Σε επίπεδα άνω των 90 δολαρίων το βαρέλι σκαρφάλωσε η τιμή του πετρελαίου Brent για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2022.
Είχαν προηγηθεί η ανακοινώσεις της Σαουδικής Αραβίας, η οποία παρατείνει τη μονομερή μείωση παραγωγής πετρελαίου, και της Ρωσίας, η οποία επεκτείνει τις περικοπές εξαγωγών.
Σαουδική Αραβία: Παραγωγή 9 εκατ. βαρέλια ημερησίων
Τρίμηνη παράταση της μείωσης παραγωγής πετρελαίου κατά ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως, έως και τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, συνεχίζοντας μια στρατηγική που έχει ως στόχο να στηριχθούν οι διεθνείς τιμές του αργού.
«Η παραγωγή για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα ανέλθει σε περίπου εννέα εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως», διευκρίνισε το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας στην ανακοίνωσή του. Επισήμως, η χώρα έχει τη δυνατότητα εξόρυξης 12 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.
Οι περικοπές στην παραγωγή είχαν αποφασιστεί τον Ιούνιο, στη σύνοδο του ΟΠΕΚ+ και τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με το Ριάντ, η στρατηγική αυτή «θα επανεξετάζεται κάθε μήνα» ώστε να αποφασίζεται αν θα αυξηθεί η παραγωγή ή θα επιβληθούν νέες μειώσεις. Στόχος της είναι «να στηριχθούν η σταθερότητα και η ισορροπία στις πετρελαϊκές αγορές».
Η Ρωσία παρατείνει τις περικοπές εξαγωγών
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ έκανε γνωστό ότι η Ρωσία θα παρατείνει τη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, επίσης μέχρι τα τέλη του 2023.
«Η Ρωσία θα παρατείνει την εθελούσια μείωση (…) των παραδόσεων πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023» ανέφερε ο Νόβακ σε ανάρτησή του στο Telegram, «ώστε να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ισορροπία» στις αγορές πετρελαίου.