27.8 C
Nicosia
Τετάρτη 26 Ιούνιος 2024 | 10:17

Ο χρυσός στοχεύει και πάλι τα υψηλά όλων των εποχών

Ο χρυσός σπάει όλα τα ρεκόρ. Το κίτρινο μέταλλο οδεύει προς τα ιστορικά υψηλά της στις 7 Μαρτίου 2022, όταν η ουγγιά άγγιξε τα 2.075 δολάρια λόγω μέχρι την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Εκτός από το ιστορικό αυτό υψηλό, η ουγγιά του χρυσού κυμάνθηκε επίσης γύρω από τα 2.070 δολάρια τον Αύγουστο του 2020 μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ο χρυσός βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο των επενδυτών, αφενός γιατί οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι χαμηλότερες και αφετέρου γιατί οι οικονομικοί φόβοι αυξάνονται. Ειδικά στην Ευρωζώνη, όπου  η γερμανική οικονομία από «ατμομηχανή» φαίνεται να γίνεται όλο και πιο «προβληματικό παιδί».

Την Παρασκευή, ο χρυσός συσσώρευσε μια εβδομαδιαία αύξηση κατά 3,3%, φθάνοντας τα 2.067 δολάρια. Οι ελπίδες για πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες προκαλούν πτώση των αποδόσεων των ομολόγων και άνοδο του χρυσού.

Ο αναλυτής της XTB, Γενς Κλατ προβλέπει μάλιστα πιθανές ισχυρές αυξήσεις τιμών στην τιμή του χρυσού τους επόμενους μήνες. Συνέκρινε τις ιστορικές φάσεις της μείωσης των επιτοκίων και το πόσο ανέβηκε ο χρυσός τότε και βλέπει ακόμη και την πιθανότητα ο χρυσός να σκαρφαλώσει στα 6.000 δολάρια. «Όσο χαμηλότερα είναι τα επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων, τόσο λιγότερο ελκυστικά είναι τα ομόλογα για τους επενδυτές και τόσο πιο ελκυστικός γίνεται ο άτοκος χρυσός», τονίζει ο Κλατ.

Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε από τα 1.938 δολάρια από τις 13 Νοεμβρίου,ενώ το ίδιο διάστημα η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε  από το 4,62% ​​στο 4,31%. Στις 23 Οκτωβρίου η απόδοση ήταν ακόμη και 5,00%. «Αυτή είναι μια τεράστια πτώση σε σύντομο χρονικό διάστημα και παρέχει καλή υποστήριξη για τον χρυσό και τις χρηματιστηριακές αγορές», τονίζει.

Επιτόκια και χρυσός

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι οικονομολόγοι της Commerzbank σημειώνουν επίσης ότι οι τιμές του χρυσού αυξάνονται σε υψηλό 7 μηνών λόγω των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων. «Η αύξηση των τιμών του χρυσού προκλήθηκε από μια αξιοσημείωτη αύξηση των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων, αφού ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν την πιθανότητα μείωσης», εξηγούν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.

Σύμφωνα με τη Fed Fund Futures, οι αγορές αναμένουν τώρα μια αρχική μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μέχρι τον Μάιο και  κατά 50 μονάδες βάσης μέχρι τα μέσα του 2024. «Πιστεύουμε ότι η αγορά είναι πολύ βιαστική εδώ. Οι οικονομολόγοι μας δεν αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2024. Επομένως, βλέπουμε πτωτική πιθανότητα για την τιμή του χρυσού τους επόμενους μήνες. Εκτιμώντας ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκιά της συνολικά κατά 100 μονάδες βάσης, αρκετά σημαντικά, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η τιμή του χρυσού θα μπορέσει στη συνέχεια να αυξηθεί ξανά και να ανέλθει σε ένα νέο υψηλό όλων των εποχών στα  2.100 δολάρια USD ανά ουγγιά», αναφέρει η Commerzbank.

Το ευρώ, υπό πίεση

Η «fintech» Ebury δημοσίευσε μια έκθεση την Παρασκευή στην οποία επισημαίνει ότι η προσαρμογή των προσδοκιών σχετικά με μια επερχόμενη μείωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω πτώση του ευρώ και διόρθωση του νομίσματος βραχυπρόθεσμα, καθώς διαπραγματεύεται στα 1,08 δολάρια.

Οι εμπειρογνώμονες της Ebury έχουν δηλώσει ότι με τον πληθωρισμό σε «σαφή πτωτική πορεία» και την οικονομία της ευρωζώνης στο χείλος της ύφεσης, οι αγορές είναι όλο και πιο σίγουρες για μια πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ την άνοιξη. Μάλιστα, σύμφωνα με τη διάγνωση, οι αγορές προεξοφλούν ήδη μια πρώτη πτώση 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Απριλίου και συνολικά κατά 100 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του προσεχούς Οκτωβρίου – κάτι που θα φέρει τα επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ περίπου στο  3%.

Το ισπανικό τμήμα της Deutsche Bank παρουσίασε τις προοπτικές της αγοράς του για το 2024, εκτιμώντας ότι λόγω της προοπτικής μείωσης των επιτοκίων τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τη Fed, «αυτό που αναμένεται είναι ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες του ευρώ να παραμείνουν σταθερές στα τρέχοντα επίπεδα ( 1,05-1,1 δολάρια). «Ένα ισχυρό δολάριο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και να επηρεάσει τις πρώτες ύλες, τα εμπορικά ισοζύγια και τις αναδυόμενες αγορές, επομένως «η σταθεροποίησή του είναι καλά νέα», αναφέρει σε έκθεσή του το ισπανικό τμήμα της Deutsche Bank. Υποστηρίζει επίσης ότι ο χρυσός εξακολουθεί να είναι ένα ασφαλές καταφύγιο, ειδικά λόγω των προβλέψεων για μειώσεις των επιτοκίων της Fed, και αξιολογεί θετικά την παρουσία του κίτρινου μετάλλου στα χαρτοφυλάκια ως στοιχείο διαφοροποίησης εάν το «μακροοικονομικό σενάριο», επιδεινωθεί.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γιώργος Καραϊβάζ: Σήμερα ξεκινά η δίκη για την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου

Ξεκινά, σήμερα, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η δίκη των δύο αδελφών που κατηγορούνται για την εν ψυχρώ εκτέλεση, με αλλεπάλληλους πυροβολισμούς, του δημοσιογράφου...

Στον εισαγγελέα σήμερα ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ που ξυλοκόπησε τη σύντροφό του

Την πόρτα του εισαγγελέα πρόκειται να περάσει σήμερα Τετάρτη ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ που φέρεται να ξυλοκόπησε τη σύντροφο του, επίσης δημοσιογράφο της δημόσιας...

Παραιτούνται Τεμπονέρας, Κοτσακάς και Τσιόκας από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ

Την παραίτηση τους από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όχι όμως και από το κόμμα, ανακοίνωσαν σήμερα οι Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και...

Το «χαμηλό πέρασμα» του αεροπλάνου της ΥΠΕΞ Γερμανίας από το αεροδρόμιο της Λάρνακας και η εξήγησή του

Το αεροπλάνο που μετέφερε εχθές τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ από τον Ισραήλ στον Λίβανο χρειάστηκε να πετάξει πολύ χαμηλά πάνω από το αεροδρόμιο της...

Καύσωνας 40 βαθμών σήμερα – Κίτρινη προειδοποίηση – Δείτε πρόγνωση καιρού

Το Τμήμα Μετεωρολογίας εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση για ακραία μέγιστη θερμοκρασία με ισχύ από τις 11:00 π.μ. της Τετάρτης μέχρι τις 17:00 μ.μ. της ίδιας...

EURO: Μετά το άχαρο 0-0 προκρίθηκαν Αγγλία και Σλοβενία

Η Αγγλία εξασφάλισε την πρώτη θέση του τρίτου ομίλου μετά το ισόπαλο 0-0 με τη Σλοβενία με την ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκέιτ να προβληματίζει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!