Η κυβέρνηση της Ιταλίας συγκλόνισε τις αγορές ανακοινώνοντας φόρο στα «απροσδόκητα» κέρδη των τραπεζών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε εισφορά 40% στα επιπλέον κέρδη των τραπεζών για το 2023 αργά το βράδυ της Δευτέρας, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που εγκρίθηκε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι μεταφράζεται στο 19% από τα κέρδη του κλάδου.
Οι λεπτομέρειες και το κόστος της εισφοράς δεν είναι ξεκάθαρες καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει λεπτομέρειες ή τη συγκεκριμένη διάταξη, σημειώνει το Bloomberg.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας αναζητά έναν φτηνό τρόπο χρηματοδότησης προγραμμάτων βοήθειας για οικογένειες που πλήττονται από την κρίση κόστους ζωής, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών περικοπών και υποστήριξης σε στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Ωστόσο, η κίνηση απαιτεί έγκριση από το κοινοβούλιο και μπορεί να αλλάξει. Θα μπορούσε επίσης να προσβληθεί στα δικαστήρια, όπως ένα παρόμοιο μέτρο στην Ισπανία.
Οι ιταλικές τράπεζες έχουν τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών μετοχών, οδηγώντας σε πτώση στον Stoxx Europe 600 Index σήμερα, με τις μετοχές της UniCredit να υποχωρούν έως και 6,7% και αυτές της Intesa Sanpaolo περίπου 8,6%. Η πτώση των τραπεζικών μετοχών διέγραψε έως και 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την κεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών.
Ο δείκτης αναφοράς FTSE MIB της Ιταλίας υποχώρησε 2,1% στο άνοιγμα της συνεδρίασης, οδηγώντας συνολικά σε πτώση την Ευρώπη. Ο δείκτης των τραπεζών της ευρωζώνης υποχώρησε έως και 3,4%, τη μεγαλύτερη από τον Μάρτιο.
Η κίνηση έρχεται λίγο αφότου οι ιταλικές τράπεζες παρουσίασαν υψηλά κέρδη με την Intesa και την Unicredit να αυξάνουν την καθοδήγησή τους για ολόκληρο το έτος για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Τα καθαρά έσοδα από τόκους στην UniCredit, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 42% το πρώτο εξάμηνο.
«Βλέπουμε αυτόν τον φόρο ως ουσιαστικά αρνητικό για τις τράπεζες δεδομένου του αντίκτυπου στο κεφάλαιο και τα κέρδη, καθώς και στο κόστος των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζικών μετοχών», έγραψαν σε σημείωμα αναλυτές της Citigroup Inc. με επικεφαλής τον Azzurra Guelfi.
Ο φόρος θα μπορούσε να φέρει στην Ιταλία πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, έγραψε σε σημείωμα ο Luigi Tramontana, αναλυτής της Banca Akros. «Υπολογίζουμε μια μέση επίπτωση 7% στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των υπό κάλυψη ιταλικών τραπεζών», έγραψε.
Η εφημερίδα Il Messaggero ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει ανάμεσα σε δύο επιλογές, επιλέγοντας το υψηλότερο ποσό. Το πρώτο θα επιβάλει εισφορά 40% στη διαφορά μεταξύ των καθαρών εσόδων από τόκους το 2022 και το 2021 — όταν η διαφορά υπερβαίνει το 3%. Η δεύτερη επιλογή θα στόχευε τη διαφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους μεταξύ 2023 και 2021 — με κατώτατο όριο 6%, είπε ο Messaggero. Ο φόρος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25% των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τράπεζες έχουν αντιμετωπίσει κατηγορίες για «κερδοσκοπία», καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια ενισχύουν τα περιθώρια κέρδους τους, ενώ ασκούν πίεση στους πελάτες. Τον περασμένο μήνα, η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε από τις τράπεζες να επιταχύνουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση της πρόσβασης σε καλύτερα επιτόκια αποταμίευσης.
Η Ισπανία περιέγραψε για πρώτη φορά σχέδια για προσωρινό φόρο επί των τραπεζικών εσόδων πέρυσι για να συγκεντρώσει κεφάλαια για να βοηθήσει στην αντιστάθμιση της κρίσης κόστους ζωής.
Πηγή: Euro2day.gr