χθεσινή συζήτηση της ολομέλειας της «βουλής» όπου το θέμα ανέκυψε λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης της τουρκικής λίρας και του τελευταίου «πρωτοκόλλου» με την Τουρκία το οποίο έγινε γνωστό στο «σώμα» μόλις χθες και αφού δημοσιεύθηκε προηγουμένως στην επίσημη εφημερίδα του τουρκικού κράτους.

Ο κ. Ερχουρμάν είπε ότι δεν έχει γίνει καμία εργασία για λογιστική μετάβαση σε ένα σταθερό νόμισμα. Απαντώντας στην κριτική, ο «υπουργός δημοσιονομικών», Αλισάν Σαν δήλωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί η μετάβαση σε ένα λογιστικό σύστημα με σταθερό νόμισμα. «Είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί αυτό. Ο νόμος για τον προϋπολογισμό μας διαμορφώνεται σε Τουρκικές Λίρες. Αν περάσουμε σε ένα σταθερό νόμισμα, μπορεί στο πρώτο βήμα να αντιμετωπίσουμε έναν απρόβλεπτο προϋπολογισμό αναφορικά με τους μισθούς και τις ευθύνες του κράτους».

Διερωτήθηκε επίσης πως θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την προμήθεια αυτού του ξένου νομίσματος. «Η κεντρική τράπεζα που υπάγεται στο υπουργείο μου έθεσε υπόψη μας ένα θέμα. Η κεντρική μας τράπεζα συλλέγει διαφορετικά νομίσματα με σκισμένες άκρες και παραμορφωμένες άκρες στην αγορά και τα επιστρέφει στο κοινό. Έχουμε περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ παραμορφωμένων μετρητών. Όμως, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουμε εδώ και 2-3 χρόνια, δεν έχουμε καταφέρει να τα αλλάξουμε. Ακόμη και ένα τόσο αθώο νόμισμα. Διότι οι πολιτικές συνθήκες είναι προφανείς».

Προσπάθησαν, ανέφερε, μέσω του «υπουργείου εξωτερικών» να αλλάξουν τα χαρτονομίσματα μέσω της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό και αναρωτήθηκε «πώς θα μπορούσε να υπάρξει ένα σύστημα που απαιτεί εκατομμύρια ευρώ, όταν δεν μπορούν να αλλάξουν μόλις 1,5 εκατομμύριο ευρώ».

Στη συζήτηση παρέμβηκε και ο «υπουργός οικονομίας», Ολγκούν Αμτζάογλου, που ανέφερε ότι το ένα τρίτο του «προϋπολογισμού» του ψευδοκράτους διαμορφώνεται με πόρους από την Τουρκία, και αναρωτήθηκε σε περίπτωση που αλλάξουν τη λογιστική βάση αν θα πρέπει να ζητήσουν από την Τουρκία να στείλει συνάλλαγμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!